Συνέντευξη με τους “Stomp”!

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Συνέντευξη με τους Stomp ή αλλιώς “Χτυπάω το πόδι δυνατά”. Οχτώ καλλιτέχνες από κάθε γωνιά του πλανήτη ενώνουν τις κουλτούρες τους, δημιουργώντας ήχους από απίθανα αντικείμενα… που δύσκολα θα πίστευε κανείς οτι συνθέτουν μουσική! Ντύνονται με casual ρούχα, χτυπούν ντενεκέδες και νεροχύτες και “απελευθερώνουν” τον ήχο πίσω από μια εφημερίδα, έναν zippo, μια σκούπα ή ακόμα και ένα σωλήνα. Εδώ και 20 χρόνια συνδυάζουν τον ασταμάτητο ρυθμό των κρουστών με το αβίαστο γέλιο του βωβού κινηματογράφου… και ξεσηκώνουν το κοινό παγκοσμίως. Με αφορμή τις παραστάσεις στο Badminton και το Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης, ο 50χρονος Fraser Morrison, ιδρυτικό μέλος των Stomp, εδώ και 22 χρόνια, μιλά στο flowmagazine.gr για την ιδέα των Stomp, τις οντισιόν και τα μηνύματα του show τους.

Ξεκίνησαν από τους δρόμους της Νέας Υόρκης…

…όταν οι Βρετανοί Luke Cresswell και Steve McNicholas έδιναν παραστάσεις στους δρόμους του Brighton για να βγάλουν το “μεροκάματο”. Το ημερολόγιο έδειχνε έτος 1991, όταν οι δυο φίλοι σκέφτηκαν οτι τα σκουπίδια μπορούν να μετατραπούν σε μουσικά όργανα, κρουστά με διαφορετικούς ήχους. Στην αρχή, η ιδέα έμοιαζε με παιχνίδι, αλλά στο μέλλον κέρδισε παγκόσμια βραβεία, όπως είναι το βραβείο Olivier, Obie και Emmy και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ στην ταινία μικρού μήκους “Σκούπες”. Σύμφωνα με το μέλος των Stomp, οι πρώτες παραστάσεις διήρκησαν για τρείς εβδομάδες, με την κάθε παράσταση να αγγίζει τα 40 λεπτά, ενώ η πρώτη περιοδεία έγινε στις ΗΠΑ το 1995.

“Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε τίποτα παρόμοιο με το show των Stomp. Μόνο το standup comedy έμοιαζε κάπως! Για εμάς ήταν πρόκληση να συνθέσουμε μια παράσταση χωρίς διαλόγους, με μουσική από αυτοσχέδια όργανα, ρυθμό… και παράλληλα να προκαλούμε γέλιο”, δηλώνει ο Fraser Morrison στο flowmagazine.gr.

Άντρες και γυναίκες από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, λευκοί και έγχρωμοι, Ασιάτες και Λατίνοι, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις, άρχισαν να δίνουν “ζωή” σε άχρηστα αντικείμενα με τη βοήθεια του σώματός τους. Η μουσική για τους Stomp βρίσκεται παντού, όχι μόνο στις ηλεκτρικές κιθάρες και το πιάνο… αλλά στην ίδια την πόλη! “Προσπαθούμε να δείξουμε στον κόσμο ότι η ψυχαγωγία μπορεί να δημιουργηθεί από το τίποτα. Σε μια πολύβουη πόλη σαν την Αθήνα, αρκεί να βγάλεις τα ακουστικά του mp3 και να “ανοίξεις” τα μάτια και τα αυτιά σου. Τότε θα διαπιστώσεις οτι ο ρυθμός υπάρχει παντού!”, ισχυρίζεται ο Morrison στο περιοδικό μας.

Συνέντευξη με τους Οι οντισιόν και το “μυστικό” ταλέντο των Stompers

Μετά από 20 χρόνια καριέρας και περιοδείες σε περισσότερες από 50 χώρες και 24 εκατ. θεατές, οι Stomp δεν σταματούν να δέχονται νέο “αίμα” στην ομάδα τους, καθώς διοργανώνουν οντισιόν κάθε 2-3 χρόνια. Πάνω στη σκηνή πρωταγωνιστούν πάντα οχτώ καλλιτέχνες, αλλά αρκετοί από αυτούς “αντικαθίστανται” σε κάθε περιοδεία. Μόνο στην Ελλάδα, για παράδειγμα, ταξίδεψαν 12 Stompers από το εξωτερικό. Άλλωστε, όπως μας λέει το ιδρυτικό μέλος της ομάδας, οι περισσότεροι χρειάζονται ένα “διάλειμμα” κατά καιρούς, λόγω του γεγονότος ότι οι παραστάσεις είναι εξαντλητικές.

Ωστόσο, στις οντισιόν δεν ψάχνουν αποκλειστικά για άτομα με ταλέντο στη μουσική και το χορό ή για performers, αλλά για χαρακτήρες με ομαδικό πνεύμα, καλή αίσθηση του χιούμορ και μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Με άλλα λόγια, ο καθένας μπορεί να γίνει Stomper, αφού η ομάδα μοιράζεται τις γνώσεις της και τα μέλη εκπαιδεύονται από τους πιο έμπειρους για περίπου ένα χρόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η τελευταία τους οντισιόν πριν από μια βδομάδα στη Μεγάλη Βρετανία, όταν περίπου 100 υποψήφιοι αντί για ειδικές γνώσεις… διέθεταν απλώς θετική ενέργεια! “Οι Stomp δεν λειτουργούν σαν μια ορχήστρα που παίζει κλασσική μουσική. Ανάμεσα στο κοινό και τους καλλιτέχνες δεν υπάρχουν εμπόδια. Οι θεατές νιώθουν οτι ο καθένας τους μπορεί να βρει το ρυθμό στη ζωή, αρκεί να έχει μια πιο πανκ και ροκ διάθεση”, συνεχίζει ο ίδιος.

Φέτος που επιστρέφουν στην Ελλάδα, το 80% των καλλιτεχνών είναι νέα μέλη της ομάδας, σε σχέση με 3 χρόνια πριν που είχαν ξαναέρθει. Γενικά η σύνθεση του γκρουπ αλλάζει σε κάθε περιοδεία, είτε αυτή γίνεται στη Νέα Υόρκη και την Αυστραλία, είτε στο Λονδίνο και στο Άμστερνταμ, άσχετα με το γεγονός οτι το concept παραμένει το ίδιο.

Βέβαια, αρκετές είναι οι φορές που οι Stomp παίζουν μουσική σε παράξενα μέρη, όπως π.χ. στην κουζίνα ενός εστιατορίου (το 1997), όταν ο ρυθμός “ξεπρόβαλε” μέσα από τα κατσαρολικά, τα μαχαίρια και τους πάγκους για χάρη ενός διαφημιστικού σποτ. Όπως σημειώνει ο Fraser Morrison στο flowmagazine.gr.: “Έχουμε παίξει μουσική με κάθε είδους απίστευτο αντικείμενο. Προσωπικά, δεν θα ξεχάσω ποτέ, το γεγονός οτι στήσαμε ένα ολόκληρο πλοίο πάνω σε σκηνή της Βρετανίας για φιλανθρωπικό σκοπό. Χτυπούσαμε το πλοίο από παντού… οι ήχοι ήταν συναρπαστικοί!”

Συνέντευξη με τους Η επιρροή τους από την Αφρική και ο ρόλος του αυτοσχεδιασμού

Οι Stomp εμπνέονται τις κινήσεις τους από ποικίλα ερεθίσματα. Σημαντική επιρροή για τις χορογραφίες αποτελεί η Νότια Αφρική και το street dancePantsula“. Το “ατού” των Stompers είναι οτι συνηθίζουν να ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, γεμίζοντας εμπειρίες και βρίσκοντας την έμπνευση μέσα από ξένους πολιτισμούς. Και στις 5 εταιρείες των Stomp ανά τον κόσμο η χορευτική ομάδα εκπροσωπείται από άτομα από 14 διαφορετικές χώρες.

Η φιλοσοφία των Stomp συνοψίζεται στο σύνθημα: “Γιορτάστε τη ζωή μέσα από το ρυθμό”.

Ο αυτοσχεδιασμός είναι επίσης σημαντικό στοιχείο της σκηνικής τους παρουσίας. Σύμφωνα με τον 50χρονο άντρα της ομάδας, κάθε βράδυ αυτοσχεδιάζουν σε ένα ποσοστό 25%, ειδικά πάνω στις χιουμοριστικές σκηνές.

“Το πλαίσιο των χορογραφιών είναι συγκεκριμένο, αφού αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει συγχρονισμός. Δεν γίνεται κάποιος να κρατάει το ρυθμό και ταυτόχρονα να “πιάνει” το βαρέλι στον αέρα. Ωστόσο, ακόμα και εάν το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο… το ταξίδι είναι διαφορετικό σε κάθε εμφάνιση”, αναφέρει με έμφαση.

Επιστροφή στην Ελλάδα και στο Badminton

Μετά από την ξεχωριστή τους εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου… οι Stomp ήρθαν για άλλη μια χρονιά στο Badminton. Οι εμφανίσεις τους είναι περιορισμένες, αφού θα βρίσκονται μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και από τις 2 έως τις 6 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Πάντως, η πρώτη επίσκεψη στην Ελλάδα θα μείνει αξέχαστη στον Fraser Morrison, καθώς η παράσταση στο Ηρώδειο κοντά στην Ακρόπολη το 2000 του άφησε όμορφες αναμνήσεις. “Λατρεύω την Αθήνα, γιατί το κοινό εδώ είναι πραγματικά παθιασμένο. Άλλωστε, η μουσική αποτελεί κομμάτι της Ελληνικής κουλτούρας” εξηγεί στο flowmagazine.gr.

Συνέντευξη με τους Info

-Μέχρι τις 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013, Θέατρο BADMINTON, Αθήνα

Εισιτήρια: 20, 30, 40, 50, 60 ευρώ, φοιτητικό-ανέργων: 15ευρώ

Προπώληση: viva.gr / 11876 / abcd.gr / 210 8840600 / καταστήματα PUBLIC, ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, SEVEN SPOTS

-2 με 6 Οκτωβρίου, Μέγαρο Μουσικής, Θεσσαλονίκη

Εισιτήρια: 20, 28, 35, 45 ευρώ, παιδικό-φοιτητικό-ανέργων: 15 ευρώ.

Προπώληση από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου & Παραλία – τηλ. 2310 895938-9) και της πλατείας Αριστοτέλους, καθώς και από το http://www.tch.gr

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…