Συμβουλές για τη σωστή επιλογή μεταπτυχιακού

Συντάκτης: Μαρία Γραββάνη

Έπειτα από την απόκτηση του βασικού τίτλου σπουδών γεννιέται το ερώτημα σε πολλούς πτυχιούχους για το πώς μπορούν να συνεχίσουν με επιτυχία τις σπουδές τους εντρυφώντας στο αντικείμενο ειδίκευσης της επιλογής τους. Βάσει ποιων κριτήριων πρέπει να επιλέξουν μεταπτυχιακό πρόγραμμα;

Η λήψη απόφασης για μεταπτυχιακές σπουδές είναι σημαντική στη ζωή ενός ανθρώπου, καθώς συνδέεται με την εκπαιδευτική και επαγγελματική πορεία του και την επηρεάζει. Η επιλογή μεταπτυχιακών σπουδών μπορεί να είναι συχνά δύσκολη, καθώς περιλαμβάνει σειρά πραγμάτων τα οποία πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του και μία σειρά ερωτημάτων στα οποία πρέπει να απαντήσει. Αρχικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος για άγχος. Με πολύ απλά βήματα εύκολα μπορεί κανείς να οδηγηθεί με επιτυχία στην επιλογή του μεταπτυχιακού προγράμματος που ιδανικά θα ήθελε να ακολουθήσει:

1. Επικεντρωθείτε στον τομέα σπουδών στον οποίο θέλετε να εξειδικευθείτε

Είναι σημαντικό κατά την έναρξη αναζήτησης να επικεντρωθείτε στο αντικείμενο στο οποίο θεωρείτε ότι θα θέλατε να εμβαθύνετε και να ασχοληθείτε λεπτομερώς κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σας σπουδών. Από αυτή την αφετηρία θα αναζητήσετε σχετικά προγράμματα σπουδών στο πανεπιστήμιο και την πόλη της αρεσκείας σας.

2. Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα σπουδών

Κάθε μεταπτυχιακό πρόγραμμα διαθέτει ένα συγκεντρωτικό πρόγραμμα σπουδών, στο οποίο καταγράφονται τα μαθήματα, η παρακολούθηση και οι εργασίες που απαιτούνται, καθώς και οι υποχρεώσεις σας ως μεταπτυχιακών φοιτητών. Βεβαιωθείτε ότι το πρόγραμμα ανταποκρίνεται από την αρχή ως το τέλος στις προσδοκίες σας και ότι δεν θα μετανιώσετε μελλοντικά για την επιλογή του.

3. Λάβετε υπόψη το κόστος των σπουδών

Κάποια μεταπτυχιακά έχουν ως προϋπόθεση εισαγωγής την καταβολή διδάκτρων, κάποια απαιτούν εισαγωγή με εξετάσεις και κάποια και τα δύο. Αναζητήστε τυχόν περιπτώσεις χρηματοδότησης μέσω υποτροφιών και κληροδοτημάτων από τα πανεπιστήμια, τα οποία θα σας εξασφαλίσουν μία καλή ποιότητα στις σπουδές σας, σε περίπτωση που λόγω των ωρών διδασκαλίας δεν είστε σε θέση να εργαστείτε και να εξασφαλίσετε την οικονομική σας ανεξαρτησία.

4. Αναζητήστε πληροφορίες από παλαιότερους φοιτητές του προγράμματος

Σίγουρα οι οδηγοί σπουδών των πανεπιστημίων είναι πλήρεις, αλλά αναμφίβολα μία δεύτερη γνώμη από έναν παλαιότερο φοιτητή πάντα βοηθάει. Αν έχετε κάποιον γνωστό από το ευρύτερο κοινωνικό σας περιβάλλον, που επέλεξε να ακολουθήσει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα με το ίδιο αντικείμενο σπουδών, μη διστάσετε να τον ρωτήσετε αυτά που σας προβληματίζουν, ούτως ώστε να σας διαφωτίσει με την εμπειρία του και να σας βοηθήσει να διαπιστώσετε αν η επιλογή σας είναι σωστή ή όχι.

5. Τολμήστε

Το άγχος είναι πάντοτε κακός σύμβουλος. Πιστέψτε στον εαυτό σας και κάνετε την αίτηση που επιθυμείτε για να συνεχίσετε τις σπουδές σας. Η γνώση δεν σταματάει ποτέ κατά τη διάρκεια της ζωής. Μην αφήσετε ο φόβος της αποτυχίας να μπει εμπόδιο στα όνειρά σας.

Διαβάστε, συναγωνιστείτε με τους υπόλοιπους υποψηφίους και, πιθανότατα, να αποκτήσετε τη θέση που επιθυμείτε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα που θέλετε. Σε περίπτωση που δεν επιτύχετε, δεν υπάρχει λόγος απογοήτευσης: Η εμπειρία θα σας κάνει πιο δυνατούς και την επόμενη φορά θα είναι ισχυρός σύμβουλος.

Συντάκτης: Μαρία Γραββάνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.