Συμπεριφορές που εμποδίζουν την επαγγελματική ανέλιξη
Έχει μείνει η καριέρα σου στάσιμη; Είναι εύκολο να ρίχνουμε την ευθύνη σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως στην εταιρική πολιτική ή στην έλλειψη ευκαιριών ή ακόμα και στους συναδέλφους.
Τί γίνεται, όμως, όταν το πρόβλημα πηγάζει από τον ίδιο μας τον εαυτό; Το επαγγελματικό τέλμα και η απουσία ανέλιξης μπορεί να ευθύνονται σε μια πληθώρα παραγόντων, και συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να μπορέσει ο κάθε εργαζόμενος να αναγνωρίζει την δική του συνεισφορά στην δουλειά του.
Μήπως, λοιπόν, αναγνωρίζετε κάποιες από τις παρακάτω συμπεριφορές; Αν η απάντησή σας είναι θετική, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε μήπως είστε εσείς αυτός που σαμποτάρει την καριέρα σας.
Πολλοί εργαζόμενοι που ακολουθούν μερικές από τις παρακάτω πρακτικές δεν μπορούν να αναγνωρίσουν το πρόβλημα, όμως η καριέρα τους δέχεται μεγάλο πλήγμα με αποτέλεσμα να οδηγείται φαινομενικά σε αδιέξοδο.
Ο Τζακ Ουέλτς, πρόεδρος του Ινστιτούτου Μάνατζμεντ στο Πανεπιστήμιο Strayer της Βιρτζίνια της Αμερικής, αναδεικνύει ορισμένες συμπεριφορές που χαρακτηρίζει καταστροφικές για την καριέρα. Τονίζει, μάλιστα, ότι είναι καθήκον του καθενός να τις αναγνωρίσει και να τις αλλάξει πριν να είναι αργά.
Συμπεριφορές που σκοτώνουν την καριέρα
- Προχωράς σε υπερβολικές δεσμεύσεις – Δεσμεύεσαι να κάνεις πράγματα που ρεαλιστικά δεν μπορείς να φέρεις εις πέρας.
- Δεν δίνεις το 100% των δυνατοτήτων σου, προσφέρεις λιγότερα από όσα μπορείς.
- Αντίσταση στην αλλαγή και αποτυχία στην αποδοχή νέων ιδεών.
- Το να επικεντρώνεσαι στην κατάδειξη του προβλήματος και όχι στην επίλυση του.
- Διατηρείς καλή σχέση με τον προϊστάμενο, αλλά όχι με την ομάδα που συνεργάζεσαι άμεσα.
- Το να ανησυχείς διαρκώς για τα επόμενα βήματα της καριέρας σου και όχι στο παρόν και τις τρέχουσες υποχρεώσεις.
- Δίνεις την εικόνα του άκαμπτου και απρόσιτου εργαζόμενου.
- Δεν δείχνεις διεκδικητικότητα και αποφασιστικότητα.
- Αμελείς να φτιάξεις ένα σχέδιο επιτυχίας και ανέλιξης μετά από μια πιθανή προαγωγή.
- Βόλεμα. Σταμάτησες να επιζητάς την προσωπική και επαγγελματική σου ανάπτυξη.
Οποιαδήποτε καριέρα χρειάζεται προσπάθεια και προσωπικό κόπο για να καρποφορήσει. Ορισμένες φορές, έρχεται ένα σημείο που φαντάζει να μπαίνει η καριέρα σε αδιέξοδο, αλλά είναι εκείνη η στιγμή που πρέπει να έρθουμε αντιμέτωποι με τις δικές μας δυνάμεις και αδυναμίες. Εάν, λοιπόν, εντοπίζετε κάποια από τα παραπάνω στη δική σας επαγγελματική πορεία είναι η στιγμή να βγείτε από το τέλμα.