“Σύμμαχοι Υγείας”: Ιατρική περίθαλψη σε άπορους και ανασφάλιστους
Η αλληλεγγύη αποτελεί το δίχτυ ασφαλείας σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς. Πολύ περισσότερο όταν αυτή αφορά σε υπηρεσίες υγείας, φάρμακα και ψυχολογική υποστήριξη των απόρων και ανασφάλιστων πολιτών! Οι «Σύμμαχοι Υγείας», μια ομάδα εθελοντών γιατρών, βρίσκονται δίπλα στον άνεργο που δεν μπορεί να πληρώσει εξ’ ολοκλήρου τις εξετάσεις του ή σε ένα φτωχό που αναγκαστικά βάζει σε δεύτερη μοίρα την υγεία του. Με τους Δήμους να «ενώνουν» τις δυνάμεις τους και με 130 εθελοντές-συμμάχους… δίνεται επιτέλους μια «ανάσα» ζωής στις ευπαθείς ομάδες της Αττικής. Η Κατερίνα Μολλά, ψυχολόγος MSc και συντονίστρια των «Συμμάχων Υγείας» μιλά στο flowmagazine.gr. για τις ανάγκες των πολιτών και τη σημασία της εθελοντικής εργασίας από έναν γιατρό ή έναν απλό πολίτη…
«Η φτώχεια είναι η πρώτη αιτία θανάτου και αρρώστιας. Όταν, λοιπόν, αυξάνονται οι άποροι και οι ανασφάλιστοι, αυξάνονται και οι κίνδυνοι για την υγεία. Ήδη παρατηρείται αύξηση των ψυχικών διαταραχών και των αυτοκτονιών, ενώ όλο και περισσότεροι αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα. Για αυτό είναι αναγκαίες οι αφιλοκερδείς εργασίες!», ισχυρίζεται η ίδια στο περιοδικό μας.
Από τον Μάρτιο του 2013, η Ιατρική Σχολή Αθηνών σε συνεργασία με εθελοντές ιατρούς από τα τμήματα: Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Νοσηλευτικής και ΦΠΨ του ΕΚΠΑ ανέλαβαν δράση για το κοινό καλό της κοινωνίας. Άλλοι εξετάζουν ασθενείς σε κοινωνικά πολυιατρεία, ψυχολόγοι στηρίζουν ηλικιωμένους, ενώ φυσικοθεραπευτές εντάσσονται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Μέχρι στιγμής, οι «Σύμμαχοι Υγείας» έχουν συνάψει συμφωνία με τους Δήμους Αθηνών, Αμαρουσίου, Κορυδαλλού, το πρόγραμμα του Ιατρικού Συλλόγου – Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ενώ αναμένεται και συνεργασία με τους Δήμους Ζωγράφου και Αχαρνών.
Σύμφωνα με την Κατερίνα Μολλά των «Συμμάχων Υγείας, μπορεί οι γιατροί να έχουν ένα φορτωμένο πρόγραμμα, αλλά προς το παρόν έχουν ανταποκριθεί αρκετοί, από επισκέπτες υγείας και ψυχολόγους, μέχρι φαρμακοποιούς και κοινωνικούς λειτουργούς. «…βλέπουν καθημερινά τον αποκλεισμό των ευπαθών ομάδων από τις υπηρεσίες υγείας και αντιδρούν! Βέβαια, μέχρι σήμερα οι γιατροί είναι λίγοι, αλλά ευελπιστούμε ότι σταδιακά η προσφορά θα αυξηθεί», συνεχίζει στο flowmagazine.gr. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και η έρευνα του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, που αναφέρει ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά την υγεία των πολιτών. Ειδικότερα, το 56,7% των ερωτηθέντων ισχυρίστηκε ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα με την πληρωμή φαρμάκων, ενώ ένα 25% των χρόνιων ασθενών δήλωσε ότι μειώνει τα έξοδα για το φαγητό και το ρεύμα… ώστε να πληρώσει τα φάρμακα του!
Σύμμαχοι στην υγεία… μαζί με τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων!
Σαν μια αλυσίδα «βοήθειας», οι «Σύμμαχοι Υγείας» συνεργάζονται με τους ενδιαφερόμενους Δήμους ή φορείς της Αττικής, που ασχολούνται με την εθελοντική ιατρο-ψυχο-κοινωνική φροντίδα, και ανάλογα με τις ανάγκες στέλνουν και «στρατολογούν» εθελοντές. Ουσιαστικά, καθορίζουν τα «θέλω» κάθε δομής (πολυιατρεία, παιδικοί σταθμοί, ξενώνες κ.α.) και τον απαραίτητο αριθμό των εθελοντών, ώστε να μπορούν οι κοινωνικές υπηρεσίες να παράσχουν πλήρη φροντίδα στις ευπαθείς ομάδες. Έτσι, κάθε πολίτης θα εξυπηρετείται και θα «κλείνει» ραντεβού στις δομές του Δήμου και του ΙΣΑ. Ήδη, στο Αττικό Νοσοκομείο και στο Αρεταίειο Νοσοκομείο αξιολογούνται αφιλοκερδώς οι εξετάσεις pap test και ελέγχονται όσες γυναίκες χρειάζονται παραπάνω εξέταση.
«Σκοπός μας είναι να καλύψουμε τις ιατρικές- και όχι μόνο- ανάγκες των πολιτών, που λόγω κρίσης δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή τους στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Παράλληλα, υπάρχουν δράσεις, όπως τα δημοτικά ιατρεία, που χρειάζονται εθελοντές, ιατρούς ή απλούς πολίτες. Γιατί, να μην στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες;», σχολιάζει η κ. Μολλά, συντονίστρια των «Συμμάχων Υγείας» στο flowmagazine.gr.
Πέρα, όμως, από τους επαγγελματίες υγείας και τους φοιτητές των ιατρικών σχολών, που προσφέρουν τις εξειδικευμένες γνώσεις τους στις υπηρεσίες των Δήμων, μπορούν να βοηθήσουν και οι καθημερινοί πολίτες! Υπάρχουν τόσοι ηλικιωμένοι ή άποροι που χρειάζονται βοήθεια στο σπίτι ή σε εξωτερικές εργασίες, άτομα που χρειάζονται τρόφιμα και φάρματα ή προγράμματα που χρειάζονται εθελοντές χωρίς ειδικές γνώσεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι κάθε «Σύμμαχος υγείας» λαμβάνει μια ειδική κάρτα μέλους, την οποία πρέπει να φορά τη στιγμή που εξασκεί τα καθήκοντα του.
*Για να δηλώσετε συμμετοχή ως εθελοντές, επισκεφτείτε το site http://www.symmaxoiygeias.uoa.gr ή επικοινωνήστε στα τηλ. 210-7482015, 210-7487564, 210-7759962.