Σύγκριση των διατροφικών αξιών του κεφίρ και του γιαουρτιού

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής μας και προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία. Δύο από τα πιο δημοφιλή γαλακτοκομικά προϊόντα που συχνά συγκρίνονται είναι το κεφίρ και το γιαούρτι. Και τα δύο προϊόντα προσφέρουν πολλά θρεπτικά οφέλη, αλλά υπάρχουν ορισμένες διαφορές που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Ας συγκρίνουμε τις διατροφικές αξίες του κεφίρ και του γιαουρτιού.

Διατροφική αξία του γιαουρτιού:

Το γιαούρτι είναι γνωστό για τα πλούσια προβιοτικά που περιέχει, τα οποία ευνοούν την υγιή λειτουργία του εντέρου. Επίσης, παρέχει σημαντικές πηγές ασβεστίου και πρωτεΐνης. Η διατροφική αξία του γιαουρτιού εξαρτάται από την ποικιλία και την ποσότητα των λιπαρών που περιέχει. Το απλό γιαούρτι περιέχει λιγότερες θερμίδες από το πλήρες, περασμένο με σουπιά, αλλά και λιγότερη πρωτεΐνη.

Ένα ποτήρι (245 γραμμάρια) γιαούρτι με 2% λιπαρά περιέχει περίπου:

  • 150 θερμίδες
  • 8 γραμμάρια πρωτεΐνη
  • 5 γραμμάρια λίπος
  • 12 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 415 μικρογραμμάρια ασβέστιο

Διατροφική αξία του κεφίρ:

Ο κεφίρ είναι παρόμοιο με το γιαούρτι, αλλά πιο ρευστό σε υφή και πιο όξινο στη γεύση. Το κεφίρ περιέχει προβιοτικά που ευνοούν την υγιή συστηματική πέψη και μπορεί να είναι πιο ευκολοχώνευτο από άτομα που έχουν δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Σε γενικές γραμμές, το κεφίρ παρέχει παρόμοιες ποσότητες πρωτεΐνης, ασβεστίου και λιπών με το γιαούρτι, αλλά μπορεί να περιέχει λίγο περισσότερες θερμίδες.

Ένα ποτήρι (245 γραμμάρια) κεφίρ περιέχει περίπου:

  • 160 θερμίδες
  • 9 γραμμάρια πρωτεΐνη
  • 5 γραμμάρια λίπος
  • 12 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 300 μικρογραμμάρια ασβέστιο

Σημείωση: Οι διατροφικές αξίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη μάρκα και την ποικιλία του γιαούρτιου ή του κεφίρ αντίστοιχα.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.