Ντολμαδάκια τυλιγμένα σε σπανάκι

Συντάκτης: Κώστας Περίκος

Αντί για αμπελόφυλλα χρησιμοποιούμε σπανάκι και φτιάχνουμε τα κλασικά ντολμαδάκια σε μία ενδιαφέρουσα παραλλαγή τους, μαγειρεμένα σε φούρνο μικροκυμάτων. Πάντα όμως νόστιμα, και υγιεινά…

ΥΛΙΚΑ

500 γρ.σπανάκι (πλατιά, μεγάλα φύλλα)

1 φέτα ψωμί

2 μέτρια κρεμμύδια

50 γρ.μπέικον

4 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

500 γρ.κιμά

1 αυγό

30 γρ.ψιλοκοπανισμένη καρυδόψιχα

αλάτι και πιπέρι

πάπρικα γλυκιά

1 κουτ. του γλυκού ανάμικτα, ξερά αρωματικά (θυμάρι, ρίγανη, ματζουράνα)

λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

1 φλιτζάνι ζωμό βοδινού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε καλά τα φύλλα του σπανακιού και αφαιρούμε τις ίνες. Τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 1 λεπτό. Τα στραγγίζουμε και τα απλώνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Μουλιάζουμε το ψωμί μέσα σε νερό.
  • Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβουμε.
  • Ψιλοκόβουμε το μπέικον και το ανακατεύουμε με τα κρεμμύδια σε σκεύος κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων.
  • Σκεπάζουμε το σκεύος και το τοποθετούμε στο φούρνο μικροκυμάτων. Ψήνουμε για 2 λεπτά στα 600 ή στο ΗΙ.
  • Βγάζουμε το σκεύος από το φούρνο και προσθέτουμε το μαϊντανό, τον κιμά, τα καρύδια και το ψωμί.
  • Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, μοσχοκάρυδο και τα αρωματικά ξερά χόρτα.
  • Για κάθε ντολμαδάκι χρειαζόμαστε 2 έως 3 φύλλα σπανάκι, απλωμένα το ένα πάνω στο άλλο. Τοποθετούμε μία κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο κάθε απλωμένου τριπλού φύλλου και τυλίγουμε με προσοχή. Τυλίγουμε και από τα πλάγια για να μην ανοίξουν.
  • Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια σφικτά το ένα δίπλα στο άλλο, σε σκεύος με καπάκι. Προσθέτουμε το ζωμό του βοδινού και σκεπάζουμε.
  • Ψήνουμε για 5 λεπτά στα 600 ή στο ΗΙ και κατόπιν γι’ άλλα 10 έως 15 λεπτά στο LOW ή στα 360.

Συντάκτης: Κώστας Περίκος,

Influence:

Η μαγειρική είναι πάνω απ’ όλα υπόθεση αγάπης. Μαγειρεύοντας και αναλισκόμενος κανείς μέσα σε κρεμμύδια και σκόρδα…