Στρες και διατροφή (μέρος Β’)
Στο προηγούμενο άρθρο είχαμε αναφερθεί στον ευεργετικό ρόλο του μαγνησίου. Καλές πηγές μαγνησίου είναι μεταξύ άλλων τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι), οι μπανάνες, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα όσπρια, η σόγια και οι πατάτες. Τα μη επεξεργασμένα δημητριακά είναι πολύ πλούσια σε μαγνήσιο, επίσης. Τέλος, μαγνήσιο περιέχουν το ψάρι, τα θαλασσινά και το κρέας. Τα επεξεργασμένα προϊόντα είναι πολύ φτωχά, έτσι το άσπρο ψωμί παρέχει το μισό μαγνήσιο από ότι το μαύρο.
Καλές συνήθειες
Προσπαθήστε να μην αφήνετε να περάσουν περισσότερες από τέσσερις ώρες ανάμεσα στα γεύματά σας. Διαφορετικά, το σάκχαρό σας θα πέσει, πράγμα που προκαλεί ανησυχία και ένταση, ενώ δυσκολεύει πολύ τη συγκέντρωση. Επαναφέρετε το κολατσιό και το απογευματινό στο καθημερινό πλάνο της διατροφής σας ακόμη και στην εργασία, παίρνοντας από το σπίτι ένα καρότο ή λίγους ξηρούς καρπούς. Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι, όταν είστε πιεσμένοι, τείνετε να τρώτε ανεξέλεγκτα, προτιμώντας κυρίως τα γλυκά, μια διατροφική παγίδα που τελικά δεν σας βοηθά να χαλαρώσετε. Σε περιόδους στρες, είναι απαραίτητο να τροφοδοτήσετε τον οργανισμό σας με τις ουσίες που έχει ανάγκη, ώστε να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στην ένταση που υφίσταται. Στις γραμμές που ακολουθούν διαβάστε τι να αποφεύγετε όταν σας καταλαμβάνει το άγχος,
Αποφύγετε:
– τα ζαχαρούχα και ραφιναρισμένα τρόφιμα: (γλυκά, άσπρο ψωμί, αρτοσκευάσματα κλπ). Τα γλυκά δημιουργούν απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, προκαλούν την άμεση άνοδό του, αλλά και την εξίσου γρήγορη κάθοδό του, γεγονός που σημαίνει ότι το αίσθημα της τόνωσης που παρέχουν είναι παροδικό και γρήγορα το διαδέχεται το αίσθημα της κόπωσης. Το αποτέλεσμα είναι η εκ νέου κατανάλωση γλυκού. Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος που τελικά εξαντλεί τον οργανισμό.
– το αλκοόλ: Η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ ως τρόπος διαχείρισης του στρες, δεν σας βοηθά ουσιαστικά και μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση.
Η δράση του αλκοόλ στον εγκέφαλο είναι ιδιόμορφη. Αρχικά προκαλεί χαλάρωση λόγω της καταστολής του κεντρικού νευρικού συστήματος, αλλά στη συνέχεια προκαλεί διέγερση. Η κατανάλωση βέβαια μικρής ποσότητας (π.χ. 1 ποτήρι κρασί ή ουίσκι) στο τέλος μιας πιεσμένης ημέρας δεν αποτελεί πρόβλημα.
– την καφεΐνη: Μπορεί να επιδεινώσει την ήδη τεταμένη κατάσταση του οργανισμού σας. Η καφεΐνη είναι διεγερτική, γι’ αυτό συστήνεται η κατανάλωση καφέ να μην ξεπερνά τα 2-3 φλιτζάνια ημερησίως.