Στρες και διατροφή (μέρος Ά)
Η χημεία του οργανισμού μας μεταβάλλεται σημαντικά από το στρες με αύξηση στις τιμές της πίεσης και του ζαχάρου στο αίμα και συχνό φαινόμενο την αποθήκευση μαγειρικού άλατος και γαλακτικού οξέος στον οργανισμό. Ο μεταβολισμός και τα μεταλλικά στοιχεία του οργανισμού ξεφεύγουν από το κανονικό και οι συνέπειες μπορεί να είναι ψυχοσωματικές ασθένειες μέχρι και ψυχικά προβλήματα.
Είναι λοιπόν βασικό να εξασφαλίσουμε την σωστή διατροφή και η σωστή διατροφή ξεκινάει από το πρωινό. Μελέτη στην Μεγάλη Βρετανία έδειξε ότι όσοι απολαμβάνουν το πρωινό τους έχουν μεγαλύτερες αντοχές κατά του στρες. Στην πατρίδα μας δυστυχώς μόνο το 30% των Ελλήνων λαμβάνει κανονικά πρωινό.
Το πρωινό πρέπει να είναι πλούσιο και να περιλαμβάνει κυρίως βιταμίνη Β και υδατάνθρακες, δηλαδή μπανάνες, αποξηραμένα φρούτα, ψωμί, Το μεσημεριανό γεύμα πρέπει να είναι ελαφρύ και καλό θα είναι να μην βασίζεται σε μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος αλλά σε κοτόπουλο ή ψάρι ή ρύζι. Εάν δεν ασκούμε ιδιαίτερα έντονη σωματική δραστηριότητα, ακόμη και μια σαλάτα με παρθένο ελαιόλαδο και ψωμί ολικής αλέσεως αρκούν για να μας εφοδιάσουν με την απαιτούμενη ενέργεια. Το βραδινό τέλος πρέπει να λαμβάνετε όσο πιο νωρίς (άγνωστη έννοια για τον Έλληνα) και σε μεγάλη χρονική απόσταση από την ώρα του ύπνου. Θα πρέπει να είναι ένα ελαφρύ γεύμα χωρίς πολλά λιπαρά και με αρκετά φρούτα.
Για την αντιμετώπιση των διαταραχών σε μεταλλικά στοιχεία που προκαλεί το στρες, θα πρέπει να αποφεύγονται τρόφιμα με πολύ νάτριο (δηλαδή αλάτι), ενώ οι πατάτες, αβοκάντο και μπανάνες αναπληρώνουν τις ελλείψεις σε κάλιο. Ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο κατά του στρες είναι και το μαγνήσιο. Κάτω από έντονη πίεση ο οργανισμός χρειάζεται 500 mg ημερησίως. Η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου βοηθά και στις διαταραχές του ύπνου που προκαλούνται από το στρες.