Στήστε μόνοι σας το δικό σας ενυδρείο
Ένα από τα συνηθέστερα και λιγότερο απαιτητικά κατοικίδια που επιλέγουμε είναι τα χρυσόψαρα. Γενικότερα μάλλον τα ψάρια σε ενυδρείο. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για αρκετά απαιτητική ασχολία, ιδιαίτερα στην προεργασία μέχρι να αρχίσετε να φροντίζετε τα ψάρια σας. Το ενυδρείο που θα αγοράσετε, χρειάζεται συγκεκριμένο εξοπλισμό και στη συνέχεια υπάρχουν διάφορες ενέργειες που πρέπει να κάνετε. Ας δούμε κάποια από αυτά αναλυτικά.
Επιλογή ενυδρείου
Η αρχή θα γίνει από το χώρο που θα βάλετε τα ψάρια σας. Το μέγεθος του ενυδρείου πρέπει να είναι ανάλογο με το πλήθος και το είδος των ψαριών που θέλετε να αγοράσετε. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως όσο μεγαλύτερο είναι σε χωρητικότητα, τόσο λιγότερα προβλήματα θα έχουμε για να το συντηρούμε. Το πόσο μεγάλο θα είναι βέβαια εξαρτάται από τον χώρο που διαθέτουμε και τα χρήματα που έχουμε υπ’ όψιν μας να δώσουμε. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να κατηγοριοποιήσουμε τα ενυδρεία. Για παράδειγμα από το υλικό που έχουν κατασκευαστεί:
– Ενυδρεία από κομμάτια τζαμιών: τα κομμάτια των τζαμιών είναι κολλημένα μεταξύ τους με σιλικόνη. Δεν περιβάλλονται από κάποιο πλαίσιο και είναι ανθεκτικά στα χτυπήματα.
– Ενυδρεία με μερικό πλαίσιο: σε αυτόν τον τύπο ενυδρείου υπάρχει στην επάνω και στην κάτω περίμετρό του ένα μεταλλικό πλαίσιο, συνήθως αλουμινίου. Στην περίπτωση αυτού του τύπου, θα πρέπει να επιλέγονται ενυδρεία που το πλαίσιο είναι κολλημένο στο τζάμι.
– Ενυδρεία με πλήρες πλαίσιο: σε αυτόν τον τύπο ενυδρείου, όλες οι ενώσεις των τζαμιών είναι τοποθετημένες μέσα σε μεταλλικό πλαίσιο (συνήθως αλουμινίου). Για τον λόγο αυτό είναι και ο ανθεκτικότερος τύπος ενυδρείου στα χτυπήματα.
– Χυτά ενυδρεία από γυαλί: σε αυτόν τον τύπο υπάρχει το πλεονέκτημα της χαμηλής τιμής, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ποσότητες νερού μεγαλύτερες από 20 λίτρα. Επίσης, επειδή τα πλευρικά τους τοιχώματα δεν είναι τελείως επίπεδα, προκαλούν οπτικές παραμορφώσεις, καθιστώντας τα εύχρηστα κυρίως για ειδικούς σκοπούς (π.χ. εκτροφή νεαρών ψαριών, καραντίνα ασθενών ψαριών κλπ.).
Άλλος πιθανός διαχωρισμός είναι ανάλογα με τα είδη ψαριών που φιλοξενεί το ενυδρείο. Υπάρχουν τα ενυδρεία με ένα είδος ψαριών, ενυδρεία βιότοποι (που φιλοξενούν πολλά ψάρια κοινού είδους με κοινές διατροφικές και κλιματολογικές συνθήκες) και τα κοινόβια ενυδρεία (που φιλοξενούν διαφορετικά είδη ψαριών μαζί).
Ένας ακόμη διαχωρισμός για τα ενυδρεία σύμφωνα με τον Μάριο Ιωάννου, ιδιοκτήτη Pet Shop, είναι το νερό του εκάστοτε ενυδρείου. Συγκεκριμένα από την περιεκτικότητά του σε αλάτι. Υπάρχουν τα ενυδρεία γλυκού νερού που είναι και τα πιο δημοφιλή λόγω μικρού κόστους, τα ενυδρεία με θαλασσινό νερό που είναι δύσκολα για συντήρηση καθώς και τα είδη που φιλοξενούν είναι ακριβότερα και τα ενυδρεία με υφάλμυρο νερό που είναι συνδυασμός των δύο παραπάνω.
Το κόστος για τα ενυδρεία ποικίλει. Μπορείτε να πληρώσετε από 50 ευρώ για ένα πολύ απλό και κομψό ενυδρείο έως 500 ευρώ για μεγαλύτερο και πληρέστερο.
Τοποθέτηση ενυδρείου
Αφού επιλέξετε το ενυδρείο, αμέσως σημαντικότερο είναι το μέρος που θα το τοποθετήσετε. Θα πρέπει να βρίσκεται μακριά από τα σημεία που χτυπά το φως του ήλιου για να αποφύγετε το πρασίνισμα του ενυδρείου. Επίσης καλό θα ήταν να βρίσκεται μακριά από πόρτες, για να μην τρομάζουν τα ψάρια αλλά και μακριά από καλοριφέρ ή κλιματιστικά για να μην υπάρχουν αλλαγές στη θερμοκρασία. Συνεπώς ιδανικότερη θέση για ένα ενυδρείο είναι μια σκοτεινή ήσυχη γωνία χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές στη θερμοκρασία.
Επιπλέον εξοπλισμός
Ένα τυπικό ενυδρείο πρέπει να περιλαμβάνει σύστημα φιλτραρίσματος, τεχνητό σύστημα φωτισμού και σύστημα θέρμανσης ή ψύξης (θερμοστάτη), ανάλογα με τα ψάρια που φιλοξενούνται. Το φίλτρο βοηθά για να αυτοκαθαρίζεται το νερό στο ενυδρείο. Με το θερμοστάτη θα μπορείτε να κρατήσετε σταθερή τη θερμοκρασία του νερού. Συνηθέστερη θερμοκρασία για τα τροπικά ψάρια που έχουν τα περισσότερα
«ερασιτεχνικά» ενυδρεία είναι οι 25 βαθμοί κελσίου. Χρήσιμη είναι και η λάμπα φωτισμού, που εκτός από καλλωπιστικό ρόλο, είναι ωφέλιμη για τα ψάρια λόγω της ακτινοβολίας UV. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, πολλά ενυδρεία ενσωματώνουν και ένα κάλυμμα (σαν κουκούλα) με στόχο την μείωση της εξάτμισης του νερού αλλά και για να μην αφήσει να μπει τίποτα μέσα. Ακόμα, η αγορά χημικών σκευασμάτων για τη ρύθμιση και τη σταθεροποίηση των επιπέδων pH στο νερό θα ήταν μια χρήσιμη αγορά.
Αγοράστε επίσης διακοσμητικά (φυτά, χαλίκι, ρίζες κ.α.) ώστε να κάνετε το ενυδρείο σας πιο όμορφο. Τα φυτά είτε είναι αληθινά ή πλαστικά φυτεύονται στο χαλίκι. Πάντα να βυθίζετε τα ζωντανά φυτά σε μια λεκάνη, με ειδικό αλάτι διαλυμένο σε νερό, για να απομακρυνθούν διάφορα παράσιτα, σαλιγκάρια και βδέλλες που ίσως είναι κολλημένα στα φύλα του.
Επιλογή ψαριών
Φροντίστε να επιλέξετε ομάδα ψαριών που θα έχουν κοινό μέγεθος, ώστε να μπορέσουν να συμβιώσουν στον ίδιο χώρο. Καλό θα είναι, ψάρια που ζουν σε ομάδες να τοποθετούνται με αντίστοιχα ειρηνικά και το μέγεθος της δεξαμενής να είναι τέτοιο που να τους επιτρέπει να κολυμπούν άνετα. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη ψαριών. Το παν είναι να καταφέρουν να συμβιώσουν. Σε αυτό παίζει ρόλο και πως θα τα κάνετε να προσαρμοστούν στο ενυδρείο σας. Η διαδικασία παρότι είναι απλή, είναι εξαιρετικά σημαντική. Βάλτε ψάρι σας σε ένα δοχείο και σταδιακά (ανά δέκα λεπτά), αδειάζετε νερό από το ενυδρείο σας. Μετά από 30 λεπτά το ψάρι θα είναι έτοιμο να ζήσει στο ενυδρείο σας.
Τα πιο δημοφιλή ψάρια για τα ενυδρεία είναι τα τροπικά ψάρια. Ο λόγος είναι ότι τα ψάρια αυτά είναι όμορφα και εύκολα να διατηρηθούν. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες για να διαλέξει κανείς. Τα πλέον δημοφιλή είδη είναι: Mollies, Guppies, Ξιφοφόροι, Platy, Danios, Hatchet, Telras, Γκουράμι, Καρχαρίες γλυκού νερού, Γατόψαρα, Μονομάχοι, Clown, και Plecostomus. Δημοφιλείς είναι επίσης και οι Κιχλίδες. Υπάρχουν διάφορα είδη όπως Κεντρικής Αμερικής, Νοτιοαμερικάνικες, Αφρικανικές. Από αυτές τα πιο δημοφιλή όπως είπε ο κ. Ιωάννου στο flowmagazine.gr είναι «τα Oscar, τα Jack Dempsey και τα Ramirezi». Το κόστος για να αγοράσετε ψάρια συνήθως δεν είναι μεγάλο, εκτός αν πρόκειται για κάποιο σπάνιο είδος.
Τροφή
Η όρεξη των ψαριών αυξομειώνεται ανάλογα με την θερμοκρασία: Αν συντηρούμε ένα ψάρι στους 21 οC και το ίδιο ψάρι το βάλουμε στους 27 οC βαθμούς Κελσίου, δεν θα έχει την ίδια όρεξη. Ταΐζετε σε μικρές μερίδες 2 με 3 φορές την ημέρα. Φροντίστε τα ψάρια σας να τρώνε τριών ειδών τροφές για να μη βαριούνται, όπως και να παρέχετε βιταμινούχες τροφές ώστε να διατηρούν τα ζωντανά χρώματα τους. Οι τιμές για τροφή ψαριών ξεκινούν από τα 3 ευρώ και ποικίλουν ανάλογα με το είδος των ψαριών και την ποσότητα.
Χρήσιμες συμβουλές
- Η συντήρηση ενός ενυδρείου πρέπει να περιλαμβάνει μικρά και συχνά φρεσκαρίσματα νερού, 10-25% ανά βδομάδα είναι αρκετά για οποιοδήποτε τύπο ενυδρείου.
- Το νερό πρέπει να είναι πάντα αποχλωριωμένο! Ποτέ, για κανένα λόγο μην αλλάζετε όλο το νερό του ενυδρείου.
- Η συντήρηση του φίλτρου διαφέρει ανάλογα με το τύπο, τα υλικά και τη σειρά που είναι τοποθετημένα στο φίλτρο.
- Ως κανόνας ισχύει :1 εκατοστό ψαριού ανά λίτρο νερού. Ένα ενυδρείο 100 λίτρων προσφέρει λοιπόν αρκετό χώρο για περίπου 20 ψαριά με μήκος 5 cm το καθένα .
- Ανάβετε 8 ώρες την ημέρα τη λάμπα και όχι παραπάνω για να αποφύγετε την δημιουργία άλγης. Σημαντικό είναι να αλλάζει η λάμπα σε ετήσια βάση.
- Προσπαθήστε να διατηρήσετε σταθερό τα επίπεδα pH του νερού. Μπορείτε να το επιτύχετε-προσωρινά- ακόμα και με φυσικές μεθόδους. Για παράδειγμα βάζοντας στο νερό θρυμματισμένο κοράλλι μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα.
Μόνο με τις βασικότερες από τις παραπάνω προϋποθέσεις για να έχετε ένα σωστό ενυδρείο πρέπει να πληρώσετε κοντά στα 200 ευρώ. Σε περίπτωση όμως που θέλετε πολυτελείς διακοσμήσεις και τα τελευταία αξεσουάρ, το κόστος μπορεί να φτάσει στα 500 με 600 ευρώ.