Στέβια: το γλυκαντικό που ήρθε για να μείνει

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Η αντικατάσταση των τεχνητών γλυκαντικών από φυσικές γλυκαντικές ουσίες δεν είναι πάντα η ασφαλέστερη επιλογή, καθώς δίνουν και αυτές αρκετές θερμίδες. Η στέβια είναι υποκατάστατο της ζάχαρης και προέρχεται από τα φύλλα του φυτού στέβια. Είναι 100-300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, αλλά δεν έχει καθόλου υδατάνθρακες, θερμίδες ή τεχνητά συστατικά.

Θρεπτική αξία

Η στέβια ξεχωρίζει για τα γλυκά της φύλλα και την ικανότητά της να αντικαθιστά τη ζάχαρη στη διατροφή, αλλά επίσης περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά όπως τα φλαβονοειδή, τα τριτερπένια, οι τανίνες, το καφεϊκό οξύ, η καμφερόλη και η κουερσετίνη μεταξύ των άλλων. Το φυτό της στέβιας περιέχει επίσης φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, νάτριο, βιταμίνη Α και βιταμίνη C.

Τα θετικά της στέβιας

Η στεβιοσίδη της στέβια βοηθάει στην εξόντωση των καρκινικών κυττάρων και μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Μελέτη του 2012 στο περιοδικό Nutrition and Cancer έδειξε ότι η εξάπλωση του καρκίνου του μαστού ελαχιστοποιήθηκε μέσω της τακτικής κατανάλωσης στέβια.

Οι τροφές και τα γλυκά που έχουν ως γλυκαντική ουσία τη στέβια αποτελούν μια πιο υγιή επιλογή από ότι άλλα τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη. Αλλά για να διατηρείτε την υγεία σας καλό είναι να μην καταναλώνετε επεξεργασμένα τρόφιμα και να επιλέγετε φυσικά υποκατάστατα της ζάχαρης, όπως τα φρέσκα ή τα αποξηραμένα φρούτα. Αν ψάχνετε για ένα νέο φυσικό γλυκαντικό μπορείτε να δοκιμάσετε την ερυθριτόλη.

Η στέβια δεν περιέχει καθόλου θερμίδες ή υδατάνθρακες και δεν προκαλεί απότομη αύξηση στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, για αυτό θεωρείται ασφαλής για τους διαβητικούς. Όμως δεν έχουν τα ίδια οφέλη όλες οι μορφές στέβιας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η στέβια βοηθά στη θεραπεία πολλών προβλημάτων υγείας. Έχει αντιβακτηριδιακές, αντισηπτικές , αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές, αντιγλυκαιμικές και αντιυπερτασικές ιδιότητες που βοηθούν στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, του διαβήτη, της χρόνιας κόπωσης, της δυσπεψίας, της καούρας, της απώλειας βάρους, του κρυολογήματος και της γρίπης, της ουλίτιδας, της τερηδόνας, της πιτυρίδας, της οστεοπόρωσης, του στρεπτόκοκκου, της καντιντίασης, των βακτηριακών λοιμώξεων και προβλημάτων του δέρματος όπως τα εξανθήματα, ο κνησμός, τα σημάδια, η δερματίτιδα, το έκζεμα. Βοηθά επίσης στα επίπεδα ενέργειας, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και την πνευματική απόδοση.

Τα αρνητικά της στέβιας

Μελέτη έδειξε ότι η στέβια μπορεί να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα φαρμάκων για την ινσουλίνη, τη χοληστερίνη, τη γονιμότητα, τον καρκίνο και διάφορες ιώσεις. Έχει βρεθεί επίσης ότι όσοι δεν καταναλώνουν σακχαρόζη, αντισταθμίζουν την πρόσληψη θερμίδων μέσω της κατανάλωσης μεγαλύτερων ποσοτήτων τροφής. Αρκετές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα φυσικά γλυκαντικά δεν είναι πάντοτε ευεργετικά για την απώλεια βάρους, καθώς αρκετά ανοίγουν την όρεξη.

Διαβήτης

Η στέβια είναι 100% φυσικό γλυκαντικό με 0 θερμίδες, ελάχιστους υδατάνθρακες και δεν επηρεάζει το γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν επηρεάζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Φυσικά για έναν διαβητικό, η ζάχαρη είναι ο χειρότερος εχθρός του. Η στέβια αποτελεί ένα εναλλακτικό γλυκαντικό για να καταπολεμά ένας άνθρωπος την επιθυμία για γλυκό.

Τα φύλλα της στέβιας περιέχουν στεβιόλη, η οποία είναι μια γλυκοσίδη που δεν απορροφάται από το σώμα και δεν μπορεί να διασπαστεί και απομακρύνεται γρήγορα από τον οργανισμό. Η στέβια είναι κατάλληλη για διαβητικούς, καθώς σταθεροποιεί τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα αυξάνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη, αναστέλλοντας την απορρόφηση της γλυκόζης και προάγοντας την υγεία του παγκρέατος.

Απώλεια βάρους

Η στέβια δεν περιέχει καθόλου θερμίδες και έχει ελάχιστους υδατάνθρακες, πράγμα που βοηθά στη διαχείριση του βάρους. Οι μελέτες δείχνουν ότι η στέβια παρεμβαίνει στη λειτουργία του υποθαλάμου και μειώνει την επιθυμία για φαγητό με αποτέλεσμα να βοηθά στην απώλεια βάρους. Ο υποθάλαμος είναι ένα τμήμα του εγκεφάλου, που ελέγχει την πείνα, την δίψα και την κόπωση μαζί με άλλες λειτουργίες. Η αντιγλυκαιμική δράση της στέβιας ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, πράγμα το οποίο αποτελεί κύρια αιτία αύξησης του βάρους. Η στέβια αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειας σε ανθρώπους που παλεύουν να χάσουν βάρους.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.