Σταφυλόκοκκος σε παιδιά: η έντονη έξαρση το καλοκαίρι

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, τώρα το καλοκαίρι, ο σταφυλόκοκκος έχει εμφανίσει έντονη έξαρση και ειδικότερα στις μικρότερες ηλικίες. Πιο συγκεκριμένα, είναι πολύ συχνό φαινόμενο για τα βρέφη και τα παιδιά, να εμφανίζουν συμπτώματα αρκετών λοιμώξεων, που οφείλονται στον σταφυλόκοκκο, η συχνότητα των οποίων κορυφώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Το συγκεκριμένο μικρόβιο μπορεί να προκαλέσει τόσο δερματικά προβλήματα, όσο και ασθένειες του κατώτερου αναπνευστικού αλλά και του ουροποιητικού συστήματος. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις δε, μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνο, προκαλώντας μέχρι και ενδοκαρδίτιδα. Για όλους τους παραπάνω λόγους λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό για τους γονείς να είναι ενήμεροι σχετικά με τα μέσα προφύλαξης και αντιμετώπισης του μικροβίου αυτού.

Τι είναι ο σταφυλόκοκκος και πώς εμφανίζεται;

Ο σταφυλόκοκκος είναι ένα θετικό κατά Gram βακτήριο, το οποίο σπάνια συναντάμε στον αέρα ενώ είναι πολύ πιθανό να βρεθεί στην θάλασσα, στην πισίνα, σε καρέκλες ή ξαπλώστρες που κάθισε ένα άτομο που νοσεί, αλλά ακόμη και στο φαγητό το οποίο δεν έχει απολυμανθεί καλά πριν το μαγείρεμα.

Ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, που το σώμα παρουσιάζει έντονη εφίδρωση, αυξάνονται τα τσιμπήματα από κουνούπια και άλλα έντομα και ο κόσμος συναθροίζεται συχνά σε παραλίες και εξωτερικούς χώρους, είναι πολύ πιο εύκολο να αυξηθούν οι δερματικές φλεγμονές, πόσο μάλλον αυτές που έχουν σταφυλοκοκκική προέλευση.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να τονίζουμε πως ένα συγκεκριμένο στέλεχος, ο χρυσίζον σταφυλόκοκκος, αποτελεί μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του σώματός μας και κυρίως αποικεί στο εσωτερικό της ρινικής κοιλότητας. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως είναι απαραίτητο να νοσήσουμε όλοι από το βακτήριο αυτό. Όταν όμως το δέρμα του ατόμου, ανεξαρτήτως ηλικίας, εμφανίζει κάποια πληγή ή τραυματισμό, τότε ο σταφυλόκοκκος εισέρχεται και δημιουργεί λοίμωξη, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα υγείας.

Έτσι, τα παιδιά σαν πληθυσμός είναι πολύ επιρρεπή στην προσβολή από σταφυλόκοκκο, καθώς το βακτήριο μεταδίδεται κυρίως με τα χέρια και μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσα από μικρές γρατζουνιές, εκδορές ή ακόμα και τσιμπήματα από έντομα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του σταφυλόκοκκου είναι πολλά και ποικίλουν ανάλογα την περίπτωση. Παρακάτω μπορούμε να δούμε μερικά από αυτά:

  • Στο δέρμα ως επίπονο πρήξιμο
  • Απόστημα με πύον, πολύ συχνά γύρω από το στόμα
  • Συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης (από μολυσμένο τρόφιμο)
  • Πυρετός
  • Ρίγη
  • Χαμηλή πίεση του αίματος

Η πρόληψη για το σταφυλόκοκκο

Καθώς οι σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις μεταδίδονται κυρίως με τα χέρια, το αποτελεσματικότερο μέτρο πρόληψης είναι το πολύ καλό πλύσιμο των χεριών, αλλά και το κάλυμμα σε οποιασδήποτε πληγή στο δέρμα. Επιπλέον, φροντίστε να προστατεύετε τα παιδιά από τσιμπήματα εντόμων, αλλά και να αντιμετωπίζετε τα τσιμπήματα άμεσα.

Επίσης, ειδικά στα παιδιά, φροντίστε να αλλάζετε πολύ συχνά πετσέτες (το καθένα να έχει την δική του), ρούχα και μαγιό, αλλά και να τα κάνετε ντους πριν και μετά το κολύμπι στην θάλασσα ή την πισίνα. Ακόμη, είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας στους σωστούς κανόνες υγιεινής. Αυτοί περιμβάνουν:

  • Πλύσιμο χεριών
  • Καθημερινό μπάνιο
  • Αυστηρή χρήση προσωπικών αντικειμένων
  • Τακτικό κόψιμο νυχιών
  • Να μην έρχονται σε άμεση επαφή με άλλα παιδιά που έχουν ανοιχτές πληγές και δερματικές βλάβες.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό για ένα άτομο που έχει μολυνθεί με σταφυλόκοκκο να μην ακουμπά φαγητό που θα φάνε κι άλλοι, ενώ πολύ συχνά θα πρέπει να απολυμαίνονται και οι πάγκοι όπου ακουμπά αυτό το φαγητό.

Αν το παιδί μολυνθεί;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, αν παρατηρήσετε κάποια δερματική αλλαγή στο παιδί, είναι φυσικά να απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας. Αν πρόκειται για δερματικό σταφυλόκοκκο, μπορεί να θεραπευτεί με ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα, αλοιφές και επιθέματα. Για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο γιατρός θα συστήσει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή. Πολύ σπάνια θα χρειαστεί το παιδί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Τέλος, αν το παιδί νοσεί επαναλαμβανόμενα από σταφυλόκοκκο, πράγμα διόλου απίθανο, είναι σημαντικό να ανακαλύψετε ποιος στο περιβάλλον μπορεί να είναι φορέας, ώστε να θεραπευτεί, αλλά και να εξετάσετε μήπως χρειάζεται να αλλάξετε αντιβίωση, καθώς το μικρόβιο μπορεί να έχει αναπτύξει αντοχή στο ίδιο αντιβιοτικό.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…