Σπιτικοί λουκουμάδες

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή

Οι σπιτικοί λουκουμάδες είναι πολύ εύκολοι, καιρός να το τολμήσουμε. Δεν υπάρχει πιο εύκολος τρόπος για να τους γλυκάνουμε όλους!.

Υλικά

1 κιλό αλεύρι

80 γρ. μαγιά

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού νερό χλιαρό

½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κιλό νερό

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Μέλι, καρύδια και κανέλα σε σκόνη για το πασπάλισμα.

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, το οποίο πρέπει να είναι χλιαρό (όχι καυτό σε καμία περίπτωση). Διαλύουμε την μαγιά μαζί με το μισό κουταλάκι ζάχαρη. Αυτή μας βοηθάει να ενεργοποιηθεί καλύτερα η μαγιά.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, με το αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά. Δεν θέλει ζύμωμα. Προσέξτε η ζύμη σας να είναι σαν χυλός και όχι σφιχτή. Να είναι δηλαδή σαν κουρκούτι, πλαδαρή, σαν μαγιονέζα και όχι σαν ζύμη για ψωμί. Όσο πιο απαλή φαίνεται η ζύμη, τόσο πιο αφράτοι θα σας γίνουν οι λουκουμάδες.
  • Σκεπάζουμε το χυλό με μια πετσέτα ή κουβέρτα και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες περίπου.
  • Αν βιαζόμαστε εναλλακτικά μπορούμε να κάνουμε και το εξής: Βράζουμε σε ένα κατσαρόλι νερό. Το παίρνουμε όπως είναι και το τοποθετούμε μέσα στον φούρνο στο κάτω μέρος. Από πάνω στη σχάρα μας βάζουμε την ζύμη. Αμέσως η ζύμη με τους υδρατμούς ενεργοποιείται, μέσα σε λίγα λεπτά έχει φουσκώσει στο διπλάσιο  και είναι έτοιμη!
  • Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο  να ζεσταθεί καλά.
  • Με το κουτάλι της σούπας παίρνουμε μίγμα και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Κάθε φορά πριν επαναλάβουμε τη διαδικασία, βουτάμε το κουτάλι στο νερό για να μην κολλάει η ζύμη μας.
  • Μόλις οι λουκουμάδες πάρουν χρυσαφί χρώμα, τους γυρνάμε και τους βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τους τοποθετούμε σε μια πιατέλα όπου έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί.
  • Όσο είναι ζεστοί οι λουκουμάδες μας τους περιχύνουμε με μέλι, καρύδι χοντροκομμένο και πασπαλίζουμε με κανέλα
  • Αν θέλουμε κάνουμε ξεχωριστά το μέλι το αραιώνουμε με λίγο χλιαρό νεράκι και το ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Βουτάμε μέσα τους λουκουμάδες μας και τους απολαμβάνουμε!

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr