Σπιτικά λουκούμια

Συντάκτης: Μαρία Τατιάνα Πινακούλα

Και τι δε θα δίναμε τώρα για ένα μεγάλο ταψί από μπόλικα μοσχομυριστά σπιτικά λουκούμια. Λουκούμια που τα τρώμε και λιώνουν μονομιάς στο στόμα μας. H υφή τους, η γεύση που αφήνεται στον ουρανίσκο μας, η οπτική τους και μόνο που τα αντικρίζουμε, είναι το κάτι άλλο!

Τι είναι το λουκούμι

 Καταρχάς, άλλο λουκούμι και άλλο λουκουμάς, μία σύγχυση η οποία είναι συνήθης  και γι’ αυτό φρόνιμο είναι να την ξεδιαλύνουμε. 

 Το λουκούμι είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα, το οποίο συναντιέται στην Ελληνική κουζίνα, καθώς και σε άλλες, όπως αυτή της  Μέσης Ανατολής. 

 Η προέλευσή του είναι αβέβαιη, η υπόστασή του, ωστόσο, έχει εντοπιστεί  σε περσικές και αραβικές συνταγές, ενώ υπάρχουν αναφορές και για την Οθωμανική αυτοκρατορία.  

Τα λουκούμια μπορείτε να τα βρείτε σε τρία διαφορετικά χρώματα, τα οποία αντιπροσωπεύουν τρεις διαφορετικές γεύσεις, κόκκινο με τριαντάφυλλο, πράσινο με περγαμόντο και κίτρινο με μαστίχα.

Υλικά:

450 γραμμάρια ζάχαρη

250 ml νερό

2 κουταλιές της σούπας κορν – φλαουρ

Μισό κουταλάκι κρεμόριο cream of tartar

2 κουταλιές της σούπας ροδόνερο

Μία χούφτα ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης ή αμύγδαλα

Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Βάλτε τη ζάχαρη, το κορν – φλαουρ, το κρεμόριο και το νερό σε μια κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά. 

Αφού πάρει βάση το μείγμα, αφήστε το να σιγοβράσει για 3 λεπτά. Βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε το ροδόνερο και τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς. 

Αλείψτε μια θήκη για παγάκια με λίγο λάδι και μετά αδειάστε μέσα το μείγμα. Αφού κρυώσει, βγάλτε τα λουκούμια κύβους από την παγοθήκη. Κυλήστε τα λουκούμια σε ζάχαρη άχνη ώστε να καλυφθούν παντού. 

Βάλτε τα σε ένα ωραίο πιάτο και κεράστε τους φίλους σας.

Καλή όρεξη!

Συντάκτης: Μαρία Τατιάνα Πινακούλα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.