Πολλές φορές οι ταινίες έχουν ασχοληθεί με τις ψυχικές διαταραχές, άλλες φορές ενισχύοντας το στίγμα (ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το …
Σπάνιες ψυχολογικές διαταραχές
Στο άκουσμά τους προκαλούν φόβο, απορία ακόμα και έκπληξη για το πώς είναι δυνατόν το μυαλό να παίζει τόσο ύπουλα παιχνίδια. Πρόκειται για ψυχολογικές παθήσεις που ταλαιπωρούν αφενός τους ασθενείς, οι οποίοι ζουν έναν καθημερινό εφιάλτη κι ας μην το συνειδητοποιούν, κι αφετέρου τους επιστήμονες στην προσπάθειά τους να βρουν την κατάλληλη θεραπεία. Οι ψυχολογικές διαταραχές οφείλονται σε κάποια εγκεφαλική βλάβη, συνήθως πολύ σοβαρή, χωρίς να γνωρίζουμε την αιτία. Για τις παθήσεις που θα διαβάσετε, δυστυχώς ακόμα η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σε μεμονωμένες περιπτώσεις δεν έχουν γίνει… θαύματα…
Σύνδρομο «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων»: αν και ακούγεται παραμυθένιο, στην πραγματικότητα είναι βασανιστικό. Ο πάσχων ζει σε έναν κόσμο ψευδαισθήσεων νομίζοντας ότι τα αντικείμενα που τον περιβάλλουν είναι μικρότερα ή μεγαλύτερά του σε μέγεθος. Η αίσθηση αποπροσατολισμού είναι παρούσα, ενώ μπορεί να αισθάνεται επίσης ότι τα άκρα του μακραίνουν ή κονταίνουν. Αδυνατεί να υπολογίσει αποστάσεις, μεγέθη και σχήματα.
Σύνδρομο του εξωγήινου χεριού: ο πάσχων αδυνατεί να ορίσει τις κινήσεις κάποιου άκρου, συνήθως του χεριού του, και γι’ αυτό ονομάζεται και έτσι. Στην πράξη, το χέρι κινείται τυχαία, αυτόνομα και το άτομο ούτε έχει τον έλεγχο ούτε γνωρίζει τι συμβαίνει. Είναι γνωστό και ως «Σύνδρομο του Dr Strangelove» και συναντάται σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση διαχωρισμού των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου.
Σύνδρομο Cotard: ο πάσχων νομίζει πως είναι νεκρός ακόμα κι αν οι δικοί του άνθρωποι προσπαθούν να τον πείσουν για το αντίθετο. Το άτομο υποστηρίζει ότι του λείπει κάποιο ζωτικό όργανο και γι’ αυτό έχει πεθάνει, φτάνοντας στο σημείο να μπορεί να μυρίσει ακόμα και τη σήψη του σώματός του! Οι άνθρωποι αυτοί δεν τρώνε, αφού πιστεύουν πως είναι νεκροί κινδυνεύοντας να πεθάνουν στην πραγματικότητα από ασιτία! Δεν έχει βρεθεί οριστική θεραπεία, ωστόσο θεωρείται ότι η αιμοκάθαρση μπορεί να εξαλείψει τα συμπτώματα. Παρατηρείται συνήθως σε χρήστες ναρκωτικών ύστερα από στέρηση κοκαΐνης ή άλλων ουσιών ή μετά από σοβαρής διάρκειας έλλειψη ύπνου.
Σύνδρομο Riley–Day: η επιστημονική του ονομασία είναι οικογενής δυσαυτονομία. Οι βλάβες στο νευρικό σύστημα του πάσχοντα τον κάνουν να μην αισθάνεται καθόλου πόνο, κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο σε περιπτώσεις σοβαρού τραυματισμού.
Σύνδρομο Capgras Delusion: ο πάσχων νομίζει πως οι οικείοι του έχουν αντικατασταθεί από επικίνδυνους σωσίες που θέλουν το κακό του, ακόμα και τα αδέλφια ή οι γονείς του. Είναι ένα καθαρά νευρολογικής φύσεως πρόβλημα και ξεκινά από το τμήμα του εγκεφάλου που επεξεργάζεται και γεννά τα συναισθήματα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μεγάλη αυταπάτη που σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αφορά και τον ίδιο τον πάσχοντα, δηλαδή να βλέπει το σωσία του!
Σύνδρομο Fregoli: ονομάστηκε έτσι από τον ομώνυμο Ιταλό ηθοποιό και την καταπληκτική του ικανότητα στις μεταμφιέσεις. Είναι το αντίστροφο του προηγούμενου συνδρόμου, δηλαδή ένας εμφανισιακά άγνωστος άνθρωπος φαίνεται στον πάσχοντα οικείος του ψυχικά. Ακόμα πιστεύει ότι διαφορετικοί άνθρωποι είναι το ίδιο άτομο που μπορεί να αλλάζει την εμφάνισή του και να μεταμφιέζεται σε κάποιον άλλο.