Σπάνια είδη πανίδας στην Ελλάδα
Ο άνθρωπος είναι μαθημένος να συμβιώνει. Συμβιώνει με τον συνάνθρωπο, συμβιώνει με τους φυσικούς και ζωντανούς οργανισμούς και συνεπώς με τα ζώα. Κανένας μας δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος από τα αθώα και κάποιες φορές γοητευτικά πλάσματα τα οποία μπορούμε να συναντήσουμε κοντά μας. Τα ζώα από την αρχαιότητα δεν ήταν μόνο συντροφιά για εμάς, αλλά πολλές φορές μπορούμε και να τα χαρακτηρίσουμε ως “συνεργάτες”. Έχουν προσφέρει πολλά και με την συνεργασία τους, στις μεθόδους καλλιέργειας στις μετακινήσεις μας και σε αντάλλαγμα υπήρχε από μας παροχή φροντίδας.
Όσο περνάνε τα χρόνια συναντάται μία μείωση των ειδών πανίδας λόγο φυσικών φαινομένων, ανθρώπινων παρεμβάσεων αλλά και κατά κανόνα της επιβίωσης του καλύτερα προσαρμοσμένου οργανισμού στην φύση. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα όπως και σε πολλές άλλες χώρες. Εάν κάνουμε μία ιστορική αναδρομή στο παρελθόν θα διαπιστώσουμε πως πολλά είδη ζώων μετανάστευσαν από την Βόρεια Ευρώπη στην Ελλάδα έτσι ώστε να αποφύγουν τους παγετώνες. Αυτά τα είδη όχι μόνο επιβίωσαν στη χώρα, αλλά κυρίως διαμένουν και εξαπλώθηκαν είδη και υποείδη.
Στη χώρα μας δεν μπορούμε να πούμε πως ο μόνος κίνδυνος που εγκυμονεί είναι το κλίμα και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις (αποψίλωση, ατμοσφαιρική μόλυνση, πυρκαγιές, ανθρώπινα μη αναστρέψιμα λάθη). Αλλά και η διαδικασία του λαθραίου κυνηγιού δυστυχώς, είναι αυτή που έχει κοστίσει ένα μεγάλο μέρος της εξαφάνισης ή και της τρομακτικής μείωσης κάποιων ειδών πανίδας. Παρά το γεγονός αυτό, η χώρα μας φιλοξενεί κάποια σπάνια είδη τα οποία καλό είναι να γνωρίζουμε.
Αρχικά ο αιγαιόγλαρος, είναι το μόνο είδος γλάρου το οποίο αναπαράγεται μόνο στη Μεσόγειο και τη χώρα μας. Το πτηνό θεωρείτο ότι είχε εξαφανιστεί πριν 4 δεκαετίες, αλλά οι επιστήμονες βοήθησαν αισθητά με αριθμό αναπαραγωγικών ζευγαριών.
Το αλογάκι της Σκύρου, είναι ένα από τα πιο μικρόσωμα του κόσμου. Θεωρείται μία από τις σπάνιες φυλές αλόγων στο κόσμο και μάλιστα είναι προστατευόμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Απεικονίζεται μάλιστα στη ζωοφόρο του Παρθενώνα και λέγεται πως είναι απόγονος του είδους που είχε μεταφέρει ο Αχιλλέας από την Τροία.
Το κιρκινέζι ένα από τα γνωστά είδη γερακιού το οποίο συναντάται στην Κρήτη. Το κιρκινέζι έχει την δυνατότητα να αιωρείται σταθερά σε σημείο στον αέρα κόντρα μάλιστα στην φορά του ανέμου. Ζει σε θερμές περιοχές και το χειμώνα μετακινείται προς περιοχές της Αφρικής. Πρόκειται για ένα σπάνιο είδος το οποίο πλέον απειλείται με εξαφάνιση.
Ο Φουρόγατος, απόγονος του Ευρωπαϊκού αγριόγατου. Έχει εμφανιστεί στην περιοχή του Ψηλορείτη και μάλιστα η έκπληξη όταν βρέθηκε ήταν αρκετά μεγάλη καθώς θεωρούσαν για πολλά χρόνια ότι έχει εξαφανιστεί. Το ζώο φαίνεται να ζει σε μεμονωμένο τμήμα του βουνού και γεννά 4-7 μικρά 1 με 2 φορές το χρόνο. Στις θεωρίες που μας έχουν γνωστοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα μεταφέρθηκε ο γάτος στην Κρήτη από την Αίγυπτο και είτε άνηκε σε κάποιο είδος εκεί, είτε μετεξελίχθηκε στην Ελλάδα.
Το δελφίνι βρίσκεται σε κίνδυνο στα ελληνικά ύδατα, κυρίως λόγω μόλυνσης και τυχαίων τραυματισμών τους από αλιευτικά εργαλεία. Στην Ελλάδα εμφανίζονται περίπου 6 είδη από τα συνολικά 32 που υπάρχουν. Και παρά το ότι είναι τόσο αγαπημένο θηλαστικό το να επιβιώσει είναι αρκετά δύσκολο.
Μερικά σπάνια είδη ακόμη είναι το κόκκινο ελάφι που φαίνεται να μειώνεται η εμφάνιση του λόγω λαθραίου κυνηγιού, αλλά και η Καφέ Αρκούδα η οποία απειλείται για παρόμοιους λόγους.