Σοκολατένιο κέικ σουφλέ
Ένα γλυκό που θα κάνει τους καλεσμένους σας να παρακαλάνε γι’ άλλο ένα κομμάτι! Πολύ οικονομικό γιατί χρειαζόμαστε λίγα υλικά και τόσο εύκολο που αποκλείεται να αποτύχετε. Ακόμα και οι πιο αρχάριοι. Καλή επιτυχία λοιπόν!
Υλικά
5 αβγά μεγάλα ή μεσαία
110γρ ζάχαρη κρυσταλλική
3 βανίλιες
200γρ κουβερτούρα γάλακτος
250γρ κουβερτούρα μαύρη
200γρ βούτυρο
4 κουταλιές της σούπας ρούμι, κονιάκ ή ουίσκι ή λικέρ της αρεσκείας σας
Προαιρετικά για το σερβίρισμα 250γρ κρέμα γάλακτος ελαφριά χτυπημένη ή παγωτό, καλύτερα γεύση βανίλιας.
Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο και τη σοκολάτα σε μπαιν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων προσεκτικά να μην τα κάψουμε. Προσθέτουμε και το αλκοόλ της επιλογής μας και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, περίπου σε θερμοκρασία δωματίου.
Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη και τις βανίλιες στο μίξερ ή με μίξερ χειρός περίπου για 10 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια αφράτη και πηχτή κρέμα σαν σαντιγύ.
Ρίχνουμε το μείγμα της σοκολάτας μέσα στη κρέμα των αβγών και ανακατεύουμε πολύ απαλά με μαρίζ από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά μας.
Κόβουμε αντικολλητικό χαρτί και το βάζουμε στον πάτο της φόρμας μας ή τσέρκι (22 με 24 εκ. διάμετρο) αλλιώς βουτυρώνουμε ελαφρά τον πάτο και ρίχνουμε το αφράτο μείγμα μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 35 με 40 λεπτά περίπου. Το σουφλέ θα φουσκώσει πολύ. Όταν το βγάλουμε θα το αφήσουμε να κρυώσει καλά και μετά θα ξεφορμάρουμε. Θα χάσει σε ύψος και όγκο αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Κόβουμε και σερβίρουμε με σαντιγύ ελαφρώς χτυπημένη ή με παγωτό. Το κέικ πρέπει μέσα να είναι υγρό και ζουμερό! Καλή σας απόλαυση!