Σοκολάτα: 9 περίεργα πράγματα που δεν γνωρίζατε…

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Σοκολάτα: 9 περίεργα πράγματα που δεν γνωρίζατε...Οι Αρχαίοι πίστευαν ότι η σοκολάτα αποτελεί την “τροφή των Θεών”… μέχρι που κάποτε θεωρήθηκε πειρασμός και απαγορεύτηκε από την εκκλησία. Για την πλειοψηφία παγκοσμίως, η σοκολάτα αποτελεί ένα θαύμα που “απογειώνει” τον ουρανίσκο και πυροδοτεί την ερωτική διέγερση. Από την Ελβετία μέχρι τις ΗΠΑ, η μαύρη σοκολάτα αποτελεί το σύγχρονο superfood που, όμως, ακολουθείται από ερωτηματικά και 9 παράξενα στοιχεία.

Η σοκολάτα προκαλεί έρωτα και ευτυχία…

Η σοκολάτα μπορεί να “ανεβάσει” τη διάθεσή σας, χάρη στη φαινυλαιθυλαμίνη που απελευθερώνει τις ενδορφίνες στον εγκέφαλο και προκαλεί συναισθήματα χαράς και έρωτα. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που η σοκολάτα έχει συνδυαστεί με το δώρο των ερωτευμένων. Λειτουργεί σαν ένα ήπιο διεγερτικό που μπορεί να σας φτιάξει τη διάθεση, έχοντας παρόμοιες επιδράσεις με ένα φιλί!

Οι ΗΠΑ καταναλώνουν το 50% της σοκολάτας του κόσμου

“Ναι” οι Αμερικάνοι τρώνε υπερβολική σοκολάτα και δεν το κρύβουν. Πιο συγκεκριμένα, καταναλώνουν περίπου το ήμισυ του συνόλου της σοκολάτας παγκοσμίως, το οποίο κοστίζει πάνω από 3 δισ. λίρες. Βέβαια, και οι Ευρωπαίοι δεν πάνε πίσω, αφού εκτιμάται ότι βρίσκονται στη δεύτερη θέση, με το ποσοστό του 40%.

Οι κόκκοι κακάο χρησιμοποιούνταν ως νομίσματα

Οι Αζτέκοι και οι Μάγια έπιναν ζεστή σοκολάτα σε τακτική βάση, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούσαν τους κόκκους κακάο ως νομίσματα. Αντί να κυκλοφορούν με χρήματα στην τσέπη, αντάλλασσαν τα αγαθά και τις υπηρεσίες με σπόρους κακάο. Οι Αζτέκοι πλήρωναν ακόμα και τους φόρους με το πολύτιμο κακάο… τουλάχιστον μέχρι να γεμίσει το έδαφος με κακαόδεντρα.

Κάνει πιο “έξυπνο” τον εγκέφαλο

Η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, τόσο στο σώμα, όσο και τον εγκέφαλο, καταπολεμώντας έτσι την πνευματική κόπωση. Όχι μόνο βοηθάει το μυαλό να συγκεντρωθεί πιο εύκολα, αλλά βοηθά και στο “κατέβασμα” έξυπνων ιδεών. Με άλλα λόγια, μια μπάρα σοκολάτα την ημέρα είναι η ιδανική λύση για κάθε συγγραφέα ή άνθρωπο των γραμμάτων…

Γεννήθηκε στην Αφρική… και καταλήγει στην Ευρώπη!

Τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας ποσότητας κακάο προέρχεται από την Αφρική και συγκεκριμένα από την Ακτή Ελεφαντοστού. Ωστόσο, το σύνολο της Αφρικής καταναλώνει μόλις το 3% της συνολικής παραγωγής. Αυτός είναι ο λόγος που εξάγεται τόση μεγάλη ποσότητα στην Ευρώπη, κυρίως στην Ελβετία, τη Γερμανία και την Αμερική. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που ο μέσος Ελβετός καταναλώνει 10 κιλά σοκολάτας ετησίως.

Κάνει “καλό” στην καρδιά, το δέρμα, την αρτηριακή πίεση

Μελέτη στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κολωνίας ανακάλυψε ότι η μαύρη σοκολάτα σχετίζεται άμεσα με τις πολυφαινόλες, με αποτέλεσμα να μειώνει την αρτηριακή πίεση. Παράλληλα, η σοκολάτα τονώνει τον οργανισμό εξαιτίας της θεοβρωμίνης, ενός διεγερτικού στοιχείου παρόμοιου με την καφεΐνη. Αυτή η ουσία αυξάνει τους ρυθμούς της καρδιάς και ενδυναμώνει τον οργανισμό. Προσοχή όμως! Η υπερβολική κατανάλωση της ίσως προκαλέσει ναυτία, εμετό ή καρδιακή προσβολή.

Το φυστίκι και το αμύγδαλο λατρεύει τη σοκολάτα…

Οι παραγωγοί σοκολάτας χρησιμοποιούν κάθε χρόνο περίπου το 20% της καλλιέργειας φυστικιού και περίπου το 40% των αμυγδάλων που παράγονται μέσα στις 365 ημέρες. Η εξέταση των στατιστικών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η επιτυχία της σοκολάτας δεν θα ήταν η ίδια χωρίς τους ξηρούς καρπούς.

Προστατεύει τα δόντια από τη τερηδόνα

Μπορεί η πλειοψηφία να πιστεύει ότι η σοκολάτα “χαλάει” τα δόντια λόγω της ζάχαρης ή της τεχνητής γλυκαντικής ουσίας. Ωστόσο, το αγνό κακάο βοηθάει πραγματικά στην πρόληψη της τερηδόνας, καθώς καταπολεμά τα επιβλαβή βακτήρια στο στόμα. Δεν είναι τυχαίο που υπάρχουν οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα βασισμένα στο κακάο.

Ενέπνευσε την εφεύρεση της μικροκυμάτων

Ο Percy Spence, επιστήμονας στο Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, έτυχε να είναι οπαδός της σοκολάτας. Η ιδέα για το φούρνο μικροκυμάτων ήρθε στο μυαλό του, όταν παρατήρησε ότι η σοκολάτα στην τσέπη του έλιωνε τη στιγμή που βρισκόταν κοντά σε μια συσκευή με το όνομα “μάγνητρο”. Έτσι, σκέφτηκε την ιδέα μιας συσκευής που ζεσταίνει το φαγητό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.