Ποιος είναι τελικά ο σκοπός της ζωής;

Συντάκτης: Ελένη Γιμούκη

Όλοι οι άνθρωποι αρκετά συχνά έχουμε ανησυχίες για υπαρξιακά ζητήματα· ζητήματα που οι απαντήσεις στα διάφορα σχετικά ερωτήματα δεν είναι εύκολο να δοθούν και μάλιστα συχνά δεν εξαρτώνται από αντικειμενικές συνθήκες. Ένα από αυτά τα υποκειμενικά υπαρξιακά ζητήματα είναι και ο σκοπός της ζωής. Συχνά δίνουμε την απάντηση πως ο σκοπός της ζωής όλων μας είναι η ευτυχία. Όμως, η «ευτυχία» είναι μια έννοια αρκετά γενική και απροσδιόριστη.

Πώς προσπαθούμε να προσεγγίσουμε τον σκοπό της ζωής;

Κάποια στιγμή στη ζωή μας συνειδητοποιούμε πως θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι και – συνειδητά ή ασυνείδητα – αρχίζουμε να φτιάχνουμε ένα πλάνο, ώστε να φτάσουμε το σκοπό μας, την ευτυχία μας!

Πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση συνήθως αποτελούν οι σπουδές. Θεωρούμε ότι οι σπουδές είναι το βασικότερο αγαθό που θα μας προσφέρει απλόχερα ό,τι ονειρευόμαστε.

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές – και ό,τι αυτές συμπαρασύρουν (εκμάθηση ξένων γλωσσών, ενίσχυση δεξιοτήτων κ.λπ.) – έρχεται η στιγμή που αναζητούμε την «ιδανική», για τα δεδομένα τα δικά μας, εργασία. Για να επιτύχουμε, βεβαίως, κάτι τέτοιο, χρειαζόμαστε πολύ χρόνο και ιδιαίτερη αφοσίωση. Δεν είναι καθόλου εύκολο να βρούμε αυτή την εργασία που θα μας καλύπτει πλήρως. Θα χρειαστεί να ξοδέψουμε αρκετές από τις δυνάμεις μας.

Επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας για δημιουργία μιας ευτυχισμένης ζωής είναι η απόκτηση οικογένειας. Αφού υπάρξει μια τάξη στον τομέα των σπουδών και κατ’ επέκταση στον τομέα της εργασίας, ξεκινάμε μια νέα αναζήτηση, αυτή του ιδανικού ή της ιδανικής συντρόφου με σκοπό τη δημιουργία μιας οικογένειας.

Μόλις ολοκληρώσουμε και τα τρία αυτά στάδια, δηλώνουμε ότι πλέον έχουμε πετύχει το σκοπό της ζωής και ότι είμαστε πια ευτυχισμένοι!

Είναι αυτός ο «ορισμός» της ευτυχίας;

Σίγουρα για πολλούς ανθρώπους, οι σπουδές, η επαγγελματική αποκατάσταση και καριέρα και η δημιουργία οικογένειας είναι το πρότυπο για μια ευτυχισμένη ζωή. Ωστόσο, στην προσπάθειά μας να επιτύχουμε όλους αυτούς τους στόχους φαίνεται να «χάνουμε» τη ζωή μας. Και τελικά το μέσο για να προσεγγίσουμε την ευτυχία δεν περνάει από αυτά τα στάδια.

Αυτοί είναι κάποιοι τρόποι για να γίνουμε ευτυχισμένοι (συμβουλές από τον Δαλάι Λάμα)

1. Άφησε τους ανθρώπους που μοιράζονται μονάχα παράπονα, προβλήματα, καταστροφικές ιστορίες, φόβο και κριτική στους άλλους.

2. Να κρατάς τις υποσχέσεις σου. Εάν δεν το έχεις κάνει, αναρωτήσου το γιατί. Πάντοτε μπορείς να αλλάξεις γνώμη ζητώντας συγνώμη, να διαπραγματευτείς ξανά ή να προσφέρεις μια εναλλακτική λύση σε μια υπόσχεση που δεν διατήρησες, μην το κάνεις όμως συνήθεια. Ο πιο απλός τρόπος για να αποφύγεις να μην κάνεις κάτι που υποσχέθηκες είναι να πεις αμέσως «όχι».

3. Αφιέρωσε χρόνο μονάχα στα πράγματα που σε ευχαριστούν να κάνεις.

4. Επέτρεψε στον εαυτό σου να ξεκουράζεται όταν χρειάζεται και να δρας όταν σου παρουσιάζεται μια καλή ευκαιρία.

5. Πέτα, συμμάζεψε και οργανώσου. Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από το να σου «ρουφήξει» την ενέργεια σου ένας χώρος ακατάστατος και γεμάτος από πράγματα του παρελθόντος που δεν σου χρησιμεύουν πια!

6. Να δίνεις προτεραιότητα στην υγεία σου. Χωρίς την μηχανή του σώματός σου, δουλεύοντας στο μέγιστο, δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Κάνε συχνά διαλείμματα.

7. Συγχώρεσε, άφησε μια κατάσταση που σου προκαλεί πόνο, μπορείς πάντα να επιλέξεις να αφήσεις και να απελευθερώσεις τον πόνο της μνήμης.

Σίγουρα το να ακολουθήσουμε αυτές τις συμβουλές είναι αρκετά δύσκολο. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί ουσιαστική προσπάθεια να γνωρίσουμε πρώτα-πρώτα τον ίδιο μας τον εαυτό, να τον αποδεχτούμε και να τον βελτιώσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Όμως αυτό το μακρύ ταξίδι θα μας φέρει πολύ κοντά στο σκοπό της ζωής που φυσικά δεν είναι άλλος από την ευτυχία. Και η ευτυχία μας ξεκινάει από εμάς και ολοκληρώνεται με εμάς. Κανείς και τίποτα έξω από εμάς δεν θα μας εγγυηθεί την ευτυχία – υπεύθυνοι γι’ αυτή είμαστε μονάχα εμείς!

Συντάκτης: Ελένη Γιμούκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.