Σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία
Οι Σκανδιναβοί αν και απέχουν πολύ από τον λογοτεχνικό τρόπο γραφής του νότου, μας προσφέρουν μια σειρά από αστυνομικά έργα μυστήριου, περιπέτειας και ίντριγκας. Σας προτείνουμε κάποια από τα πιο αντιπροσωπευτικά του είδους…
1. Camilla Läckberg – Η παγωμένη πριγκίπισσα
Το πρώτο βιβλίο της Καμίλα Λέκμπεργκ και η πρώτη από τις περιπέτειες του επιθεωρητή Πάτρικ Χέντστρεμ και της συγγραφέως Ερίκα Φαλκ. Ακολούθησαν ακόμα 9 βιβλία (προς το παρόν), και όλες οι υποθέσεις εκτυλίσσονται στο μικρό ψαροχώρι της Φιελμπάκα, στη Σουηδία. Ο χειμώνας ‘πρωταγωνιστεί’ και σε άλλα βιβλία της σειράς, φυσικά, όμως προσωπικά πιστεύω πως η «Παγωμένη Πριγκίπισσα» από τη μία είναι ένα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό βιβλίο, με αρκετές φυσικές περιγραφές του παγωμένου τοπίου, από την άλλη όμως ίσως καλό είναι να ξεκινήσει κάποιος τη συγκεκριμένη σειρά βιβλίων παίρνοντας την ιστορία από την αρχή. Η Φιελμπάκα είναι ο τόπος καταγωγής της Λέκμπεργκ, επομένως εκείνη ξέρει καλύτερα από τον καθένα πώς να παρουσιάσει με αριστοτεχνικό τρόπο ακόμα και την παραμικρή γωνιά της. Πραγματικά, διαβάζοντας κάποιος τα βιβλία της νομίζει πως έχει επισκεφτεί το συγκεκριμένο χωριό ο ίδιος!
2. Asa Larsson – Το μαύρο μονοπάτι
Το βιβλίο αυτό είναι το τρίτο της σειράς βιβλίων με ηρωίδες την αστυνομικό Άννα Μαρία Μέλα και τη δικηγόρο Ρεμπέκα Μάρτινσον. Στα βιβλία της Λάρσον η δράση εκτυλίσσεται στην Κίρουνα, ένα μικρό χωριό στη βόρεια Σουηδία, κοντά στον Αρκτικό Κύκλο. Ο αναγνώστης, πέρα από την αστυνομική εξέλιξη της υπόθεσης, ταυτόχρονα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον, αφού οι συνθήκες διαβίωσης και οι συνήθειες σε έναν τόπο κάπως απομακρυσμένο από τον λεγόμενο ‘πολιτισμό’ παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
3. Jo Nesbo – Ο χιονάνθρωπος
Ο «Χιονάνθρωπος» αποτελεί την έβδομη περιπέτεια του διασημότερου Σκανδιναβού επιθεωρητή, του Χάρι Χόλε, και κατά την ταπεινή μου άποψη, ένα από τα καλύτερα βιβλία της σειράς. Είναι το πιο άρτιο κι ολοκληρωμένο απ’ όσα βιβλία είχε γράψει ο Νέσμπo μέχρι τότε – σκοτεινό, ατμοσφαιρικό, ιδιαίτερο, παραπλανητικό και άκρως χειμωνιάτικο, δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα μέχρι την τελευταία του σελίδα! Το συγκεκριμένο, όπως άλλωστε και τα περισσότερα βιβλία που ανήκουν σε σειρές, έχει αρκετές αναφορές σε γεγονότα που συνέβησαν στα προηγούμενα βιβλία και θα βοηθήσουν τον… πρωτάρη αναγνώστη να ενώσει κάποια κομμάτια και να καλύψει τα κενά που έχει σε ό,τι αφορά το στόρυ, ταυτόχρονα όμως κάνει spoiler αρκετά πράγματα που θα διαβάσει κάποιος εξίσου πρωτάρης στα επόμενα. Κοινώς, εκτός από ένα υπέροχο και πραγματικά συναρπαστικό βιβλίο, είναι και λίγο ‘παγίδα’: αν κάποιος επιλέξει να διαβάσει τα βιβλία που ακολουθούν τον «Χιονάνθρωπο» προτού διαβάσουν αυτό, θα μάθουν με τη μία αρκετές από τις εξελίξεις αυτού εδώ και, το πιο σημαντικό, το τέλος του με κάθε λεπτομέρεια! Γι’ αυτό τον λόγο, προτείνω να διαβάσετε το συγκεκριμένο βιβλίο οπωσδήποτε πριν από τα επόμενά του!
4. Yrsa Sigurdardóttir – Η εκδίκηση
Εδώ πια μιλάμε για τον ορισμό του μεταφυσικού θρίλερ, σε συνδυασμό με αστυνομική πλοκή. Ένα από τα καλύτερα βιβλία του είδους και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού η Ισλανδία, τόπος καταγωγής της Ίρσα Σιγκουρδαρντότιρ, είναι γεμάτη μύθους, θρύλους, μυστήριο, παγωμένους χειμώνες κι ερημικά τοπία. Το καταλληλότερο σκηνικό δηλαδή για ένα τέτοιο βιβλίο! Οι δύο ιστορίες που ξεδιπλώνονται στις σελίδες του εξελίσσονται παράλληλα, τα λεπτά όρια ανάμεσα στο μύθο και την πραγματικότητα είναι ορατά σ’ ολόκληρο το βιβλίο και μοιάζουν ανά πάσα στιγμή έτοιμα να σπάσουν, ενώ η αποκάλυψη που έρχεται στο τέλος και φανερώνει το τι συνδέει τελικά τα όσα ως τότε φάνταζαν παράταιρα γίνεται με έναν τρόπο που νομίζω θα σας καταπλήξει και θα σας κερδίσει!
5. Johan Theorin – Το πιο σκοτεινό δωμάτιο
Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν είναι καθαρά αστυνομικό, αλλά έχει έντονο και το μεταφυσικό στοιχείο. Επίσης, αποτελεί τον τέλειο συνδυασμό: και σκανδιναβικός χειμώνας και Χριστούγεννα! Η ιστορία εκτυλίσσεται στο νησί Έλαντ, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Σουηδίας. Ο Θίοριν παρουσιάζει με μαεστρία μια πληθώρα συναισθημάτων όσον αφορά στους ήρωές του, κυρίως τον πρωταγωνιστή, αλλά και περιγραφών των χειμωνιάτικων φυσικών τοπίων. Το φυσικό μπλέκεται με το μεταφυσικό σε έναν απίστευτο συνδυασμό που δίνει ένα αριστοτεχνικό αποτέλεσμα. Πέρα από την επίλυση της υπόθεσης, πέρα από την ύπαρξη του όποιου μεταφυσικού στοιχείου, στο «Πιο σκοτεινό δωμάτιο» σκιαγραφείται με πολύ συγκινητικό τρόπο ολόκληρη η αλυσίδα συναισθημάτων που ακολουθεί μια σημαντική απώλεια στη ζωή κάποιου – ένα ακόμα συν, κατά τη γνώμη μου, στη γενικότερη ατμόσφαιρα του βιβλίου.