Σεμινάρια επίδοξων αγροτών στο κτήμα Συγγρού
Την ευκαιρία σε άτομα κάθε ηλικίας να ασχοληθούν με εναλλακτικά σεμινάρια προσφέρει το Ινστιτούτο Γεωργικών Επιστημών (Ι.Γ.Ε.). Στο κτήμα Συγγρού διδάσκονται σεμινάρια που καλύπτουν νέες ανάγκες σχετικές με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Για τους μαθητές που δεν έχουν κάποιο επάγγελμα πρόκειται για μια καλή διέξοδο καθώς η χώρα μας, λόγω του φυσικού της πλούτου προσφέρεται για τέτοιου είδους σεμινάρια. Αυτό αποδεικνύεται και από την προσέλευση του κόσμου. Συγκεκριμένα στην πρώτη περίοδο των φετινών σεμιναρίων βραχείας διάρκειας οι μαθητές έφθασαν τους 850, ενώ οι αιτήσεις ενδιαφερομένων ξεπέρασαν τις 1.200. Μακροπρόθεσμα μέσω αυτών των σεμιναρίων, ενισχύεται και η συμβατική γεωργία. Με τις βάσεις και τις γνώσεις που παίρνουν οι διδασκόμενοι μπορούν να κατασκευάσουν το προσωπικό τους κήπο.
Οι αιτήσεις για το δεύτερο κύκλο των σεμιναρίων ξεκινούν από 1η Σεπτεμβρίου, ενώ τα μαθήματα ξεκινούν στις 12 του ίδιου μήνα. Διαρκούν 120 ώρες το κάθε ένα και διεξάγονται απογευματινές ώρες (5-8:30) στις εγκαταστάσεις του ΙΓΕ. Το κόστος για κάθε σεμινάριο ανεξαρτήτως είδους ανέρχεται στα 150 ευρώ.
Τα σεμινάρια που μπορείτε να παρακολουθήσετε είναι τα εξής:
Αμπελουργία-Οινολογία(Η καλλιέργεια της αμπέλου στην Ελλάδα και τον κόσμο, Μορφολογία, φυσιολογία, πολλαπλασιασμός. Ποικιλίες αμπέλου, Εγκατάσταση αμπελώνα, διαμόρφωση πρεμνών αμπέλου, Κλαδέματα, καλλιεργητικές φροντίδες αμπελώνα, εχθροί και ασθένειες, Στάδια κατεργασίας του οίνου, Ασθένειες και αλλοιώσεις, Γευσιγνωσία)
Ανθοκομία( Περιβαλλοντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών, Πολλαπλασιασμός, τεχνικές καλλιέργειας και φροντίδες, Εξειδίκευση κατά κατηγορία ανθοκομικών φυτών)
Ανθοδετική(Συντήρηση δρεπτών ανθέων, Χρωματολογία, οπτική αντίληψη Design, μορφές και τεχνικές κατασκευής ανθικών συνθέσεων, Συνθέσεις – στολισμοί για διάφορους τύπους τελετών (π.χ. Γάμος, βάπτιση), Θεματικές συνθέσεις, διακόσμηση ειδικών εκδηλώσεων)
Αγροβιοτεχνίες (Οικιακή παρασκευή παραδοσιακών προϊόντων φυτικής ή ζωικής προέλευσης, Τυποποίηση, Μεταποίηση, Μέτρα επιδότησης & προώθησης αγροτικών δραστηριοτήτων)
Αυτόματα συστήματα άρδευσης ( Γενικά στοιχεία περί εδάφους, Υδατικές ανάγκες και εξατμισοδιαπνοή, Υλικά δικτύου άρδευσης και είδη παροχής, Σχεδίαση εγκατάστασης δικτύου και συντήρηση)
Αρωματικά και Φαρμακευτικά φυτά (Αναγνώριση – Κατάταξη αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών, Τρόποι καλλιέργειας, Οικονομική εκμετάλλευση, Δραστικές ουσίες που περιέχουν. Χρήση στην φαρμακευτική, Συνδυασμοί – συνταγές αρωματικών φυτών)
Βιολογικές καλλιέργειες (Βιολογική γεωργία στην Ελλάδα και τον κόσμο, Ορισμός, βασικές αρχές, κανονισμοί, Χειρισμοί εδάφους – φυτοπροστασία. Τεχνικές καλλιέργειας, Μετασυλλεκτικοί χειρισμοί, κατοχυρώσεις βιολογικών προϊόντων, εμπορία)
Βιολογική κτηνοτροφία
Δενδροκομία(Εσπεριδοειδή, Μηλοειδή, Πυρηνόκαρπα, Ακρόδρυα, Ελιά και λοιπά καρποφόρα, Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις, Μορφολογία, πολλαπλασιασμός, καλλιεργητικές φροντίδες, Τρόποι συγκομιδής και συσκευασίας, Μέθοδοι συντήρησης)
Καλλιέργεια μανιταριών(Καλλιεργούμενα και αυτοφυή μανιτάρια: είδη, διαιτητικές-φαρμακευτικές ιδιότητες, και αναγνώριση αυτοφυών, Βιολογία, στάδια ανάπτυξης και συνθήκες καλλιέργειας μανιταριών (γένη Agaricus, Pleurotus, Lentinula κλπ.), Υποστρώματα καλλιέργειας μανιταριών και τεχνική παρασκευής τους, Πολλαπλασιαστικό υλικό μανιταριών και διαδικασία παρασκευής του, Μέθοδοι και διαδικασία παραγωγής μανιταριών σε ελεγχόμενες συνθήκες (Agaricus, Pleurotus, Lentinula κλπ.), Καλλιέργεια μανιταριών σε μη ελεγχόμενες συνθήκες: το παράδειγμα της τρούφας (Tuber spp.), Εχθροί-ασθένειες μανιταριών και μέτρα αντιμετώπισης τους, Συγκομιδή, συντήρηση, συσκευασία, μεταποίηση, εμπορία, Συνταγές μαγειρικής διαφόρων ειδών καλλιεργούμενων και αυτοφυών μανιταριών)
Κηποτεχνία (Εισαγωγή σε βασικές έννοιες της αρχιτεκτονικής τοπίου, Σύνταξη κηποτεχνικής μελέτης, Φυτά κηποτεχνίας, χλοοτάπητες, Έργα πρασίνου με ιδιαίτερες απαιτήσεις, Κατασκευές, υλικά, συντήρηση κηποτεχνικών εφαρμογών, Φυτικό υλικό στην αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων, Εφαρμογές H/Y στην Κηποτεχνία).
Λαχανοκομία ( Περιβαλλοντικές απαιτήσεις λαχανοκομικών φυτών, Πολλαπλασιασμός, καλλιεργητικές τεχνικές, φροντίδες, Φυτοπροστασία, συγκομιδή, συσκευασία, Εμπορία των κυριοτέρων για την Eλλάδα λαχανικών)
Μελισσοκομία ( Η μελισσοκομία στην Ελλάδα και τον κόσμο, Δομή και λειτουργία του εντόμου, συμπεριφορά και βιοοικολογία της μέλισσας και εφαρμογή τους στην μελισσοκομική πράξη, Μελισσοκομική χλωρίδα, τεχνίτη διατροφή, Παραγωγή βασιλισσών, εχθροί, ασθένειες, δηλητηριάσεις μελισσών, Τα προϊόντα της κυψέλης, εγκατάσταση και λειτουργία μελισσοκομικής μονάδας, Επιδοτήσεις και ενισχύσεις στη μελισσοκομία)
Ειδική δενδροκομία – Ελαιοκομία (Η σημασία της ελιάς για την Ελλάδα, Μορφολογία – ποικιλίες ελιάς, Εγκατάσταση φυτείας – καλλιεργητικές φροντίδες (καλλιέργεια, έδαφος, άρδευση, λίπανση), Φυτοπροστασία (εχθροί και ασθένειες), Συγκομιδή (ελαιοποίηση λαδολιάς – διαλογή επιτραπέζιας) )
Σαλιγκαροτροφία (Βιολογία σαλιγκαριών, Συστήματα εκτροφής – Σύσταση σιτηρεσίων – Σύγχρονες τάσεις στην εκτροφή σαλιγκαριών (Ελλάδα, εξωτερικό), Διατροφική αξία σαλιγκαριών, Ποιοτικός έλεγχος – Εμπορία και μεταποίηση, Τεχνικοοικονομική μελέτη μονάδας εκτροφής σαλιγκαριών, Ανάλυση παραδειγμάτων υπαρκτών μονάδων εκτροφής σαλιγκαριών)
Φυτοπροστασία (Καλλιεργητικά, μηχανικά και φυσικά μέτρα φυτοπροστασίας, Χημική προστασία, κατηγορίες και τρόποι εφαρμογής φυτοπροστατευτικών προϊόντων, Προβλήματα υπολλειματικότητας, ολοκληρωμένη καταπολέμηση, Προστασία του περιβάλλοντος, κανόνες εφαρμογής φυτοπροστατευτικών προϊόντων)
Για το δεύτερο κύκλο προγραμματίστηκαν δύο επιπλέον σεμινάρια. Η Τυποποίηση και Εμπορία προϊόντων και η Μεσογειακή διατροφή και διαιτολογία. Οφείλουμε να αναφέρουμε πως για τη συμμετοχή σε όλα τα μαθήματα τηρείται σειρά προτεραιότητας βάσει των αιτήσεων.