Σε μια ρόγα από σταφύλι…
Η ιστορία του ξεκινά πριν από 8.000 χρόνια στη σημερινή Μέση Ανατολή. Οι βοτανολόγοι το κατατάσσουν στην κατηγορία των μούρων και οι διατροφολόγοι στην λαμπρή ομάδα των υπερ-τροφών. Μέσα σε αυτό το λαμπερό και νόστιμο φρούτο κρύβονται μαζεμένες όλες οι ευεργετικές δράσεις της φύσης.
Το σταφύλι είναι ευεργετικό και θεραπευτικό. Οι πιθανές ωφέλιμες ιδιότητές του στην υγεία είναι πολλές:
- Είναι πολύτιμη πηγή ενέργειας. Ένα φλιτζάνι σταφύλια περιέχουν 104 θρεπτικές θερμίδες.
- Βοηθάει στη ενυδάτωση του οργανισμού, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς σε νερό: 81-84% του βάρους του.
- Λόγω των δύο παραπάνω, δίνει την αίσθηση της πληρότητας.
- Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που οφείλεται στις πολυφαινόλες. Προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου όπως του στόματος, του οισοφάγου, του φάρυγγα, των πνευμόνων, του ενδομητρίου, του παγκρέατος, του προστάτη και του παχέος εντέρου. Λόγω της ρεσβερατρόλης, περιορίζει τον κίνδυνο φλεγμονής και συσσώρευσης μεταλλάξεων στο DNA.
- Προστατεύει την όραση, γιατί είναι καλή πηγή βιταμίνης Α.
- Προστατεύει τα αγγεία και την καρδιά και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αθηρωμάτωσης και στεφανιαίας νόσου. Το μαγικό συστατικό γι’ αυτό είναι η κουεσρετίνη, μια φλαβονόλη που φαίνεται να περιορίζει την αρνητική δράση της κακής χοληστερίνης και τον σχηματισμό αθηρωματικών πλακών.
- Μειώνει την αρτηριακή πίεση, εμποδίζει τη μυική απώλεια και αυξάνει την οστική πυκνότητα, λόγω του Καλίου που περιέχει.
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό και προστατεύει από διάφορες λοιμώξεις, χάρη στην άφθονη βιταμίνη C. Λειτουργεί σαν φυσικό αντιβιοτικό.
- Έχει ευνοϊκή επίδραση στη ρύθμιση του σακχάρου και την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ενηλίκων). Τρεις μερίδες μούρων την εβδομάδα (3 φλιτζάνια ή περίπου 100 ρόγες σταφύλι) μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 7%. Προστατεύει επίσης από την διαβητική νευροπάθεια.
- Βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου λόγω των φυτικών ινών.
- Ενισχύει τα επίπεδα οιστρογόνων.
- Αυξάνει την απορρόφηση ψευδαργύρου, με αποτέλεσμα τη γρηγορότερη επούλωση των πληγών.
- Βελτιώνει τη γεύση και την όσφρηση, βοηθάει την πέψη και βελτιώνει την σεξουαλική ικανότητα.
- Έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση- προστατεύει το κολλαγόνο και την ελαστίνη των ιστών, βοηθώντας στη διατήρηση της νεότητας.
- Προστατεύει από κίνδυνο υπερτροφίας του προστάτη.
- Μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού χολόλιθων και
- Είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της ακμής.
Διατροφική Αξία (100g) |
||||
Θρεπτικά συστατικά |
|
Ποσότητα |
|
% του RDA |
Ενέργεια |
|
69 Kcal |
|
3.5% |
Υδατάνθρακες |
|
18 g |
|
14% |
Πρωτεΐνες |
|
0.72 g |
|
1% |
Λίπη |
|
0.16 g |
|
0.5% |
Χοληστερόλη |
|
0 mg |
|
0% |
Φυτικές ίνες |
|
0.9 g |
|
2% |
Πυριδοξίνη |
|
0.086 mg |
|
7.5% |
Ριβοφλαβίνη Β2 |
|
0.070 mg |
|
5% |
Θειαμίνη Β1 |
|
0.069 mg |
|
6% |
Βιταμίνη A |
|
66 IU |
|
3% |
Βιταμίνη C |
|
10.8 mg |
|
18% |
Βιταμίνη E |
|
0.19 mg |
|
1% |
Βιταμίνη K |
|
14.6 µg |
|
12% |
Κάλλιο |
|
191 mg |
|
4% |
Ασβέστιο |
|
10 mg |
|
1% |
Χαλκός |
|
0.127 mg |
|
14% |
Σίδηρος |
|
0.36 mg |
|
4.5% |
Μαγνήσιο |
|
7 mg |
|
2% |
Πηγές:
Hypertension Institute at St Thomas Hospital in Tennessee
National Health and Nutrition Examination Survey
Wellness Encyclopedia of Food and Nutrition, 1992
USDA National Nutrient data base