Σε ποια ηλικία πρέπει να κόψεις το γάλα, σύμφωνα με το Harvard

Συντάκτης: Flowmagazine

Το γάλα θεωρούταν πάντα ένα ρόφημα με πολλά οφέλη για την υγεία μας. Ωστόσο, το Harvard πραγματοποίησε μια έρευνα και διαπίστωσε κατά πόσο η κατανάλωση γάλακτος είναι ωφέλιμη για τους ενήλικες.  

Η διαμάχη γύρω από την κατανάλωση γάλακτος στην ενήλικη ζωή έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Ενώ το γάλα θεωρείται παραδοσιακά ως απαραίτητη πηγή ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών, ορισμένες μελέτες και ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κατανάλωσή του δεν είναι ούτε απαραίτητη, ούτε καν ωφέλιμη για τους περισσότερους ενήλικες και μπορεί ακόμη και να είναι επιβλαβής αν καταναλωθεί σε υπερβολική ποσότητα. 

Είναι ωφέλιμο το γάλα για τους ενήλικες; 

Η συζήτηση εντείνεται με έρευνες, όπως αυτή που διεξήχθη από τους David Ludwig και Walter Willett του Harvard, οι οποίοι αμφισβητούν τις γενικές συστάσεις για τρεις μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα. Υποστηρίζουν ότι από την ηλικία των δύο έως τριών ετών, όταν γίνεται ο απογαλακτισμός και δεν καταναλώνεται πλέον μητρικό γάλα, η ανάγκη για πρόσληψη γάλακτος μειώνεται σημαντικά με εκθετικό βαθμό.  

Ένας από τους κυριότερους λόγους που τάσσεται κατά της υπερβολικής κατανάλωσης γάλακτος στους ενήλικες είναι ότι είναι δύσκολο να χωνευτεί, λόγω ορισμένων πρωτεϊνών που ενδέχεται να προκαλέσουν φλεγμονώδεις αντιδράσεις στον οργανισμό. Επιπλέον, μελέτες έχουν διαπιστώσει μια συσχέτιση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και του αυξημένου κινδύνου καταγμάτων ισχίου σε χώρες με υψηλά επίπεδα κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων.  

Απομυθοποίηση του γάλακτος 

Αντί να βασίζεσαι αποκλειστικά στο γάλα ως πηγή ασβεστίου, οι ειδικοί συνιστούν να εξερευνήσεις άλλες επιλογές, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το τόφου και τον εμπλουτισμένο χυμό πορτοκαλιού. Επισημαίνουν, επίσης, ότι ορισμένα υποκατάστατα γάλακτος, όπως το γάλα σόγιας και το γάλα αμυγδάλου, μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα προστιθέμενης ζάχαρης, οπότε είναι σημαντικό να διαβάζεις τις ετικέτες και να επιλέγεις με προσοχή εκείνα που δεν έχουν. 

Παρόλο που το γάλα θεωρείται εδώ και πολλά χρόνια βασικός πυλώνας της διατροφής, ιδίως για τα παιδιά, ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωσή του στην ενήλικη ζωή μπορεί να μην είναι τόσο απαραίτητη ή ωφέλιμη όσο πιστεύαμε παλαιότερα. Είναι σημαντικό να διατηρείς μια ισορροπημένη διατροφή και να συμβουλεύεσαι έναν επαγγελματία υγείας για την κάλυψη των ατομικών αναγκών και την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. 

ΠΗΓΗ 

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…