Sandwich Me: Ένα “πράσινο” εστιατόριο χωρίς σκουπίδια!
Ένα σαντουιτσάδικο στο Σικάγο κέρδισε τον τίτλο του πιο «πράσινου» εστιατορίου στον κόσμο, αφού εδώ και δυο χρόνια έχει… σχεδόν μηδενικά απόβλητα! Το “Sandwich me” άνοιξε τις πόρτες του, έχοντας ως στόχο να ανακυκλώνει και να κομποστοποιεί τα σκουπίδια του, ώστε να μην καταλήγουν στη χωματερή. Από το Μάιο του 2012 και τα εγκαίνια του μαγαζιού, το σύνολο των αποβλήτων του ισοδυναμεί με τα σκουπίδια που προκαλούνται σε ένα παρόμοιο εστιατόριο… μέσα σε μόλις μια ώρα (30 λίτρα)!
«Ελπίζω να μπορέσω να κινητοποιήσω και άλλα εστιατόρια, ώστε να μειώσουν τα σκουπίδια της επιχείρησής τους. Αφού το κατάφερα με ένα μαγαζί fast food, μπορούν όλοι! Δουλεύω σκληρά για να προσφέρω στα παιδιά μου έναν καλύτερο κόσμο», εξηγεί ο 36χρονος Justin Vrany, ιδιοκτήτης του Sandwich Me στη HuffPost. Το λάδι για τηγάνισμα επεξεργάζεται και καταλήγει σαν καύσιμο στους γεωργούς, ενώ τα υπολείμματα φαγητού μετατρέπονται σε τροφή για τα κοτόπουλα μιας φάρμας που προσφέρει αυγά στην επιχείρηση.
Ωστόσο, αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα μέχρι να πετύχουν τα μηδενικά απόβλητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, τους πρώτους έξι μήνες το εστιατόριο «πάλευε» για να κρατήσει χαμηλό το κόστος και να αποφύγει προϊόντα, όπως είναι ο προσυσκευασμένος ζωμός. Αντ ‘αυτού, έφτιαχνε τον δικό του από κόκκαλα των κοτόπουλων, ενώ η τραγανή πέτσα τους κατέληγε στις σαλάτες cobb. Άλλωστε, όλα τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι φρέσκα και μη επεξεργασμένα, καθώς προέρχονται από ντόπιους αγρότες.
«Για μένα, μια επιχείρηση δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων. Εάν δεν προχωρήσουμε τώρα με οικολογική συνείδηση, δεν πρόκειται να το κάνουμε ποτέ. Τέτοιες πρακτικές μπορούν να λειτουργούν χωρίς να ξεφεύγουν τα προϊόντα από τις λογικές τιμές», εξηγεί ο 36χρονος ιδιοκτήτης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόσφατα ένας καλλιτέχνης αξιοποίησε τα ελάχιστα υπολειπόμενα απόβλητα (οχτώ γαλόνια) του μαγαζιού για να κατασκευάσει ένα έργο τέχνης. Στην παρακάτω ταινία μικρού μήκους θα δείτε πως το Sandwich Me παραμένει οικολογικό… και βιώσιμο!