Ο χειμώνας είναι η κατεξοχήν εποχή των κρυολογημάτων και της γριπής, καθηλώνοντας πολλούς από εμάς, μικρούς και μεγάλους, στο κρεβάτι …
Σαλέπι: Το καταπραϋντικό ρόφημα της θαλπωρής, πλούσιο σε αρώματα και διατροφική αξία
Ο ερχομός του χειμώνα, κάνει πιο έντονη την ανάγκη αναζήτησης ενός ζεστού ροφήματος, ιδανικού για τους κρύους μήνες. Το σαλέπι είναι άμεσα συνδεδεμένο με την θαλπωρή του σπιτιού και αποτελεί ασπίδα κατά των εποχικών ιώσεων.
Σαλέπι ή σερνικοβότανο στη λαϊκή παράδοση
Με μακρά παράδοση από την Ελλάδα και ρίζες από την Κωνσταντινούπολη, το σαλέπι, προέρχεται από ένα είδος άγριας ορχιδέας, με το όνομα: Ορχιδέα η Άρρην (Orchis mascula), γνωστό αλλιώς και ως σερνικοβότανο.
Αφού η ρίζα της ορχιδέας αποξηρανθεί, παράγεται άλευρο από τους κόνδυλους του ποώδους φυτού. Μετά από επεξεργασία, δημιουργείται μια σκόνη, με την οποία φτιάχνουμε το σαλέπι. Οι χώρες της Ανατολής και της Νότιας Ευρώπης είχαν επωφεληθεί από τις φαρμακευτικές και θερμαντικές ιδιότητες του σαλεπιού.
Σαλέπι: Ένα ρόφημα με ευεργετικές και καταπραϋντικές ιδιότητες
Το σαλέπι αποτελείται από άμυλο, όπως οι ουσίες αραβίνη και τραγακανθίνη. Αφότου αραιωθούν σε νερό ή γάλα δημιουργούν ένα κολλώδες υγρό, εξαιτίας της ουσίας βασσαρίνης από την οποία αποτελείται. Το πηκτό υγρό είναι αποτελεσματικό όπλο για την ανακούφιση του βήχα και του άσθματος.Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι και στην αρχαιότητα, το σαλέπι είχε ευεργετικές ιδιότητες, όχι μόνο στο βήχα και στο άσθμα, αλλά και στο στομάχι.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Ασκληπιός, ο Θεός της Ιατρικής, και ο Ιπποκράτης, ο θεμελιωτής της ορθολογικής ιατρικής, μεταξύ άλλων, το θεωρούσαν ως θαυματουργό βότανο.
Διαβάστε επίσης: Φυσικές συνταγές για πονεμένο λαιμό
Σαλέπι: Το κολλώδες ρόφημα, πλούσιο σε αρώματα και διατροφική αξία
Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με τις ημερήσιες ανάγκες που έχει ένας ενήλικας σε ασβέστιο, έδειξαν ότι το σαλέπι προσφέρει την κάλυψή τους κατά 23%. Μισό κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετό, ώστε να αναδειχθεί τόσο η γεύση, όσο και η μυρωδιά του ζεστού σαλεπιού! Μπορεί εναλλακτικά να συνοδεύεται και από μαστίχα, στο παγωτό καϊμάκι.
Τα οφέλη από το σαλέπι στον οργανισμό μας
Το σαλέπι είναι το σήμα κατατεθέν του χειμώνα. Είναι ό,τι πρέπει για τους κρύους μήνες, που όλο και περισσότερο αναζητάμε την θαλπωρή του σπιτιού.
Η υψηλή του σε υδατάνθρακες και ενέργεια περιεκτικότητα, όπως επίσης σε φώσφορο και ασβέστιο, καθιστούν το σαλέπι ένα ισχυρό μέσο ενίσχυσης, κυρίως για παιδιά και ηλικιωμένους. Συμβάλλει στην τόνωση του ανοσοποιητικού και είναι το ίδιο ωφέλιμο και για τους αθλητές, τους οποίους “εφοδιάζει” με περισσότερη ενέργεια, προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν δυναμικά σε προπόνηση, ασκήσεις και αγώνες.
Βοηθάει στη αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας
Το κύριο συστατικό της σκόνης , στην παρασκευή σαλεπιού, ονομάζεται γλυκομαννάνη. Η γλυκομαννάνη βοηθά στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, ως μια από τις διαλυτές φυτικές ίνες.
Αφροδισιακές ιδιότητες
Σύμφωνα με την λαϊκή μας παράδοση, το σαλέπι συνέβαλλε επίσης στη σύλληψη αρσενικών παιδιών. Κατά τα παλαιότερα χρόνια, η λύση στην αναζήτηση της αληθινής αγάπης δινόταν μέσω του ζωντανού κονδύλου. Αντίθετα, ο μαραμένος κονδύλος χρησιμοποιούταν για να βοηθήσει κάποιον να ξεχάσει, μετά από ερωτική απογοήτευση.
Σήμερα, στελέχη διατροφής και υγείας υποστηρίζουν ότι το ρόφημα μπορεί να απογειωθεί με την προσθήκη κανέλας και βανίλιας.
Σπιτικό σαλέπι, εύκολα και γρήγορα
Πλέον, πολύ σπάνια μπορεί να δει κανείς στον δρόμο κάποιον σαλεπιτζή, ο οποίος θα παρασκευάζει ζεστό σαλέπι και θα το προσφέρει αχνιστό. Σήμερα, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, έχει οδηγηθεί στην αναζήτηση φυσικών τρόπων παρασκευής γνήσιου σαλεπιού. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει, λόγω της αυξημένης τάσης για ζήτηση υγιεινών αγορών. Είτε σε μεγάλα σουπερμάρκετ, είτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, μπορείτε να βρείτε εκδοχές ή υποκατάστατα με άρωμα σαλεπιού.
Διαβάστε επίσης: Φυσικά γιατροσόφια για καταπολέμηση του πονόλαιμου
Πώς φτιάχνουμε γνήσιο -σπιτικό σαλέπι
Για όποιον επιθυμεί να απολαύσει στο σπίτι του το ρόφημα, είναι μια εξαιρετικά σύντομη και απλή διαδικασία.
Βάζουμε σε ένα μπρίκι:1 φλιτζάνι νερό, ½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη από σαλέπι και προσθέτουμε λίγο μέλι. Η σκόνη του σαλεπιού πρέπει να προστεθεί σε πολύ μικρές ποσότητες. Την αναμειγνύουμε με νερό και μπαχαρικά, προσπαθώντας να μειώσουμε τις θερμίδες του ροφήματος.
Αφού ανακατέψουμε, μόλις δούμε ότι αρχίσει να φουσκώνει, σημαίνει ότι έχει βράσει. Αντί για νερό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα, φροντίζοντας η ποσότητα να είναι ίδια. Το σαλέπι μας είναι έτοιμο.
*Αν είσαι λάτρης των μπαχαρικών, η κανέλα, το γαρύφαλλο, το τζίντζερ, η βανίλια, είναι μερικές επιλογές που θα προσδώσουν άρωμα στο σαλέπι.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι σε 1 κουταλάκι του γλυκού, απλή σκόνη σαλέπι, χωρίς ζάχαρη “συναντώνται” περίπου 15 θερμίδες. Εσύ θα πεις “όχι” σε ένα ζεστό και αχνιστό σαλέπι;
Πηγή 1, Πηγή 2, Πηγή 3, Πηγή 4