Σαλάτα του Ψαρά

Συντάκτης: Κώστας Περίκος

salata_tou_psaraΔεν είναι δύσκολο να μαντέψετε το παρακάτω φαγητό! Δικαίως το ονομάσαμε σαλάτα του ψαρά καθώς έχουμε προσθέσει μέσα χταπόδι, καλαμάρια και γαρίδες. Συνοδέψτε τη σαλάτα με ούζο ή λευκό παγωμένο κρασί και θα το ευχαριστηθείτε!

Υλικά

1 κιλό μύδια

300 γρ. φρέσκο χταπόδι

300 γρ. καλαμάρι

300 γρ. γαρίδες

Xυμό από 3 λεμόνια

2 κ.σ. ξίδι

2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη

6 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Πλένετε το χταπόδι και χωρίζετε τα πλοκάμια από το σώμα του
  • Πλένετε τα καλαμάρια και τραβάτε προσεχτικά το κεφάλι μαζί με το μελάνι τους
  • Πετάτε το κεφάλι και τα σπλάχνα και τα καθαρίζετε μέσα έξω κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό
  • Σε μια κατσαρόλα βράζετε 2 λίτρα νερό μαζί με το χυμό 1 λεμονιού, το ξίδι και ½ κουταλιά γλυκού αλάτι
  • Προσθέτετε το χταπόδι και τα καλαμαράκια, σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε σε μέτρια θερμοκρασία για 15 με 20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν
  • Σβήνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν
  • Πλένετε τα μύδια με τρεχούμενο κρύο νερό και βγάζετε τα γένια τους με τη κοφτερή μεριά του μαχαιριού
  • Βράζετε 2 λίτρα νερό, προσθέτετε τα μύδια σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε σε υψηλά θερμοκρασία μέχρι να ανοίξουν τα μύδια
  • Πετάτε τα μύδια που δεν άνοιξαν
  • Βγάζετε τα υπόλοιπα από τα κοχύλια τους και τα ραντίζετε με το χυμό ½ λεμονιού
  • Πλένετε τις γαρίδες και τις βάζετε σε βραστό αλατισμένο νερό με το χυμό ½ λεμονιού
  • Τις αφήνετε 5’ στην κατσαρόλα και τις σουρώνετε για να κρυώσουν
  • Αφαιρείτε το κέλυφος κάνετε μια τομή στην πλάτη κάθε γαρίδας και απομακρύνεται το σκούρο σαν φλέβα έντερο
  • Τις ξεπλένετε σε χλιαρό νερό
  • Κόβετε τα καλαμάρια σε μικρά κομμάτια και τα πλοκάμια
  • Κόβετε το χταπόδι σε μικρά κομμάτια
  • Ρίχνετε στην σαλατιέρα όλα τα θαλασσινά
  • Προσθέτετε το μαϊντανό, το σκόρδο και την πιπεριά
  • Τα ραντίζετε με το χυμό 1 λεμονιού, ρίχνετε το ελαιόλαδο και ανακατεύετε

Συντάκτης: Κώστας Περίκος,

Influence:

Η μαγειρική είναι πάνω απ’ όλα υπόθεση αγάπης. Μαγειρεύοντας και αναλισκόμενος κανείς μέσα σε κρεμμύδια και σκόρδα…