Σαλάτα του Ψαρά
Δεν είναι δύσκολο να μαντέψετε το παρακάτω φαγητό! Δικαίως το ονομάσαμε σαλάτα του ψαρά καθώς έχουμε προσθέσει μέσα χταπόδι, καλαμάρια και γαρίδες. Συνοδέψτε τη σαλάτα με ούζο ή λευκό παγωμένο κρασί και θα το ευχαριστηθείτε!
Υλικά
1 κιλό μύδια
300 γρ. φρέσκο χταπόδι
300 γρ. καλαμάρι
300 γρ. γαρίδες
Xυμό από 3 λεμόνια
2 κ.σ. ξίδι
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
6 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένετε το χταπόδι και χωρίζετε τα πλοκάμια από το σώμα του
- Πλένετε τα καλαμάρια και τραβάτε προσεχτικά το κεφάλι μαζί με το μελάνι τους
- Πετάτε το κεφάλι και τα σπλάχνα και τα καθαρίζετε μέσα έξω κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό
- Σε μια κατσαρόλα βράζετε 2 λίτρα νερό μαζί με το χυμό 1 λεμονιού, το ξίδι και ½ κουταλιά γλυκού αλάτι
- Προσθέτετε το χταπόδι και τα καλαμαράκια, σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε σε μέτρια θερμοκρασία για 15 με 20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν
- Σβήνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν
- Πλένετε τα μύδια με τρεχούμενο κρύο νερό και βγάζετε τα γένια τους με τη κοφτερή μεριά του μαχαιριού
- Βράζετε 2 λίτρα νερό, προσθέτετε τα μύδια σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε σε υψηλά θερμοκρασία μέχρι να ανοίξουν τα μύδια
- Πετάτε τα μύδια που δεν άνοιξαν
- Βγάζετε τα υπόλοιπα από τα κοχύλια τους και τα ραντίζετε με το χυμό ½ λεμονιού
- Πλένετε τις γαρίδες και τις βάζετε σε βραστό αλατισμένο νερό με το χυμό ½ λεμονιού
- Τις αφήνετε 5’ στην κατσαρόλα και τις σουρώνετε για να κρυώσουν
- Αφαιρείτε το κέλυφος κάνετε μια τομή στην πλάτη κάθε γαρίδας και απομακρύνεται το σκούρο σαν φλέβα έντερο
- Τις ξεπλένετε σε χλιαρό νερό
- Κόβετε τα καλαμάρια σε μικρά κομμάτια και τα πλοκάμια
- Κόβετε το χταπόδι σε μικρά κομμάτια
- Ρίχνετε στην σαλατιέρα όλα τα θαλασσινά
- Προσθέτετε το μαϊντανό, το σκόρδο και την πιπεριά
- Τα ραντίζετε με το χυμό 1 λεμονιού, ρίχνετε το ελαιόλαδο και ανακατεύετε