Η Βαρκελώνη μπορεί να είναι διάσημη για την περίφημη λέσχη ποδοσφαίρου, αλλά το ποδόσφαιρο δεν είναι παρά μόνο ένα στοιχείο …
Σαγράδα Φαμίλια: Mε το βλέμμα προς το μέλλον!
136 χρόνια πριν, δηλαδή στο μακρινό 1883, ο καταλανός αρχιτέκτονας Αντόνιο Γκαουντί ανέλαβε την κατασκευή ενός έργου, το οποίο αποτελεί έναν από τους πιο πληθωρικούς και επιβλητικούς ναούς παγκοσμίως και ταυτόχρονα το σήμα κατατεθέν μιας ολόκληρης ευρωπαϊκής πόλης. Πρόκειται φυσικά για τη Σαγράδα Φαμίλια (ισπανικά: Basílica y Templo Expiatorio de la Sagrada Familia, αγγλικά: Basilica and Expiatory Church of the Holy Family, ελληνικά: Βασιλική και Εξαγνιστική Εκκλησία της Αγίας Οικογένειας), τη μεγάλη ρωμαιοκαθολική εκκλησία στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, η οποία, αν και παραμένει ημιτελής λόγω του θανάτου του αρχιτέκτονα το 1926, αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Οι κατασκευές της Σαγράδα Φαμίλια αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2026, στην επέτειο των 100 χρόνων από τον θάνατο του Γκαουντί, ενώ το ενημερωτικό φυλλάδιο του έργου εκτιμά το έργο να ολοκληρωθεί το 2017 μετά από την πρόσθετη χρηματοδότηση των τουριστών που επισκέφτηκαν τη Βαρκελώνη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992. Σχέδια που έχουν επεξεργαστεί με τη βοήθεια υπολογιστών έχουν χρησιμοποιηθεί για την επίσπευση της κατασκευής, η οποία προηγουμένως αναμενόταν να κρατήσει εκατοντάδες χρόνια, με βάση τις τεχνικές οικοδόμησης στις αρχές του 20ού αιώνα.
Εκείνο που καθιστά τον ναό αυτό τόσο ξεχωριστό, είναι ο συνδυασμός γοτθικού ρυθμού και στοιχείων Μοντερνισμού, αλλά και οι επιβλητικές κολόνες και αψίδες που υπάρχουν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό του. Από κοινού με τους ισπανικούς γοτθικούς καθεδρικούς ναούς, η Σαγράδα Φαμίλια είναι μικρή σε σύγκριση με το πλάτος της και αποτελείται από πολλά πολύπλοκα τμήματα, τα οποία περιλαμβάνουν διπλούς διαδρόμους, μια περιπατητική με επτά αψιδωτά παρεκκλήσια, πύργους και τρεις πύλες, η καθεμία διαφορετική ως προς τη δομή και τη διακόσμηση. Ενώ είναι κοινό για τους καθεδρικούς ναούς της Ισπανίας να περιβάλλονται από πολλά ξωκλήσια και εκκλησιαστικά κτίρια, το σχέδιο της συγκεκριμένης εκκλησίας έχει ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό: ένα σκεπαστό πέρασμα που σχηματίζει ένα ορθογώνιο και περιβάλλει την εκκλησία ενώνοντας τις τρεις πύλες.
Όσον αφορά στα κωδωνοστάσια, το αρχικό σχέδιο του Γκαουντί περιελάμβανε 18 κωδωνοστάσια, που αντιπροσώπευαν τους δώδεκα Αποστόλους, τους Τέσσερις Ευαγγελιστές, την Παναγία και τον Ιησού Χριστό. Οκτώ κωδωνοστάσια έχουν κατασκευαστεί από το 2010, που αντιστοιχούν στους τέσσερις Αποστόλους στην πρόσοψη της Γέννησης και τέσσερις Αποστόλους στην πρόσοψη των Παθών.
Τα κωδωνοστάσια των Ευαγγελιστών θα υπερβαίνονται από γλυπτά με τα παραδοσιακά τους σύμβολα: έναν ταύρο (Άγιος Λουκάς), έναν φτερωτό άνθρωπο (Άγιος Ματθαίος), έναν αετό (Άγιος Ιωάννης) και ένα λιοντάρι (Άγιος Μάρκος). Το κεντρικό κωδωνοστάσιο του Ιησού Χριστού θα υπερβαίνεται από έναν γιγάντιο σταυρό. Η ολοκλήρωση των κωδωνοστασίων θα κάνουν τη Σαγράδα Φαμίλια την υψηλότερη εκκλησία στον κόσμο, καθώς και την εκκλησία με το υψηλότερο κωδωνοστάσιο στον κόσμο (170 μέτρα ακριβώς, ώστε να είναι κατά ένα μέτρο χαμηλότερο από τον κοντινό λόφο Montjuïc).
Η εκκλησία θα έχει τρεις μεγάλες προσόψεις: η πρόσοψη της Γέννησης προς την Ανατολή, η πρόσοψη των Παθών προς τη Δύση καθώς και η πρόσοψη της Δόξας προς το Νότο. Η πρόσοψη της Γέννησης χτίστηκε πριν η κατασκευή διακοπεί το 1935 και φέρει την πιο άμεση επιρροή από τον Γκαουντί. Η πρόσοψη των Παθών είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή για το κωδωνοστάσιό της, τους βασανισμένους χαρακτήρες που συμπεριλαμβάνουν και φιγούρες του Χριστού καθώς και τον Χριστό εσταυρωμένο. Η πρόσοψη της Δόξας, η οποία κατασκευάζεται από το 2002, θα είναι η μεγαλύτερη και η πιο μνημειώδης πρόσοψη καθώς θα εκπροσωπεί την ανάβαση προς τον Θεό. Θα απεικονίζει επίσης διάφορες σκηνές όπως η Κόλαση, το Καθαρτήριο και θα περιλαμβάνει στοιχεία από τα Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα και τις Επτά Ουράνιες Αρετές.
Έστω και ημιτελής όμως, ο ναός αυτός συνιστά ένα εξαιρετικής ομορφιάς και αισθητικής δημιούργημα και μια απαραίτητη επίσκεψη όσο βρίσκεστε στη Βαρκελώνη.