Χρωματοθεραπεία – Η παλέτα της ψυχής

Συντάκτης: Βάλια Αλεξοπούλου

Updated article

Μεγάλη είναι η γκάμα των εναλλακτικών μορφών θεραπείας-αρωματοθεραπεία, ρέικι, ρεφλεξολογία, βελονισμός κ.α. Μια από τις λιγότερο γνωστές είναι η χρωματοθεραπεία. Παρόλο που οι περισσότεροι αντιλαμβανόμαστε, έστω ενστικτωδώς, ότι τα χρώματα επιδρούν στην διάθεσή μας, ίσως δεν γνωρίζουμε ότι λειτουργούν θεραπευτικά στην ψυχολογία μας. Σχεδόν ανέξοδα, άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα, τα χρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία, την απόδοσή μας, την όρεξή μας, ακόμα και την αυτοπεποίθησή μας. Να μιλήσουμε πιο αναλυτικά για αυτή;

Η επίδραση των χρωμάτων

Όλοι μας έχουμε ένα αγαπημένο χρώμα που πιστεύουμε πως μας εκφράζει. Ένα χρώμα που θα προτιμήσουμε με την πρώτη ευκαιρία για τον προσωπικό μας χώρο, για το ντύσιμό μας, ακόμα και για καθημερινές μας ανάγκες, όπως το φαγητό! Λίγοι, όμως, αντιλαμβανόμαστε την επίδραση που ασκεί αυτό το χρώμα στον οργανισμό μας και στην ψυχική μας ηρεμία. Η χρωματοθεραπεία, λοιπόν, έρχεται να μας γνωρίσει τον κόσμο των θεραπευτικών δυνάμεων των χρωμάτων μέσα από μια φιλοσοφία που φιλοδοξεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία της χημικής φαρμακευτικής αγωγής.

«Τα χρώματα επιδρούν στην ψυχή, αφού μπορούν, όχι μόνο να διεγείρουν τις αισθήσεις, αλλά και να μας ξυπνήσουν συγκινήσεις και συναισθήματα» Γκαίτε

Η χρωματοθεραπεία κατατάσσεται στις συμπληρωματικές εναλλακτικές μορφές θεραπείας. Πρόκειται για μια σχετικά νέα και είναι μια σχετικά νέα επιστημονική θεραπευτική αγωγή, που στηρίζεται στην αντίληψη ότι καθένα από τα χρώματα του φάσματος του ορατού φωτός δρα σε συγκεκριμένα σημεία του οργανισμού, ασκώντας ευεργετική επίδραση στην ψυχική και σωματική υγεία του ατόμου.

Η αγωγή της χρωματοθεραπείας είναι απλή, ευχάριστη, φυσικά εντελώς ανώδυνη και κυρίως χωρίς παρενέργειες.

Τα χρώματα στο περιβάλλον μας

Η επιλογή των σωστών χρωμάτων για το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και την ψυχοσωματική μας ευεξία. Το χρώμα των τοίχων ενός δωματίου, όπως και το χρώμα του φωτισμού και της διακόσμησης, είναι καθοριστικά για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας και των σχέσεων που αναπτύσσουμε μέσα σε αυτό.

Αν τείνουμε να είμαστε νευρικοί, θύματα του στρες και των πολλών υποχρεώσεων, τα ψυχρά χρώματα (μπλε, τιρκουάζ, μοβ) θα μας βοηθήσουν να χαλαρώσουμε και να αποφορτιστούμε από τη νευρική ένταση.

Αν μας κυριεύουν συχνά η στεναχώρια, η μελαγχολία και κάποιες φορές η κατάθλιψη, τότε είναι καλύτερα να μας περιβάλλουν ζεστά χρώματα (κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο). Για να δημιουργήσουμε μια γαλήνια και ισορροπημένη ατμόσφαιρα, θα πρέπει να επωφεληθούμε από το πράσινο και το μπλε σε όλες τις αποχρώσεις τους.

Κατάλληλα χρώματα για τη διακόσμηση

Στη συνέχεια θα δούμε ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο του σπιτιού ποια είναι τα κατάλληλα χρώματα για τους τοίχους και τη διακόσμηση.

ΣΑΛΟΝΙ, ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ, ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑ

Το πορτοκαλί είναι το χρώμα που ενδείκνυται για αυτούς τους χώρους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απόχρωση για τους τοίχους ή για τους καναπέδες και τα χαλιά. Αυτό το χρώμα συμβάλλει στην ευθυμία, την επικοινωνία, τη συντροφικότητα. Αν συνδυαστεί με διακοσμητικά σε λουλακί χρώμα, τότε προσφέρει απόλυτη αρμονία.

ΚΟΥΖΙΝΑ

Για την κουζίνα συνιστώνται οι αποχρώσεις του κίτρινου, ένα χρώμα που ευνοεί την απορρόφηση του φαγητού και την υγεία (καλή λειτουργία) του πεπτικού συστήματος. Ενδείκνυται επίσης το τιρκουάζ, χάρη στις αναζωογονητικές του ιδιότητες, αλλά και το πορτοκαλί, καθότι διεγείρει το μεταβολισμό.

ΜΠΑΝΙΟ

Το γαλάζιο, το ανοιχτό πράσινο και το τιρκουάζ συνδυασμένα με ζεστά χρώματα προσφέρουν ένα χαλαρωτικό και αναζωογονητικό αποτέλεσμα. Καλύτερα να προτιμάμε τα ψυχρά χρώματα για τους τοίχους και το πάτωμα, ενώ αντίθετα να επιλέγουμε τα ζεστά χρώματα για τα αντικείμενα, τα σφουγγάρια και τα συμπληρωματικά της διακόσμησης. Ακόμα, συνιστάται η χρήση του άσπρου, αλλά σε περιορισμένο βαθμό.

ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΑ

Ενδείκνυνται οι παστέλ αποχρώσεις, που είναι χαλαρωτικές, όχι όμως αυτές των ψυχρών χρωμάτων. Για τους τοίχους θεωρείται ιδανική μια απόχρωση του βερικοκί ή του ροζ. Το μπλε μπορεί να αποδειχτεί ενοχλητικό για όσους υποφέρουν από διαταραχές άγχους ή και αϋπνία. Αν το επιλέξουμε, είναι καλύτερα να το… κάνουμε πιο ζεστό με λίγο ροζ ή άλλου ζεστού χρώματος διακοσμητικά, πάντα σε παστέλ αποχρώσεις.

ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ

Σε γενικές γραμμές, αν τα παιδιά είναι υπερδραστήρια, θα πρέπει να προτιμήσουμε τα ψυχρά χρώματα (μπλε, γαλάζιο, πράσινο), ενώ, αν θέλουμε να τα βοηθήσουμε στο διάβασμα, τότε ενδείκνυται το κίτρινο. Αν, πάλι, έχουν τάση προς τη μελαγχολία ή την τεμπελιά, τότε καλύτερα να επιλέξουμε το πορτοκαλί σε μια απαλή απόχρωσή του.

ΓΡΑΦΕΙΟ

Το κίτρινο ευνοεί τη δραστηριότητα του αριστερού ημισφαιρίου του εγκέφαλου, το οποίο ελέγχει τη μάθηση και τον ορθολογισμό. Ακόμα, έχει αντικαταθλιπτική δράση σε κάθε απόχρωσή του. Ωστόσο, αν χρησιμοποιηθεί σε υπερβολική δόση, οδηγεί στην απώλεια συγκέντρωσης. Γι’ αυτό, συνίσταται η εξισορρόπηση αυτού του χρώματος με το πράσινο ή το τιρκουάζ, για την τόνωση της επικοινωνίας και της διαίσθησης αλλά και την ψυχοσωματική χαλάρωση.

Η ΧΡΩΜΟΔΙΑΙΤΑ

Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, χάρη στη σύνθεση της χλωροφύλλης, παράγεται το πράσινο των φύλλων, ενώ χάρη στο ηλιακό φως, ωριμάζουν οι σπόροι και οι καρποί παίρνοντας έτσιχρώμα και γεύση. Όσο πιο έντονη είναι η λήψη θερμότητας και φωτός (το κυρίαρχο χρώμα του οποίου είναι το κίτρινο), τόσο πιο έντονο είναι και το χρώμα ενός τροφίμου. Στην καθημερινή μας διατροφή, λοιπόν, το χρώμα των τροφίμων παίζει σημαντικό ρόλο, καθότι αποτελεί ένδειξη της ενέργειας που λαμβάνουμε.

Η ΛΗΨΗ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ

Τα τρόφιμα κόκκινου χρώματος μειώνουν την έλλειψη σιδήρου σε επίπεδο ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα κόκκινα τρόφιμα (κόκκινο κρέας, πιπεριές, μήλα κ.ά.) ενδείκνυνται για μορφές κατάθλιψης, καθότι είναι σε θέση να ενεργοποιούν θερμές ενέργειες, οι οποίες στους καταθλιπτικούς ανθρώπους είναι μπλοκαρισμένες μέσα στο ηλιακό πλέγμα.

Από την άλλη μεριά, τα πορτοκαλί τρόφιμα (κρόκος αβγού, βερίκοκα, παπάγια κ.ά.) διεγείρουν την ψυχοσωματική ενέργεια και τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ τα κίτρινα (βούτυρο, μπανάνες, πατάτες) επαναδραστηριοποιούν τον εντερικό περισταλτισμό. Τα μπλε και τα λουλακί τρόφιμα (μελιτζάνες, μοβ κουνουπίδι, δαμάσκηνα) αποτοξινώνουν τον οργανισμό, ενώ τα πράσινα φύλλα (βασιλικός, αρακάς, φιστίκια) έχουν αλκαλοποιητική δράση και είναι σε θέση να αποκαθιστούν την ισορροπία του αλκαλικού οξέος του οργανισμού.

ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΤΥΣΙΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Τα χρώματα καταλαμβάνουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας. Ασκούν την επίδρασή τους ακόμα και μέσω του μακιγιάζ και ανάλογα με τις αποχρώσεις που επιλέγουμε, μπορούμε να αλλάξουμε την εικόνα μας.

Αν μας περιμένει μια εξέταση, μια σημαντική συνάντηση ή ένας αθλητικός αγώνας, τότε είναι καλύτερα να ντυθούμε στις κόκκινες αποχρώσεις, που προσφέρουν ενέργεια και ζεστασιά και διεγείρουν το μυαλό, το πνεύμα και τη μαχητικότητα σε όλα τα επίπεδα.

Αν έχουμε να αντιμετωπίσουμε στρες μεγάλης διάρκειας, τότε είναι καλύτερα να ποντάρουμε στο πορτοκαλί, που καταπολεμάει την κούραση, χαρίζει αισιοδοξία και ισορροπία. Ακόμα, το πορτοκαλί κάνει το πρόσωπό μας πιο φωτεινό.

Μέρες που νιώθουμε πιο φορτισμένοι πνευματικά και συναισθηματικά είναι καλύτερα να ντυνόμαστε στο χρώμα της ζωής, το πράσινο, που μεταδίδει ηρεμία και γαληνή.

Αν έχουμε ανάγκη να είμαστε χαλαροί και αν θέλουμε να βρούμε τη γαλήνη στη σχέση μας με τους άλλους, τότε το ιδανικό χρώμα για το ντύσιμό μας είναι το γαλάζιο. Αντίθετα, το μπλε ενδείκνυται σε περιπτώσεις που έχουμε ανάγκη από χαλάρωση ή υποφέρουμε από αϋπνία.

Αν είμαστε μελαγχολικοί και θέλουμε να τονώσουμε τη διάθεσή μας, τότε ποντάρουμε στο κίτρινο, το οποίο τονώνει τα νεύρα και τον εγκέφαλο.

Έπειτα από μια δύσκολη και μακρά πνευματική εργασί,α κατάλληλο χρώμα είναι το τιρκουάζ, που ηρεμεί και ευνοεί την αναζωογόνηση.

Το γκρι μας κάνει να περνάμε απαρατήρητοι, ενώ όταν είμαστε στεναχωρημένοι, είναι καλύτερα να αποφεύγουμε τα καφέ ρούχα, γιατί μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση μας.

Από την άλλη μεριά, αν θέλουμε να αποφύγουμε τις εκτεταμένες επαφές, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα μαύρο ρούχο. Το μαύρο, παρ’ όλα αυτά, είναι και το χρώμα της κομψότητας και της φινέτσας.

Αν θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα και να εγκαινιάσουμε μια νέα περίοδο, τότε κατάλληλο είναι το λευκό.

Το ροζ ανανεώνει και βγάζει προς τα έξω μια ρομαντική και αξιαγάπητη συμπεριφορά.

Τέλος, αν θέλουμε να φανούμε γοητευτικοί και να προσθέσουμε έναν αέρα μυστήριου και αυθεντικότητας στην εμφάνισή μας, τότε είναι ιδανικές οι αποχρώσεις του μοβ.

Στην Eλλάδα, τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά, η χρωματοθεραπεία ασκείται από ειδικευμένους σε εναλλακτικές μεθόδους θεραπευτές, μόνο σε ιδιωτικό επίπεδο(κέντρα αισθητικής και spa) και συνήθως σε συνδυασμό με άλλες εναλλακτικές θεραπείες (σιάτσου, ρεφλεξολογία, βελονισμό). Ως βοηθητική αγωγή σε διάφορες παθήσεις εφαρμόζεται πολύ συχνά και από γιατρούς, κερδίζοντας την αποδοχή του κόσμου. Προτού λοιπόν, ακολουθήσετε κάποια χημική αγωγή… let the color flow!

Συντάκτης: Βάλια Αλεξοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr