Το ροχαλητό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, καθώς μπορεί να συμβεί σε όλους μας τουλάχιστον μία φορά. Αν όμως συμβαίνει σε …
Ροχαλητό, μια ενοχλητική κατάσταση για τη σχέση
Όλοι οι άνθρωποι, κάποιες νύχτες και σε κάποια συγκεκριμένη φάση του ύπνου ροχαλίζουν.
Έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου 40% των αντρών και 25% των γυναικών ροχαλίζουν σε καθημερινή βάση.
Αυτό το «ηχητικό εφέ» που κρατάει ξύπνιο το σύντροφό μας, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ποιότητα της σχέσης μας. Αυτό μπορεί να συμβεί, αν το φαινόμενο του ροχαλητού δεν είναι περιστασιακό αλλά μια καθημερινότητα, που συνήθως συνοδεύεται και με αλλά συμπτώματα, όπως ημερήσια κόπωση, αυξημένα προβλήματα συμπεριφοράς, με έντονους θυμούς χωρίς σοβαρές αιτίες
Αιτίες του ροχαλητού
Όταν πλησιάζουμε στη μέση ηλικία παρουσιάζεται μια μείωση των μυών του λαιμού. Επίσης ένας στενός λαιμός και τα κρεατάκια συμβάλλουν στην εμφάνιση του ροχαλητού.
Πολλές φορές συμβαίνει να έχουμε δύσκολη εισπνοή από προβλήματα στη μύτη κι έτσι να δημιουργείται ροχαλητό.
Όταν είμαστε παχύσαρκοι, υπάρχει και εναπόθεση λίπους και στο λαιμό κι αυτό δημιουργεί ροχαλητό
Το αλκοόλ, το κάπνισμα, αλλά και ορισμένα φάρμακα αυξάνουν την μυϊκή χαλάρωση και οδηγούν σε ροχαλητό.
Αν κοιμηθούμε ανάσκελα και προκαλούμε ροχαλητό.
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν σίγουρα μια προβληματική κατάσταση, η οποία επηρεάζει την καθημερινότητά μας και τις σχέσεις μας.
Η ενόχληση στη διάρκεια του ύπνου από το ροχαλητό μπορεί να οδηγήσει σε νευρικότητα, σε ένταση και καβγάδες. Οι σχέσεις γίνονται τεταμένες, καθώς υπάρχει φόβος πως κάτι σοβαρότερο υπάρχει πίσω από το ροχαλητό και όταν δεν γίνεται καμιά προσπάθεια πρόληψης το πρόβλημα επιδεινώνεται.
Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να μπορέσουμε να εξαφανίσουμε το ροχαλητό. Ποια είναι αυτά;
-να χάσουμε βάρος. Έτσι μειώνουμε τον λιπώδη ιστό στο λαιμό και μειώνουμε η και εξαφανίζουμε το ροχαλητό.
– να ασκηθούμε. Με την άσκηση τονώνεται το μυϊκό σύστημα του λαιμού και αυτή η τόνωση οδηγεί σε λιγότερο ροχαλητό.
-να μην καπνίζουμε. Το κάπνισμα πηγαίνει μαζί με το ροχαλητό, καθώς οι πιθανότητες ενός καπνιστή να ροχαλίζει είναι υψηλότατες.
– να αποφεύγουμε το αλκοόλ, τα υπνωτικά χάπια και τα ηρεμιστικά. Όταν πριν τον ύπνο για να χαλαρώσουμε, καταναλώνουμε αλκοόλ ή για να διώξουμε την ένταση της καθημερινότητας χρησιμοποιούμε υπνωτικά χάπια και ηρεμιστικά, το μόνο που κάνουμε είναι ένα προσθέτουμε στη χαλάρωση των μυών του λαιμού και στην ηχηρή εμφάνιση του ροχαλητού.
–να διατηρούμε καθαρή τη μύτη μας. Μια βουλωμένη μύτη, όπως είναι φυσικό, δημιουργεί δυσκολίες στην αναπνοή οι οποίες οδηγούν σε ροχαλητό.
– διατήρηση περιβάλλοντος με καλά επίπεδα υγρασίας στο υπνοδωμάτιο. Ο ξηρός αέρας στην ατμόσφαιρα του υπνοδωματίου μας μπορεί να ερεθίσει τις μεμβράνες στη μύτη και στο λαιμό. Να εμποδίσει με αυτό το τρόπο την ομαλή αναπνοή και να οδηγήσει σε ροχαλητό.
– Προσεγμένη διατροφή. Πριν πέσουμε για το βραδινό μας ύπνο θα πρέπει να αποφεύγουμε τα βαριά φαγητά καθώς και την κατανάλωση καφεΐνης. Δεν θα πρέπει να πίνουμε καφέ ή τσάι λίγο πριν ξαπλώσουμε για ύπνο.
Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι πέρα από την ένταση που μπορεί να δημιουργηθεί από το ροχαλητό στη σχέση μας με το σύντροφό μας, ένταση που μπορεί να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που πιθανόν φανταζόμαστε, το ροχαλητό μπορεί να κρύβει σοβαρότερα προβλήματα υγείας, τα οποία εάν δεν τύχουν άμεσης αντιμετώπισης υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να οδηγήσουν σε πιο επικίνδυνες καταστάσεις.
Επομένως, εάν μας ενδιαφέρει η καλή ποιότητα ζωής μας, αλλά και η καλή ποιότητα της ζωής των γύρω μας, τότε προσέχουμε για να έχουμε. Προσέχουμε την υγεία μας για να έχουμε καλόν ύπνο, και καλή ζωή στην καθημερινότητά μας.