“Ποιός φτιάχνει τα ρούχα σου;” Το κίνημα slow fashion

Συντάκτης: Κική Γαλανοπούλου, Σύμβουλος μόδας

Πριν αγοράσω κάποιο ρούχο ή αξεσουάρ, θέλω να ξέρω λίγα πράγματα για το που, από τι και πως κατασκευάστηκε. Αυτή την φιλοσοφία την χρησιμοποιώ και επαγγελματικά, όταν αγοράζω χονδρική ρούχα από προμηθευτές για να τοποθετήσω στο μαγαζί. Διαβάζοντας, ανακάλυψα ότι αυτή η τάση ονομάζεται slow fashion και πρόκειται για ένα κίνημα στο χώρο της βιομηχανίας της μόδας, που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές. Για να καταλάβουμε όμως τη slow fashion, πρέπει να δούμε και την fast fashion.

Fast food, fast fashion, fast κοινωνία. Όπως το fast food, έτσι και η fast fashion είναι ο αμερικάνικος τρόπος. Σε έναν τέτοιο κόσμο, θέλουμε τα πάντα γρήγορα. Τα θέλουμε τώρα. Τα θέλουμε φτηνά. Αλλά πράγματα όπως τα ρούχα, τα παπούτσια και τα κοσμήματα θέλουν χρόνο και φροντίδα για να παραχθούν με υπεύθυνο τρόπο.

Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και των social media, οι τάσεις στη μόδα αλλάζουν ραγδαία. Διαρκώς οι οίκοι μόδας εμφανίζουν μια καινούργια collection, όπου οι σχεδιαστές έχουν κάποιες μικρές αλλαγές. Με κάποιο τρόπο αυτές οι ανεπαίσθητες αλλαγές μας πείθουν ότι πρέπει να αγοράσουμε τα πιο καινούργια ρούχα για να είμαστε in.

Οι φίρμες και οι σχεδιαστές μπορούν να παράγουν αυτά τα νέα προϊόντα σε αυτό τον τρελό ρυθμό μόνο μέσω τεχνολογίας και μηχανημάτων. Έτσι υπάρχει έλλειψη ποιότητας και φροντίδας. Τα προϊόντα κατασκευάζονται σε εργοστάσια με άθλιες συνθήκες εργασίας. Τα προϊόντα είναι φτηνότερα, αλλά τα υφάσματα πολύ χαμηλής ποιότητας και η παραγωγή τους βασίζεται στη γρήγορα και φτηνά εργατικά χέρια. Φυσικά το κόστος του ρούχου πέφτει, κάτι που σαν καταναλωτές και το περιμένουμε και το απολαμβάνουμε. Αλλά αυτό είναι καλό για τον πλανήτη μας; Για ένα βιώσιμο μέλλον;

Φορώντας αυτά τα ρούχα για μια σεζόν ή και για μια μέρα δεν βοηθάει το περιβάλλον και τις άθλιες συνθήκες εργασίας κάποιων ανθρώπων. Μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που ψωνίζουμε μέσω της slow fashion.

Η slow fashion είναι μια τάση που προσπαθεί να ανακόψει την ταχύτητα στη βιομηχανία της μόδας, καθώς και στις πλασματικές ανάγκες που καλλιεργεί. Δεν χρειάζεται να αγοράζουμε τις τελευταίες τάσεις της μόδας κάθε 2-3 βδομάδες. Ούτε και λέω ότι πρέπει να αρχίσουμε να πλέκουμε μόνες τις κάλτσες μας και τα πουλόβερ μας. Απλά χρειάζεται να είμαστε πιο συνειδητοποιημένοι αγοραστές. Χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε τι είναι σημαντικό για μας. Ενεργώντας έτσι, θα βρούμε περισσότερα tops και παντελόνια που μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτά. Θα έχουμε λιγότερο αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον μας, αγοράζοντας λιγότερα και καλύτερα ρούχα. Θα αισθανθούμε καλύτερα αγοράζοντας τοπικά προϊόντα, στηρίζοντας τους γνωστούς μας παρά μια απρόσωπη, πολυεθνική αλυσίδα ρούχων.

Άρχισε να μαθαίνεις από το που προέρχονται τα ρούχα που αγοράζεις. Άρχισε να νοιάζεσαι για το πως και που κατασκευάζονται.

  1. Διάβασε την ταμπέλα τους: εκτός από την χώρα προέλευσης, θα καταλάβεις για τις συνθήκες εργασίας για το ρούχο που πρόκειται να αγοράσεις.

  2. Ποιότητα ενάντια στην ποσότητα: η slow fashion είναι πιο ακριβή από τη fast fashion. Το να αγαπάς το ρούχο που αγοράζεις θα σε κάνει να μην θέλεις να αγοράσεις κι άλλο ένα την επόμενη βδομάδα. Καλύτερη ποιότητα σημαίνει ότι τα slow fashion ρούχα σου θα αντέξουν και περισσότερο στη φθορά του χρόνου.

  3. Διασκέδασέ το!: slow fashion δεν σημαίνει και βαρετή αγοράστρια ή «κουλτουριάρα». Αντίθετα σημαίνει ότι είσαι μια συνειδητοποιημένη και υπεύθυνη αγοράστρια σε σχέση με τη μόδα, και εν πάσει περιπτώσει καταλαβαίνεις που δίνεις τα λεφτά σου. Σήμερα μπορείς να ψωνίσεις σικάτα ρούχα και εμπνευσμένα αξεσουάρ χωρίς να φαίνεσαι καθόλου “οργανικός”. Κάντο μέρος της ζωής σου και απόλαυσέ το!

ΓΡΑΨΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Πως σας φαίνεται το κίνημα Slow Fashion; Θα μπορούσατε να ζήσετε χωρίς να ψωνίζετε fast fashion; Μοιραστείτε τις σκέψεις σας μαζί μας!

Συντάκτης: Κική Γαλανοπούλου, Σύμβουλος μόδας

Influence:

Αφοσιωμένη και δημιουργική, με πτυχίο Ψυχολογίας και μεταπτυχιακό στη Συμβουλευτική, η Κική Γαλανοπούλου αφιερώθηκε στο χώρο της μόδας την τελευταία δεκαετία…