Ρωτήστε τον ειδικό…

Συντάκτης: Βάσια Μανίκα, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Ρωτήστε τον ειδικό...Κάθε εβδομάδα, η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Βάσια Μανίκα απαντά στις δικές σας ερωτήσεις, με απλό, κατανοητό τρόπο. Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας για θέματα διατροφής και δίαιτας στο info@flowmagazine.gr και η ειδικός θα σας απαντήσει μέσα από τη μόνιμη στήλη της.

Ερ. #1: Έχω συνηθίσει από την παιδική μου ηλικία να μην τρώω πρωινό. Τώρα, απλά πίνω έναν καφέ για να ξυπνήσω και θα φάω ένα σνακ στο γραφείο κατά τις 11πμ. Είναι τόσο σημαντικό το πρωινό γεύμα;

Απ.: Ναι, είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας! Σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες, το πρωινό δίνει στον οργανισμό μας την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται μετά την πολύωρη νηστεία από τον βραδινό ύπνο ώστε να ξεκινήσει η ημέρα μας. Επίσης, μπορούμε να ελέγξουμε καλύτερα το σωματικό μας βάρος και εμφανίζουμε υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, απαραίτητων για καλή υγεία. Συμβουλευτείτε το διαιτολόγο σας για τις καλύτερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε για πρωινό γεύμα και πώς μπορείτε να το εντάξετε στην δική σας καθημερινότητα.

Ερ. #2: Τα τελευταία 2 χρόνια ο γιατρός μου βρήκε ότι έχω οστεοπόρωση και, επομένως, πρέπει να καταναλώνω γαλακτοκομικά. Εμένα, όμως, δεν μου αρέσουν και νομίζω ότι με ενοχλούν στο στομάχι. Τι άλλο μπορώ να τρώω;

Απ.: Μάλλον εννοείτε το γάλα και το γιαούρτι. Αυτοί είναι οι «συνήθεις ύποπτοι» που δεν μας αρέσουν ή (νομίζουμε ότι) μας ενοχλούν στο στομάχι. Δεδομένου ότι το γάλα και το γιαούρτι περιέχουν πολύ μεγάλες ποσότητες από το πολύτιμο συστατικό που χρειαζόμαστε για μια καλή σκελετική υγεία, το ασβέστιο, μπορείτε να δοκιμάσετε προϊόντα χαμηλά σε λακτόζη που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Αν παρόλ’ αυτά, δεν θέλετε να τα καταναλώνετε, υπάρχουν και άλλα τρόφιμα που μας προσφέρουν ασβέστιο, όπως είναι τα τυριά (κυρίως τα κίτρινα, πχ. παρμεζάνα, γραβιέρα, κασέρι, ένταμ κτλ), τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, σαρδέλες), τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι) και ορισμένοι ξηροί καρποί (π.χ. σουσάμι, αμύγδαλα κα). Σίγουρα υπάρχουν αρκετές επιλογές ακόμα και για όσους δεν αγαπούν το γάλα και το γιαούρτι!

Ερ. #3: Δεν πίνω πολύ νερό μέσα στην ημέρα μου, συνήθως 2-3 ποτήρια κι αυτά αν το θυμηθώ. Πόσο πρέπει να πίνω;

Απ.: Ένα από τα σημαντικότερα θέματα για τη διατροφή μας, το νερό! Οι περισσότεροι δεν το αξιολογούμε όπως θα έπρεπε και πίνουμε μόνο όταν διψάμε. Προσοχή, όμως! Η δίψα δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος, αφού το αίσθημα αυτό εμφανίζεται όταν είμαστε ήδη αφυδατωμένοι. Πρέπει να σημειώσουμε ότι όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα ενυδατώνουν, όχι μόνο το νερό. Επιπλέον, το 20% των αναγκών μας σε υγρά, καλύπτεται από τα τρόφιμα. Επομένως, οι ανάγκες σε υγρά πρέπει να εξατομικεύονται και να μην είναι τόσο γενικές όπως «8-10 ποτήρια νερό» ή «1,5 λίτρο», που συστήναμε παλαιότερα. Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για τον γενικό πληθυσμό, πλέον, για να μπορέσουμε να γνωρίζουμε πόσα υγρά πρέπει να πίνουμε είναι το χρώμα των ούρων μας κατά τη διάρκεια της ημέρας: όσο πιο διαυγή, τόσο πιο καλά ενυδατωμένοι είμαστε.

Ερ. #4: Είμαι μητέρα ενός 2χρονου αγοριού που είναι πολύ δύσκολος στο φαγητό του. Θέλει να τρώει συνέχεια μακαρόνια, ρύζι και μπιφτέκια. Τι μπορώ να κάνω για να τρώει και λαχανικά, φρούτα, όσπρια;

Απ.: Σε πρώτη ανάγνωση, υπομονή! Και το εννοώ. Τα παιδιά χρειάζονται υπομονή και επιμονή για να μπορέσουν να καταναλώνουν τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων. Θα ξεκινήσω αλλιώς: εσείς, ως γονείς, καταναλώνετε όλα τα τρόφιμα που θα θέλατε να καταναλώνει το παιδί σας; Πρέπει να γνωρίζετε ότι σε αυτή την ηλικία του παιδιού σας, οι γονείς είναι πρότυπα προς μίμηση. Γίνετε, λοιπόν, ένα υγιεινό πρότυπο για τα παιδιά σας: : Καταναλώστε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες με τα γεύματα ή τα σνακς σας. Αφήστε τα παιδιά σας να δουν ότι σας αρέσει να μασάτε ωμά λαχανικά.

Μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί στην κουζίνα: Τεμαχίστε το φαγητό σε αστεία και εύκολα σχήματα με τους κόπτες μπισκότων. Ονομάστε ένα φαγητό που το παιδί σας βοήθησε να ετοιμαστεί. Σερβίρετε τη «Σαλάτα της Μαρίας» ή τις «Γεμιστές πατάτες του Κωστάκη» για βραδινό. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να εφεύρει νέα σνακς. Περισσότερα τέτοια tips θα σας συμβουλεύσει ο διαιτολόγος σας.

Ερ. #5: Με την κρίση έχει μειωθεί αρκετά ο μισθός μου, ενώ δουλεύω αρκετές ώρες. Μία από τις επιπτώσεις είναι ότι με τον άντρα μου παραγγέλνουμε συνεχώς απ’ έξω ή προτιμάμε να φάμε σε ταχυφαγεία, λόγω χαμηλότερου κόστους. Πόσο υγιεινό μπορεί να είναι αυτό;

Απ.: Είμαι σίγουρη ότι ξέρετε ήδη την απάντηση στην ερώτησή σας, επιτρέψτε μου, όμως, να σας πω ότι δεν είστε η μόνη που το βιώνετε αυτό. Σε πρόσφατες έρευνες που έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, διαπιστώθηκε ότι όσο πιο χαμηλό εισόδημα υπήρχε σε μια οικογένεια, τόσο πιο δύσκολη ήταν η τήρηση των αρχών της Μεσογειακής Διατροφής. Ένας πιθανός λόγος για αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι η παραπληροφόρηση. Στην πραγματικότητα, το γρήγορο φαγητό δεν είναι φθηνότερο και έχει πολυάριθμες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Για παράδειγμα, τα όσπρια, δημητριακά, φρούτα και λαχανικά είναι σε πολύ προσιτές τιμές και μπορούμε να τα επιλέγουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Επίσης, τα μικρά ψάρια που είναι πλούσια σε ασβέστιο και ω-3 λιπαρά, όπως οι σαρδέλες και ο γαύρος, καθώς και οι ανάλατοι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα μπορούν να γίνουν μέρος της εβδομαδιαίας μας ρουτίνας. Τέλος, η μείωση της κατανάλωσης του κόκκινου κρέατος σε λίγες φορές το μήνα είναι κάτι παραπάνω από επιθυμητή, αφού βρίσκεται στην κορυφή της Μεσογειακής Πυραμίδας. Το ξέρατε ότι υπάρχουν έρευνες που συσχετίζουν την κατάθλιψη με την απομάκρυνση από τα πρότυπα της Μεσογειακής Διατροφής;

Συμβουλευτείτε έναν έμπειρο και καταρτισμένο διατροφολόγο για να δημιουργήσετε μαζί το ιδανικό πλάνο της οικογενειακής σας διατροφής.

Ανυπομονώ να τα ξαναπούμε την επόμενη εβδομάδα!

Ως τότε, σας φιλώ γλυκά και σας συνιστώ να προσέχετε τον εαυτό σας.

Συντάκτης: Βάσια Μανίκα, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Influence:

Η Βάσια Μανίκα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Είναι Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος…