Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι για πολλούς η πιο ευχάριστη της χρονιάς. Πέρα από τον Άγιο Βασίλη και τα δώρα …
Ροφήματα από όλο τον κόσμο για να σας ζεστάνουν τον χειμώνα
Τα ζεστα ροφήματα αποτελούν έναν κοινό τρόπο για να ζεστάνουμε το σώμα μας το χειμώνα. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε παραδοσιακά χειμωνιάτικα ροφήματα από όλο τον κόσμο. Ίσως κάποιο σας εμπνεύσει να το φτιάξετε!
Το κρύο του χειμώνα μας κάνει να αναζητούμε τη ζέστη με κάθε μέσο, συμπεριλαμβανομένου του φαγητού και του ποτού. Πέρα από τα κλασικά χειμωνιάτικα ροφήματα, όπως το τσάι και η ζεστή σοκολάτα, λαοί ανά τον κόσμο φτιάχνουν μοναδικές και ιδιαίτερες παρασκευές για τις κρύες μέρες. Ας δούμε μερικές…
Usvar Compot – Ουκρανία
Αυτό το ποτό αποτελεί ένα είδος fruit punch. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιούνται αποξηραμένα φρούτα τα οποία πολλές φορές προέρχονται από τη συγκομιδή του οικιακού οπωρώνα. Αποξηραμένα κεράσια, μήλα, αχλάδια, χουρμάδες ή δαμάσκηνα τοποθετούνται σε ζεστό νερό για ώρες. Έπειτα προστίθεται μέλι ή ζάχαρη για να δοθεί η γλυκιά γεύση. Το ποτό καταναλώνεται τυπικά την παραμονή των Χριστουγέννων.
Anijsmelk – Ολλανδία
Το ρόφημα είναι κλασικό της χώρας, με την παρασκευή του να χρονολογείται τον 17ο αιώνα, τότε που οι Ολλανδοί έκαναν πατινάζ πάνω στα παγωμένα κανάλια και σταματούσαν μόνο για να το πιουν και να ζεσταθούν. Το όνομά του (anijsmelk) σημαίνει γάλα γλυκάνισου. Η παραδοσιακή συνταγή αποτελείται από γλυκάνισο και μέλι, τα οποία σιγοβράζουν σε γάλα και σερβίρονται (χωρίς τους σπόρους). Πλέον κυκλοφορούν κύβοι ζάχαρης με άρωμα γλυκάνισου προκειμένου να επισπευσθεί η παρασκευή του ροφήματος. Αποτελεί μία απόλαυση για τους Ολλανδούς, καθώς συνηθίζουν να το πίνουν πριν τον ύπνο για να έχουν όνειρα γλυκά.
Atole de elote – Κεντρική Αμερική
Το atole de elote είναι ένα παραδοσιακό ρόφημα της κεντρικής Αμερικής με βάση το masa, μία ζύμη που παρασκευάζεται από αλεσμένο καλαμπόκι. Σε αυτό προστίθεται νερό ή γάλα, λίγη ζάχαρη και μία πρέζα κανέλα. Οι άνθρωποι το τιμούν όλο το χειμώνα και κανείς μπορεί να το βρει να πωλείται σε πολλά σημεία στο δρόμο. Ωστόσο, αποτελεί και το εορταστικό ποτό σε περιόδους διακοπών, όπως είναι η Dia de los Muertos (μέρα των νεκρών) και τα Χριστούγεννα.
Sujeonggwa – Κορέα
Το ρόφημα αυτό είναι ουσιαστικά ένα punch κανέλλας. Σερβίρεται ζεστό ή κρύο και αποτελεί βασικό κομμάτι της διατροφής κατά τη διάρκεια της Πρωτοχρονιάς και της γιορτής της Σελήνης. Η βάση του είναι τα ξύλα κανέλας, το φρέσκο τζίντζερ και η καστανή ζάχαρη και γαρνίρεται με κουκουνάρι, λωτό ή χουρμάδες Κίνας. Συνήθως καταναλώνεται στο τέλος του γεύματος και πιστεύεται πώς βοηθά στην πέψη του φαγητού.
Salep (σαλέπι) – Χώρες του Λεβάντε
Ίσως το ρόφημα με το οποίο είμαστε πιο εξοικειωμένοι, καθώς μπορούμε να το βρούμε εύκολα σε κεντρικές περιοχές της Ελλάδας. Το σαλέπι παρασκευάζεται από την ανάμειξη αλεσμένου βολβού ορχιδέας (συγκεκριμένης ποικιλίας) με βρασμένο γάλα και ζάχαρη. Το αποτέλεσμα είναι πηχτό λόγω του αμύλου από τους σπόρους της ορχιδέας. Συνήθως συνοδεύεται με κανέλα.
Kumenkaffi – Ισλανδία
Το kumenkaffi ουσιαστικά είναι καφές στον οποίο προστίθενται σπόροι κύμινου. Με τον τρόπο αυτό γίνεται πιο πικάντικο και “ζεσταίνει” το σώμα. Συνήθως σερβίρεται μετά από γεύμα. Πολλές φορές συνδυάζεται και με κάποιο αλκοολούχο ποτό.
Agua Dulce – Κόστα Ρίκα
Agua Dulce σημαίνει “γλυκό νερό” στα ελληνικά. Το ρόφημα αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από ζεστό νερό με ένα ζαχαροκάλαμο μέσα για να του προσδώσει γεύση. Τόσο απλό! Οι ντόπιοι το τιμούν συχνά καταναλώνοντάς το με το πρωινό τους.