Ρόδι, το πολύτιμο

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Το φθινόπωρο είναι μία εποχή γεμάτη χρώματα, μυρωδιές, γνώριμους ήχους και ιδιαίτερες γεύσεις. Τα φρούτα και λαχανικά της εποχής αυτής είναι πολλά και έτοιμα να μας προσφέρουν τους κρυμμένους θησαυρούς τους. Ένα από αυτά είναι και το ρόδι, ένα πολύ ξεχωριστό φρούτο το οποίο ευδοκιμεί το φθινόπωρο και έχει ξεχωριστή όψη και υπέροχη γεύση.

Όλοι γνωρίζουμε πως το ρόδι μπορεί να καταναλωθεί ελεύθερα είτε στη μορφή που βρίσκεται, είτε με τη μορφή χυμού. Ακόμη, συνοδεύει εξαιρετικά τις σαλάτες και τα φαγητά μας ικανοποιώντας απόλυτα τους λάτρεις της γεύσης. Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουν πως το φρούτο αυτό αποτελεί το θαύμα της φύσης για την καλή μας υγεία;

Ρόδι: «Ο κόκκινος χρυσός»

Από την αρχαιότητα ήταν γνωστές οι ευεργετικές επιδράσεις του ροδιού στην υγεία των ανθρώπων. Θεωρούνταν, όπως και σήμερα, ο καρπός της γονιμότητας και πίστευαν πως έφερνε την αθανασία. Ο Όμηρος, ο Διοσκουρίδης, ο Πλίνθιος και άλλοι είχαν αναφερθεί στις θεραπευτικές ιδιότητες του ροδιού κατατάσσοντάς το στα πιο σημαντικά δώρα της φύσης.

Σήμερα, οι μελέτες των επιστημόνων γύρω από τον καρπό του ροδιού έχουν δείξει πως οι πρόγονοί μας ορθώς λάτρευαν το φρούτο αυτό. Χωρίς υπερβολή, μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «ο κόκκινος χρυσός». Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι πολλές με πιο εντυπωσιακές τις αντικαρκινικές του επιδράσεις ιδιαίτερα σε καρκίνους του προστάτη. Ακόμη, υπάρχουν αναφορές σχετικές με τη δράση του στο καρδιαγγειακό σύστημα, σε περιπτώσεις διαβήτη, ανδρικής υπογονιμοτήτας, οστεοπόρωσης και πολλών άλλων παθολογικών καταστάσεων.

Η διατροφική αξία του ροδιού

Όπως όλα τα φρούτα, έτσι και το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Πιο συγκεκριμένα, περιέχει σε μεγάλες ποσότητες βιταμίνες Α, C και Ε και πληθώρα μεταλλικών στοιχείων όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορος κ.α. Μάλιστα, ένα ρόδι μπορεί να καλύψει κατά 40% την ημερήσια ανάγκη ενός ενήλικα σε βιταμίνη C. Ακόμη, είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ και υδατάνθρακες ενώ η θερμιδική του αξία παραμένει χαμηλή.

Αντικαρκινική δράση

Πολλές Ιατρικές έρευνες αποδεικνύουν πως το ρόδι μπορεί να δράσει πάνω σε βλάβες του DNA αποτρέποντας έτσι την εκδήλωση όγκων, ειδικά του προστάτη. Επιπλέον, η αφθονία του σε αντιοξειδωτικές ουσίες του επιτρέπει να προλαμβάνει αλλά και να καταστέλλει πολλές μορφές καρκίνου.

Δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα

Ο χυμός του ροδιού είναι ευεργετικός και για την καρδιά μας. Το υψηλό επίπεδο αντιοξειδωτικών του καρπού του, αποτρέπει την οξείδωση της χοληστερόλης και ιδιαίτερα της LDL με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος δημιουργίας αθηρωμάτων και κατά συνέπεια απόφραξης των αγγείων.

Ακόμα, το ρόδι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε Νάτριο και υψηλή σε Κάλιο. Αυτό σημαίνει πως δρα ευεργετικά και στη σωστή λειτουργία της διαστολικής και της συστολικής πίεσης αποτελώντας το καλύτερο φάρμακο για τους ανθρώπους με υπέρταση. Όμως πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή από άτομα που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια, καθώς η αυξημένη πρόσληψη Καλίου πρέπει να αποφεύγεται.

Που οφείλονται οι ιδιότητες του ροδιού;

Πέρα από όλα τα θρεπτικά συστατικά που αναφέραμε παραπάνω, το ρόδι οφείλει τις ιδιότητές του σε μεγάλο βαθμό, στην αυξημένη ύπαρξη φαινολών. Οι φαινόλες είναι χημικές ουσίες που υπάρχουν φυσικά στον καρπό και προσφέρουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το ρόδι ξεπερνάει σε ποσότητα φαινολών το κόκκινο κρασί, το μύρτιλο και το πορτοκάλι αποκτώντας έτσι όλες τις εξαιρετικές του ιδιότητες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους λοιπόν, εντάξτε το ρόδι στο καθημερινό σας διατροφολόγιο και σύντομα θα διαπιστώσετε μέσα από τη νοστιμιά του, όλα εκείνα τα αγαθά που έχει να σας προσφέρει.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…