Ροδάκινo: Ζουμερό, θρεπτικό… και γεμάτο “υγεία”!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Ροδάκινo: Ζουμερό, θρεπτικό… και γεμάτο «υγεία»!Προσθέστε τα ροδάκινα μέσα σε κρέπες ή δημητριακά, απολαύστε ένα υγιεινό smoothie ροδάκινου ή απλά μια φρέσκια σαλάτα με «φρουτένιες» φέτες. Δροσερό και με μυρωδιά καλοκαιριού, το ροδάκινο αποτελεί μια πλούσια πηγή βιταμινών, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών που βελτιώνουν την υγεία του σώματος… ενώ παράλληλα διαθέτει λίγες θερμίδες και καθόλου λίπος! Με άλλα λόγια, χαρακτηρίζεται ως ένα «θαυματουργό» φρούτο, ιδανικό για τις ημέρες δίαιτας, αλλά και την πρόληψη κατά των ασθενειών . Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι οι Διαιτητικές Οδηγίες για τους Αμερικάνους συνιστούν 21-25 gr ροδάκινου/ημέρα για τις γυναίκες και 30-38 gr για τους άνδρες.

«Μάχεται» τις τοξίνες του σώματος και είναι γεμάτο βιταμίνες

Πρόκειται για ένα φρούτο που οδηγεί στην αποτοξίνωση των νεφρών, του στομαχιού και του ήπατος και αποτελεί πλούσια πηγή καλίου (333mg καλίου), στοιχείου που μειώνει τις ασθένειες στα νεφρά και το έλκος. Μελέτη του “Journal of Medicinal Food” το 2009 ανέφερε σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες στη σάρκα και τη φλούδα του ζουμερού φρούτου. Πιο συγκεκριμένα, περιέχει χλωρογενικό οξύ, που κινείται κατά των ελεύθερων ριζών, δηλαδή των ενώσεων που αποκτά το σώμα μέσω της έκθεσης σε ρύπους, τρόφιμα κ.α. Παράλληλα, το ροδάκινο περιέχει 10 διαφορετικές βιταμίνες, όπως είναι οι Α, C, Ε, Κ, Β-6 και μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, σίδηρο και ασβέστιο.

Βοηθά στην απώλεια βάρους και τη δίαιτα

Τα σαρκώδη φρούτα είναι ιδανικά για να χάσετε βάρος, καθώς περιέχουν φυσικά σάκχαρα που δεν ανεβάζουν τα επίπεδα ινσουλίνης στο σώμα… σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα σάκχαρα που οδηγούν προς το λίπος! Πολλοί λάτρεις της σοκολάτας προτιμούν τη γλυκιά γεύση του ροδάκινου εν μέσω δίαιτας, ώστε να «ξεγελάσουν» το μυαλό τους. Ένα ακατέργαστο ροδάκινο (147 γραμμάρια) διαθέτει μόνο 50 θερμίδες, 0,5 γραμμάρια λίπους, 0 γραμμάρια χοληστερόλη και νάτριο, 15 γραμμάρια υδατάνθρακα, 13 γραμμάρια ζάχαρη, 2 γραμμάρια ινών και 1 γραμμάριο πρωτεΐνης. «Τα πυρηνόκαρπα έχουν φαινολικές ενώσεις π.χ. ανθοκυανίνη που κινιούνται κατά της παχυσαρκίας. Επιπλέον τα φρέσκα φρούτα αποτελούν τον ιδανικό τρόπο για να ελέγξετε την πείνα σας και να χάσετε βάρος», αναφέρει ο δρ Luis Cisneros-Zevallos από το University Texas A&M.

Ροδάκινo: Ζουμερό, θρεπτικό… και γεμάτο «υγεία»!Διαθέτει «αντικαρκινικές» ιδιότητες, και όχι μόνο!

Το χλωρογενικό οξύ, που εντοπίζεται στο δέρμα του ροδάκινου, έχει βρεθεί ότι «παλεύει» με τον καρκίνο εξαιτίας των αντι-οξειδωτικών ιδιοτήτων του. Το οξύ μειώνει τη φλεγμονή, ιδίως σε άτομα με αρθρίτιδα και επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης. Τα αντιοξειδωτικά στα ροδάκινα κρατούν υγιές το σώμα, ενώ το λυκοπένιο και η βιταμίνη C «μάχονται» τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Οδηγεί προς την καλή καρδιαγγειακή υγεία

Το ροδάκινο περιέχει σίδηρο και βιταμίνη Κ, δηλαδή συστατικά ζωτικής σημασίας για μια υγιή καρδιά. Ειδικότερα, η βιταμίνη Κ σταματά την πήξη του αίματος και το σίδηρο μετατρέπεται στον σύμμαχό σας για την πρόληψη της αναιμίας. Η λουτεΐνη και το λυκοπένιο προλαβαίνουν τις καρδιακές ασθένειες και το εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ οι φυτικές ίνες, η χολίνη και το κάλιο υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς. Μελέτες, πάντως, ισχυρίζονται ότι όσοι καταναλώνουν 4069 mg καλίου την ημέρα, έχουν κατά 49% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική καρδιακή νόσο σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν λιγότερο από 1000 mg καλίου την ημέρα.

Βελτιώνει την όραση και την υγεία των ματιών

Η βήτα καροτίνη, ουσία που βρίσκεται στο ροδάκινο, είναι απαραίτητη για την υγεία του αμφιβληστροειδούς των ματιών σας. Μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα και βοηθά τα άτομα με προβλήματα όρασης να «εξισορροπήσουν» τις αρνητικές συνέπειες που φέρνει ο χρόνος. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι όσοι ηλικιωμένοι ταλαιπωρούνται από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας… λένε «ναι» στη γεύση του ροδάκινου.

Διατηρεί νεανικό το δέρμα… χωρίς ρυτίδες!

Η βιταμίνη C βρίσκεται σε αφθονία μέσα στα ροδάκινα, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο φρούτο να διατηρεί νεανικό το δέρμα. Πιο συγκεκριμένα, χάρη σε αυτήν και το χλωρογενικό οξύ μειώνεται ο κίνδυνος σχηματισμού ρυτίδων, επιβραδύνοντας τη διαδικασία γήρανσης της επιδερμίδας. Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης, βέβαια, βελτιώνει την υφή του δέρματος μετά την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό κολλαγόνου που «σφίγγει» το δέρμα.

Ροδάκινo: Ζουμερό, θρεπτικό… και γεμάτο «υγεία»!Καταπολεμά το διαβήτη και την «κακή» χοληστερόλη

Σύμφωνα με μελέτη στο University Texas A & M, το ροδάκινο είναι σε θέση ως φρούτο να βοηθήσει στην πρόληψη των ασθενειών που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο και το διαβήτη. Αυτό οφείλεται στις φαινολικές ενώσεις που ελαττώνουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL). Η έρευνα δείχνει ότι όσοι διαβητικοί τύπου 1 ακολουθούν διατροφή με αρκετές φυτικές ίνες έχουν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ενώ οι διαβητικοί τύπου 2 βλέπουν θετική αλλαγή στα επίπεδα του σακχάρου, των λιπιδίων και της ινσουλίνης. Αξίζει να αναφερθεί ότι ένα μέτριο ροδάκινο παρέχει στο σώμα περίπου 2 γρ. φυτικών ινών.

«Καθαρίζει» τα νεφρά από πέτρες

Τα μεγάλα ποσοστά καλίου που βρίσκονται μέσα στο ροδάκινο είναι ικανά να βελτιώσουν τη λειτουργία των νεφρών. Για παράδειγμα, το φρούτο «καθαρίζει» τα νεφρά και επιτρέπει στο σώμα να διατηρήσει μια φυσιολογική νεφρική και ηπατική κατάσταση. Γι’ αυτό, καταναλώστε ροδάκινα μέσα στην εβδομάδα και προλάβετε περιπτώσεις, όπως είναι η νεφρίτιδα και η εμφάνιση πετρών.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.