Ριγκατόνι με καλαμάρι, σκόρδο και λεμόνι
Ο συνδυασμός ζυμαρικών και θαλασσινών δεν είναι ιδανικός μόνο για την περίοδο της νηστείας που διανύουμε τώρα, αλλά για κάθε εποχή του χρόνου. Για αυτό και η συγκεκριμένη μακαρονάδα, ευελπιστούμε να αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές.
Υλικά:
500 γρ. ριγκατόνι
1 κιλό καλαμαράκια καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές ροδέλες
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φέτες
3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1/2 λεμόνι (το ξύσμα του)
1/3 φλιτζανιού κρασί λευκό
1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε το καλαμάρι για δύο λεπτά σε δυνατή φωτιά.
- Βγάζουμε το καλαμάρι από το τηγάνι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4 λεπτά και προσθέτουμε το μαϊντανό, το κρασί, το ξύσμα και το χυμό λεμόνι.
- Επαναφέρουμε το καλαμάρι στο τηγάνι, ανακατεύουμε γρήγορα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ενόσω ετοιμάζουμε το καλαμάρι βράζουμε τα ζυμαρικά.
- Τα σουρώνουμε και κρατάμε ¼ φλιτζανιού νερό από το βράσιμο.
- Βάζουμε το τηγάνι πάλι στη φωτιά μαζί με τα ζυμαρικά.
- Προσθέτουμε το νερό του βρασμού, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
- Σερβίρουμε εάν θέλουμε με τριμμένη παρμεζάνα.