Όλες έχουμε περάσει αυτό το σχεδόν αποπνικτικό άγχος που μας καταβάλλει ένα βράδυ πριν κάνουμε την εμφάνισή μας στον υποψήφιο …
Πώς θα απαντήσεις άψογα στην ερώτηση: «Πες μου λίγα λόγια για εσένα»
Βρίσκεσαι στα γραφεία της εταιρίας που πάντα ονειρευόσουν. Η συνέντευξη ξεκινάει και η πρώτη ερώτηση είναι: «Πες μου λίγα λόγια για εσένα». Ακολουθούν τα 3 βασικά σημεία που πρέπει να περιλαμβάνει η απάντησή σου, για να προετοιμαστείς και να ξεχωρίσεις.
Για να απαντήσεις χρειάζεσαι ένα ισχυρό “elevator pitch,” δηλαδή λίγες προτάσεις που θα πείσουν τον συνομιλητή σου ότι εσύ συγκεκριμένα είσαι ο κατάλληλος άνθρωπος για αυτή τη θέση. Και όλα αυτά στον χρόνο που θα διαρκούσε μια διαδρομή με ασανσέρ (από εκεί προέρχεται και η ονομασία, άλλωστε).
Η απάντησή σου πρέπει να είναι μια σύντομη περιγραφή, διάρκειας περίπου ενός λεπτού, του ποιος είσαι, τι κάνεις και γιατί είσαι ο ιδανικός υποψήφιος για τη συγκεκριμένη θέση.
Βήμα 1ο: Εισαγωγή
Σκέψου τις σπουδές και την εργασιακή εμπειρία σου.
Παράδειγμα: «Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου σε [αντικείμενο] στο [ίδρυμα] το [έτος]. Από το [έτος] έχω εργαστεί σε θέσεις [Α, Β, Γ] στις εταιρίες [Α, Β, Γ]. Στην τελευταία μου εργασία ως [….] στην εταιρία […], όπου έμεινα [χ] χρόνια, ασχολήθηκα κυρίως με την ανάπτυξη της mobile εφαρμογής […]».
Βήμα 2ο: Το πιο σημαντικό σου επίτευγμα
Αφού αναφέρθηκες στα βασικά, μπορείς να μιλήσεις για το πιο σημαντικό επίτευγμά σου. Μπορεί να αφορά την εργασιακή εμπειρία σου (π.χ. ενέργειές σου που βελτίωσαν την αποδοτικότητα της ομάδας, την εμπειρία των πελατών, τις διαδικασίες) ή προσωπικές διακρίσεις.
Παράδειγμα: «Το σημαντικότερο επίτευγμά μου στην τελευταία μου θέση ήταν ότι συνέβαλα ουσιαστικά στη δημιουργία […], η οποία μείωσε κατά 30% το χρόνο αναμονής των χρηστών που διενεργούσαν συναλλαγές μέσω της mobile μας εφαρμογής, εξασφαλίζοντάς τους έτσι μία σημαντικά καλύτερη εμπειρία».
Βήμα 3ο: Ο ιδανικός υποψήφιος για τη συγκεκριμένη θέση
Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δείξεις στον μελλοντικό εργοδότη ότι το προφίλ σου ταιριάζει άψογα στο προφίλ του ανθρώπου που ζητούν για τη συγκεκριμένη θέση αλλά και το αντίστροφο, δηλαδή ότι γνωρίζεις τους στόχους σου και ότι ο συγκεκριμένος εργοδότης μπορεί να σε βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Παράδειγμα: «Καταλαβαίνω ότι για τη συγκεκριμένη θέση αναζητάτε ένα άτομο με [δεξιότητες/εμπειρία]. Πιστεύω ότι θα μπορούσα να ικανοποιήσω επάξια τις απαιτήσεις σας καθώς [σύνδεση με τις απαιτήσεις]. Επίσης, η εταιρία σας αποτελεί ιδανικό εργοδότη για μένα, καθώς [σύνδεση στόχων σου με τα όσα προσφέρει η εταιρία]».
Έχεις μόνο μία ευκαιρία να κάνεις μία καλή πρώτη εντύπωση και ένα ισχυρό elevator pitch σίγουρα είναι απαραίτητο.
ΠΗΓΗ: afdemp.org