Πως να “σπάσετε τον πάγο” με ένα σύντομο διάλογο

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Πως να Όλοι έχουμε βρεθεί σε αμήχανες στιγμές όταν πρωτογνωρίζουμε κάποιον. Τι είναι αυτό που μπορεί να σας «λύσει τη γλώσσα» για να υπάρξει ένας φυσιολογικός διάλογος; Μπορεί να μην παρατηρούμε συχνά την εξέλιξη μιας κουβέντας, όμως η αρχή της είναι η πιο δύσκολη. Ειδικά όταν πρόκειται για τη συζήτηση στην αρχή μιας γνωριμίας, ή ακόμα και για σύντομους διαλόγους περιμένοντας σε μια ουρά, ή στη στάση του λεωφορείου… Ας δούμε ορισμένες συμβουλές για να «σπάσετε τον πάγο» με έναν διάλογο.

Συστηθείτε

Η πρώτη εντύπωση είναι το παν. Το να χαιρετίσετε και να πείτε το όνομά σας με χαμόγελο, κοιτώντας τον άλλο κατάματα θα προκαλέσει το ενδιαφέρον του συνομιλητή. Η φράση «Γεια με λένε…χάρηκα» θα σας λύσει σίγουρα τα χέρια και την αρχική αμηχανία. Μη φοβηθείτε να κάνετε το πρώτο βήμα. Δεν υπάρχει περίπτωση κανείς να αρνηθεί να σας δώσει το όνομά του. Είναι πιο δύσκολο να γίνεται μέλος και να ξεκινήσετε συζήτηση μιας ήδη υπάρχουσας παρέας γι αυτό πλησιάσετε κάποιο άτομο που κάθεται μόνος του σε κάποια εκδήλωση ή μαγαζί.

Δείξτε ενδιαφέρον στο συνομιλητή

Όταν αρχίζετε μια κουβέντα οφείλετε να είστε προσεκτικοί και να αντλείτε πληροφορίες σε κάθε αφορμή. Συγκεκριμένα όταν κάποιος μπορεί να σας αναφέρει κάτι σχετικό με τον ίδιο με ασήμαντη αφορμή, φροντίστε να ενδιαφερθείτε να τον κάνετε να σας ανοιχτεί περισσότερο. Προσπαθήστε να κάνετε ερωτήσεις-χωρίς βέβαια να φτάσετε σε σημείο αδιακρισίας- για τον άλλο που θα τον κάνουν να σας «ανοιχτεί».

Πως να Ακούστε τον πραγματικά

Προσπαθήστε να είστε εκεί όταν σας μιλά κανείς. Εκτός του ότι θα τον γνωρίσετε ευκολότερα, θα σας διευκολύνει να κρίνετε αν είναι η κατάλληλη παρέα για εσάς. Συγκεκριμένα, όταν θα ξεκινήσει να μιλά δείξτε του πως τον ακούτε με επιφωνήματα συγκατάβασης ή κουνώντας το κεφάλι σας. Με τον τρόπο αυτό του δείχνετε οπτικά ότι τον παρακολουθείτε.

Να είστε προετοιμασμένοι

Μια συζήτηση μπορεί να εξελιχθεί με οποιονδήποτε τρόπο. Παρόλα αυτά ξεκινώντας τη οφείλετε να είστε προετοιμασμένοι για πιθανές κλασσικές ερωτήσεις ή θεματικές. Η προσπάθεια για αυτοσχεδιασμό και εύρεση νέων θεμάτων μπορεί να προκαλέσει αμηχανία και έλλειψη διαλόγου. Μπορείτε να μιλήσετε για επίκαιρα γεγονότα ή για πράγματα και πρόσωπα, που μπορείτε να παρατηρήσετε στο συγκεκριμένο χώρο.

Αποφύγετε επικίνδυνα θέματα

Το να «χάσετε» τον συνομιλητή σας είναι πολύ εύκολο. Προτιμήστε να μην επιλέξετε θέματα όπως εργασίας ή οικογενειακής κατάστασης. Είναι αρκετά λεπτά ζητήματα χωρίς απαραίτητα ευχάριστες απαντήσεις. Γενικότερα, επιλέξτε θέματα που να μην είναι τόσο προσωπικά ή ακόμα και αν θέλετε να το κάνετε προτιμήστε εναλλακτικές και ανοιχτές ερωτήσεις.

Πως να Επισημάνετε τα προτερήματα και τα κοινά σας ενδιαφέροντα

Όταν ο συνομιλητής σας είναι λίγο ντροπαλός, η δουλειά σας για να σπάσετε τον πάγο θα είναι αρκετά πιο δύσκολη. Συγκεκριμένα θα δυσκολευτεί να ξεκινήσει ο ίδιος ένα θέμα συζήτησης. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορείτε να του κάνετε διακριτικά κάποιο κομπλιμέντο για τις ιδιότητες ή την εμφάνισή του. Δεν χρειάζεται να περάσετε στο άλλο άκρο «αποθεώνοντάς» τον. Επίσης καλό θα ήταν να τονίσετε τα κοινά σας ενδιαφέροντα και να κατευθύνετε προς τα εκεί τη συζήτηση. Μην παραλείψετε να αναφέρετε συχνά το όνομά του, καθώς αυτό ενισχύει την αυτοπεποίθηση του συνομιλητή σας.

Χρήσιμα tips

  • Μείνετε σε σύγχρονα ζητήματα και δημοφιλή θέματα όπως επικαιρότητα, σειρές, ταινίες και μουσική.
  • Αποφύγετε αμφιλεγόμενα ζητήματα (θρησκεία, πολιτική).
  • Να είστε ο εαυτός σας. Το να προσπαθήσετε να συμπεριφερθείτε ως ειδήμων για κάποια ζητήματα δεν θα βοηθήσει την εικόνα σας.
  • Μην αγχωθείτε ή απογοητευθείτε. Εάν ορισμένοι άνθρωποι δεν δείξουν να ενδιαφέρονται μπορείτε να συνεχίσετε με κάποιον άλλο.
  • Έχετε μέτρο. Μην θεωρήσετε πως γνωρίζοντας κάποιον γίνεστε αυτομάτως φίλοι.
  • Κρατήστε κάποια πράγματα για τον εαυτό σας. Η πολύ διαχυτικότητα και το να ανοιχτείτε με το που γνωρίζετε κάποιον, δεν κάνουν την καλύτερη εντύπωση.
  • Αποφύγετε να σχολιάσετε άτομα του περιβάλλοντος χώρου. Ο κόσμος είναι πολύ μικρός!
  • Η εμφάνιση σας μετράει. Για αυτό πριν αποφασίσετε να μιλήσετε με κάποιον κάντε έναν γρήγορο έλεγχο στο πως είστε.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr