Η επιτυχία και η ευτυχία ενός ανθρώπου μπορεί να οφείλεται σε πάρα πολλά χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά τα πολλά που …
Πώς να έχουμε αυτοπειθαρχία
Είμαστε σε δίαιτα και βλέπουμε μπροστά μας ένα κομμάτι κέικ. Ενώ ξέρουμε πως, αντί για κέικ, πρέπει να φάμε ένα μήλο, παρόλα αυτά υποκύπτουμε και το τρώμε. Αυτή η υπόκυψη εκτείνεται και σε άλλους τομείς της ζωής μας. Ξέρουμε πώς μας ωφελεί περισσότερο να διαβάσουμε ένα βιβλίο ή να κάνουμε γυμναστική, αλλά επιλέγουμε, τελικά, να χαζέψουμε μία σειρά στον υπολογιστή. Τέτοιες συμπεριφορές μπορεί να μας δίνουν μία παρωδική απόλαυση, αλλά μακροπρόθεσμα μας απομακρύνουν όλο και περισσότερο από τους στόχους μας και την αυτοβελτίωσή μας.
Γιατί υποκύπτουμε σε κάτι που δε μας ωφελεί;
Το ένστικτο και η παρορμητική μας φύση μας οδηγεί στο να αναζητούμε ερεθίσματα τα οποία μας δίνουν άμεση απόλαυση (ανθυγιεινό φαγητό, καναπές και σειρές). Γι’ αυτό και όταν είμαστε πολύ πεινασμένοι, για παράδειγμα, λειτουργούμε παρορμητικά και όχι λογικά, θέλοντας να φάμε δύο κουτιά πίτσα και όχι να φτιάξουμε μία σαλάτα.
Έχουμε, ωστόσο, και την ικανότητα αναστοχασμού. Είναι μία πλευρά του εαυτού μας που μας αναγκάζει να σκεφτούμε τις συνέπειες των πράξεων μας. Αυτό, απαιτεί μεγάλη θέληση και αυτοπειθαρχία από μέρους μας. Είναι δύσκολο να το κάνουμε, αλλά στο τέλος, αξίζεινα επιμένουμε σε αυτό που μας κάνει καλό. Αν επιμείνουμε, κάτι τόσο απλό, αλλά και ταυτόχρονα δύσκολο, όπως το να πηγαίνουμε γυμναστήριο, θα μετατραπεί από εσωτερικό δίλημμα σε συνήθεια.
Διαβάστε επίσης: Πόσο καιρό χρειάζεται για να εδραιωθεί μια συνήθεια;
Καλλιεργείται η αυτοπειθαρχία;
Τα άτομα με πείσμα και αυτοπειθαρχία έχουν παλέψει και προσπαθήσει πολύ για να φτάσουν σε αυτό το σημείο. Κανείς δε γεννιέται πειθαρχημένος. Μέσα από τέτοια άτομα μπορούμε να εμπνευστούμε και να μάθουμε πώς έκοψαν το κάπνισμα, πώς έχασαν κιλά, πώς απέκτησαν καλή σωματική υγεία, πώς διέπρεψαν στις σπουδές τους κ.ά. Ο στόχοι του κάθε ανθρώπου διαφέρουν, αλλά υπάρχουν ορισμένες πρακτικές που εφαρμόζουν τα πειθαρχημένα άτομα και οδηγούνται στην επιτυχία. Συγκεκριμένα:
- Αναγνωρίζουν το ρίσκο και τις συνέπειες των πράξεων τους.Για να αποφύγουν τους πειρασμούς βάζουν κανόνες του στυλ «Αν κάνω αυτό… θα πάθω αυτό…». Για παράδειγμα, λένε: «Αν δεν κάνω γυμναστική σήμερα, δε θα σημειώσω την πρόοδο που θέλω», ή «Αν φάω αυτό το κέικ, θα χαλάσω το βάρος μου». Σκεπτόμενοι, λοιπόν, τις συνέπειες που θα έχουν οι πράξεις τους στο μέλλον, συγκρατούνται και μένουν πιστοί στους στόχους τους.
- Δηλώνουν σε άλλους την αξία των στόχων τους. Δεν κρατάνε τον στόχο στο μυαλό τους, αλλά τον εκφράζουν λεκτικά σε άλλους, σαν ένα είδος δέσμευσης, ώστε να συνεχίζουν να προσπαθούν. Αυτό ενισχύει το κίνητρό τους.
Διαβάστε επίσης: Δεν έχω κίνητρο! Τι να κάνω;
- «Σπάνε» τους μεγάλους στόχους σε μικρότερους. Αντί να βάζουν στόχο να χάσουν 20 κιλά σε έναν χρόνο, επικεντρώνονται στο να χάνουν 1 κιλό την εβδομάδα. Παράλληλα, σχεδιάζουν μικρά βήματα για να το πετύχουν αυτό, όπως το να πάνε μία ακόμα φορά γυμναστήριο ή να περπατήσουν για παραπάνω ώρα.
- Γιορτάζουν τις «μικρές» νίκες. Μπορεί να μην έχουν χάσει ακόμα τα 20 κιλά, αλλά, αν αυτήν τη βδομάδα έχασαν το1 από τα 20, επιβραβεύουν τους εαυτούς τους, ενθαρρύνονται από αυτόκαι συνεχίζουν δυναμικά.
- Ξεκουράζονται. Το να αγωνιζόμαστε, συνεχώς, για να πάμε ενάντια στις παρορμήσεις και τους πειρασμούς, μπορεί να μας κουράσει ψυχικά και σωματικά. Επομένως, τα πειθαρχημένα άτομα θεωρούν σημαντικό να κάνουν διαλείμματα ξεκούρασης, ώστε να ανακτήσουν τη θέλησή τους και να ξαναθυμηθούν τα κίνητρα και τους στόχους τους. Τα διαλείμματα αυτά, ωστόσο, πρέπει να είναι οριοθετημένα και όχι να αποκλίνουν τελείως από τους στόχους, διαγράφοντας την πρόοδο που έχουν κάνει.
Σε τελική ανάλυση, το μονοπάτι προς την αυτοπειθαρχία βρίσκεται στον έλεγχο του εαυτού μας από όλα αυτά που μας βάζουν σε πειρασμό. Εκεί φαίνεται και ενισχύεται η δύναμή μας. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα νιώθουμε ότι θα παρασυρθούμε, είναι καλό να πάρουμε τον χρόνο μας και να σκεφτούμε τους στόχους και τα θέλω μας.