Πώς να εξοικειώσετε τα παιδιά σας με τα χρήματα
Η απόσταση μεταξύ της αγνότητας των παιδιών και της διαχείρισης των χρημάτων αποτελεί ένα πραγματικό γεγονός, το οποίο μπορεί να μειωθεί μόνο μέσα από τη διαπαιδαγώγηση των μικρών από τους γονείς. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να μάθει για τα χρήματα από πολύ μικρή ηλικία, ώστε να χειρίζεται καλύτερα τους πόρους χρηματοδότησής του όσο μεγαλώνει και να γίνει υπεύθυνο για τις επιλογές της ζωής του. Πώς όμως μπορεί ένας γονέας να κάνει αντιληπτή την αξία των χρημάτων, την αναγκαία εξοικονόμηση και τις έξυπνες επενδύσεις στο παιδί του;
Διδασκαλία για την αξία του χρήματος
Είναι καλό να μαθαίνουμε στα παιδιά μας ποιο είναι ακριβώς το κόστος-τιμή για κάθε αντικείμενο, βοηθώντας τους έτσι να συγκρίνουν την αξία των πραγμάτων και να βλέπουν ποιες επιλογές έχουν με συγκεκριμένα χρήματα που διαθέτουν. Για παράδειγμα, πρέπει να καταλάβουν ότι με δύο ευρώ μπορούν να αγοράσουν είτε ένα κουτί καραμέλες, είτε ένα αναψυκτικό, είτε ένα φρούτο. Κατά αυτόν τον τρόπο οδηγούνται προς τις ιδανικές επιλογές και δαπανούν σωστά τα χρήματά τους.
Τα χρήματα «της εβδομάδας»
Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε στο παιδί την ευχέρεια να κάνει μόνο του τις επιλογές του και να αντιμετωπίσει κάθε πιθανό λάθος. Έτσι, το παιδί καταφέρνει να χωρίσει τα χρήματά του σύμφωνα με τους εβδομαδιαίους του στόχους και να ρυθμίσει από πολύ νωρίς τι είναι σημαντικό για εκείνο και τι άχρηστο. Απαραίτητο είναι να υποδείξουμε στο παιδί τους διαφορετικούς τομείς, στους οποίους θα καταβάλλει τα χρήματά του. Για παράδειγμα, το 60 τοις εκατό μπορεί να πηγαίνει σε εξοικονόμηση πόρων, το 20 τοις εκατό μπορεί να ανταποκρίνεται σε κάποιο δώρο και 20 τοις εκατό στις δικές του επιθυμίες.
Βοήθεια μέσα από το παιχνίδι
Κάθε επιτραπέζιο παιχνίδι που περιλαμβάνει χρήματα, όπως η Monopoly ή ο Τροχός της Ζωής, μπορούν να αποτελέσουν για τα παιδιά έναν προσομοιωτή της πραγματικής ζωής, αρκετά όμως διασκεδαστικό. Ειδικότερα, τους δείχνουν πώς να ξοδεύουν τα χρήματά τους, ενώ σε περίπτωση που χάσουν, δέχονται τις συνέπειες των επιλογών τους. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, ένα ακόμη παιχνίδι μπορεί να αποτελούν τα ψώνια ενός οικογενειακού δείπνου. Δίνοντάς του συγκεκριμένα χρήματα για μετρημένη ποσότητα αγαθών, κατανοούν τη σημασία του προϋπολογισμού.
Οπτική υπενθύμιση
Δίνοντας στα παιδιά διαφανή δοχεία για αποθήκευση των χρημάτων τους, παρακολουθούν όχι μόνο την αύξηση των χρημάτων τους αλλά και των αποταμιεύσεων τους. Έτσι ενθαρρύνονται για την εξοικονόμηση των χρημάτων τους, αφού βλέπουν ότι έχουν αρκετά χρήματα μέσα στο δοχείο. Αντίθετα κάθε φορά που αγοράζουν ένα παιχνίδι, η στάθμη στο δοχείο μειώνεται.
Ανάλυση της αποταμίευσης στην πράξη
Ένα παιδί μπορεί να σκεφτεί μόνο την βραχυπρόθεσμη ευχαρίστηση και όχι τους μακροπρόθεσμους σκοπούς, χωρίς τη βοήθεια των γονιών του. Οφείλουμε να του εξηγήσουμε ότι ορισμένες φορές, όταν έχουμε κάποιο στόχο πρέπει σύμφωνα με αυτόν να κανονίζουμε τα χρήματά μας. Για παράδειγμα, αν επιθυμεί ένα παιχνίδι, που κοστίζει τριάντα ευρώ, μπορεί να σχεδιάσει να του κρατάμε τρία ευρώ από το χαρτζιλίκι του για δέκα εβδομάδες, ώστε να το αποκτήσει αργότερα.
Αναφερόμαστε στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς
Σωστό είναι να συμπεριλαμβάνουμε τα παιδιά μας στον οικογενειακό προϋπολογισμό όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι πολύ σημαντικό να συζητάμε μαζί τους που πηγαίνουν τα χρήματα, έτσι ώστε να τα εκτιμήσουν όσο χρειάζεται και να είναι σε θέση αργότερα να λαμβάνουν τις ιδανικές οικονομικές αποφάσεις για την οικογένειά τους.