Πώς να εκφράσετε αποτελεσματικά τα συναισθήματα σας!
Ακόμα και αν είστε παγιδευμένοι, απογοητευμένοι ή αναστατωμένοι, εκφραστείτε ελεύθερα με τον δικό σας τρόπο! Μπορεί να φοβάστε τη σύγκρουση με τους κοντινούς σας ανθρώπους ή την απόρριψη και να μην μπορείτε να παραδεχθείτε οτι έχετε κυριαρχηθεί από ζήλια, θυμό ή άγχος. Πολλοί «καταπίνουν» τα συναισθήματά τους, πατώντας πάνω στην χαμηλή αυτοεκτίμηση και τον εγωισμό τους, ενώ μερικοί έχουν την απαίτηση από τους άλλους να μαντεύουν τα συναισθήματά τους… ! Οι περισσότεροι από αυτούς οδηγούνται προς το φαινόμενου της «στρουθοκαμήλου»… δηλαδή θάβουν το κεφάλι κάτω από την άμμο, αντί να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα στη σχέση τους! Οι παρακάτω συμβουλές θα σας διευκολύνουν στην απελευθέρωση των συναισθημάτων σας και στην έκφρασή τους…
Σκεφτείτε τι ακριβώς αισθάνεστε… χωρίς υπεκφυγές!
Όταν καθορίσετε τι ακριβώς νιώθετε μέσα από μια ή δυο λέξεις, τότε θα αφήσετε πίσω τις ασάφειες και θα έχετε μεγαλύτερη ευκολία στην έκφραση των σκέψεών σας. Προσέξτε γιατί πολλοί μπλέκουν τα συναισθήματά τους, δηλαδή μετά από μια δύσκολη περίοδο νομίζουν οτι αισθάνονται θυμό, ενώ στην πραγματικότητα νιώθουν πόνο. Επόμενο στάδιο, είναι να καταλάβετε το επίπεδο των συναισθημάτων σας, δηλαδή εάν κατά βάθος είστε πολύ αναστατωμένοι ή ελαφρώς ενοχλημένοι.
Ονομάστε την αφορμή των συναισθημάτων σας
Προσδιορίστε το λόγο και την αφορμή που κρύβεται πίσω από τα συναισθήματά σας. Μήπως έχετε χωρίσει πρόσφατα ή έχετε απολυθεί από τη δουλειά σας; Μόλις προσδιορίσετε το βαθμό που αυτά επηρεάζουν τη ζωή σας, τότε θα είστε σε θέση να βλέπετε λίγο πιο αντικειμενικά ένα γεγονός και να μειώνετε τις πιθανότητες παρεξηγήσεων. Δείτε ποια πράγματα σας ενοχλούν σε μια σχέση και προσπαθήστε να επικεντρωθείτε σε αυτά, ώστε να τα εκφράσετε με τις σωστές λέξεις και εκφράσεις.
Εκφραστείτε μέσα από τη συγγραφή ή το σχέδιο
Δεν χρειάζεται να γίνετε Σαίξπηρ, αλλά μπορείτε να εκφραστείτε μέσα από τη συγγραφή ενός ποιήματος, μιας σύντομης ιστορίας ή μιας επιστολής που θα περιγράφει τα συναισθήματά σας. Παράλληλα, μπορείτε να σχεδιάσετε, αλλά χωρίς να περιοριστείτε σε κάποιες στάνταρ εικόνες. Ζωγραφίστε ένα σχέδιο που βρίσκεται αποκλειστικά μέσα στο μυαλό σας, ακόμα και αν αυτό είναι αφηρημένο. Μην ξεχνάτε, οτι η τέχνη αποτελεί την έκφραση του εαυτού σας!
Εκφράστε τον θυμό σας…μέσα από τη γυμναστική!
Ειδικά αν είστε θυμωμένοι, η καλύτερη λύση είναι η σωματική άσκηση που θα απελευθερώσει τα καταπιεσμένα συναισθήματά σας. Επιλέξτε μια φυσική δραστηριότητα που δεν βλάπτει τον εαυτό σας ή κάποιον άλλο και εκφράστε το θυμό σας μέσα από τη δύναμη. Για παράδειγμα, το μπέιζμπολ, το kickboxing, το τρέξιμο και το τέννις αποτελούν μερικά από τα σπορ που μπορούν να «καθαρίσουν» το μυαλό σας, έστω και πρόσκαιρα!
Μιλήστε σε έναν δικό σας άνθρωπο
Βρείτε κάποιον που μπορείτε να εμπιστευτείτε τα συναισθήματά σας. Αν δεν είστε σε θέση να συζητήσετε… γράψτε τους ένα γράμμα ή ένα email. Να είστε σίγουροι οτι θα αισθανθείτε αμέσως πιο ανάλαφροι ψυχικά και θα είστε σε θέση να ακούσετε μια συμβουλή. Αν δεν έχετε κάποιο έμπιστο φίλο ή συγγενή, μιλήστε με έναν σύμβουλο ή ψυχολόγο για να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τη δυσκολία στην επικοινωνία.
Κλάψτε ή γελάστε για να «θεραπευτείτε»
Το κλάμα μπορεί πραγματικά να θεραπεύσει ένα τραύμα, αφού αποτελεί έναν τρόπο έκφρασης της θλίψης. Αν είστε από αυτούς που δεν κλαίνε εύκολα, δοκιμάστε να δείτε μια θλιβερή ταινία, επιτρέποντας στον εαυτό σας να αφεθείτε στα συναισθήματα. Το ίδιο συμβαίνει και με το γέλιο… οπότε γελάστε χωρίς καμία επιφύλαξη! Μετά από αυτό το ξέσπασμα θα νιώσετε πολύ καλύτερα και θα έχετε προχωρήσει ένα βήμα προς την έκφραση των συναισθημάτων σας.
Περιγράψτε τα συναισθήματά σας…μέσα από τεχνικές!
- Εκφράστε τα συναισθήματά σας με αναλυτικό τρόπο, και όχι πετώντας κρυφά νοήματα!
- Προσπαθήστε να διευκρινίσετε ακριβώς το πρόβλημά σας και την αφορμή του… χωρίς όμως να βάζετε τελεσίγραφα.
- Εκφραστείτε με ειλικρίνεια και θυμηθείτε οτι η αυτοεκτίμησή παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που θα ενεργήσετε.
- Αναφερθείτε στα δύσκολα συναισθήματα σας, με τρόπο που να ελαχιστοποιεί την ανάγκη του άλλου για μια αμυντική θέση.
- Μην είστε επικριτικοί και πείτε ακριβώς τι θέλετε να γίνει. Προσπαθήστε με τον τρόπο σας… να βάλετε τον άλλο στη δική σας θέση!