Πώς να είστε πιο ενσυναισθητικοί σε μια σχέση και γιατί έχει σημασία

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Μπορεί να είναι δύσκολο να είστε ενσυναισθητικοί με τον σύντροφό σας σε κάθε κατάσταση ή κάθε φορά. Αλλά η εξάσκηση της ενσυναίσθησης στις σχέσεις μπορεί να είναι η κόλλα που τις κρατάει ενωμένες.

Μπορείτε να γίνετε πιο ενσυναισθητικοί σε μια σχέση εξασκώντας την ενεργητική ακρόαση, εκφράζοντας τον εαυτό σας και επιλύοντας πληγές του παρελθόντος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να χρειαστείτε επαγγελματική βοήθεια.

Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να καταλαβαίνεις και να κατανοείς πραγματικά τα συναισθήματα κάποιου και τις καταστάσεις που σχετίζονται με αυτά τα συναισθήματα. Αν αισθάνεστε ότι υπάρχει χώρος για περισσότερη ενσυναίσθηση στη συνεργασία σας, αυτές οι συμβουλές για να γίνετε πιο ενσυναισθητικοί μπορεί να σας βοηθήσουν:

Επιβράδυνση

Μερικές φορές, μπορεί να είστε “πολύ απασχολημένοι” για να παρατηρήσετε κάποιες από τις ανάγκες του συντρόφου σας. Μπορεί να μην έχετε επίγνωση ότι σας διαφεύγει κάτι, και η παύση μπορεί να σας δώσει αυτή την ευκαιρία.

Μια συμβουλή για να είστε πιο ενσυναισθητικοί με τον σύντροφό σας σε καθημερινή βάση είναι στην πραγματικότητα να επιβραδύνετε και να έχετε επίγνωση του εαυτού σας. Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση εργασιών, ο εγκέφαλός μας κλείνει το τμήμα που είναι υπεύθυνο για την κοινωνική σύνδεση.

Για να το διορθώσετε αυτό, μπορεί να είναι σημαντικό να κάνετε ένα βήμα πίσω και να χαλαρώσετε. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ασχοληθείτε με τον σύντροφό σας και να συντονιστείτε περισσότερο με τις τρέχουσες ανάγκες του. Ένα καλό πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της μετάβασης από τη λειτουργία εργασιών στη σκόπιμη προσοχή στο σύντροφό σας μπορεί να περιλαμβάνει:

  • να αφήνετε τη δουλειά στη δουλειά
  • να φυλάτε τις δουλειές για συγκεκριμένες ώρες
  • να εκτελείτε μαζί τις δουλειές σας
  • να αφήνετε τις συσκευές στην άκρη όταν ξαπλώνετε μαζί στο κρεβάτι

Εξάσκηση ενεργητικής ακρόασης

Η ενεργητική ακρόαση είναι κάτι περισσότερο από το να δίνετε προσοχή σε αυτά που λέει ο σύντροφός σας. Περιλαμβάνει επίσης:

  • την επεξεργασία των όσων λένε
  • να τα αντανακλάς σε αυτούς
  • την εξεύρεση μιας γέφυρας επικύρωσης που σας κάνει και τους δύο να αισθάνεστε συνδεδεμένοι και υποστηριζόμενοι

Η ενεργητική ακρόαση μπορεί να βοηθήσει εσάς και τον σύντροφό σας να γίνετε πιο ενσυναισθητικοί στη σχέση σας.

Δουλεύοντας πάνω στον εαυτό σας

Η εξάσκηση της ενσυναίσθησης σε μια σχέση μπορεί να απαιτεί από τον καθένα να δουλέψει πρώτα με τον εαυτό του.

Δεν μπορείτε να ξεχυθείτε αν δεν είναι μέσα σας. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε πρώτα ολιστικά τις δικές σας ανάγκες. Αν είστε αγχωμένοι για κάτι στη δική σας ζωή ή πενθείτε μια απώλεια, η ψυχική σας ενέργεια για να νοιαστείτε για κάποιον άλλο μπορεί να είναι περιορισμένη. Η εργασία για τον εαυτό σας μπορεί να περιλαμβάνει:

  • την έναρξη θεραπείας
  • συμμετοχή σε ομάδες υποστήριξης
  • την εξοικονόμηση ημερών αυτοφροντίδας
  • εξάσκηση σε τεχνικές χαλάρωσης

Να είσαι προσεκτικός

Η ενσυνειδητότητα αναφέρεται στο να είστε παρόντες στη στιγμή και να εστιάζετε τη συνειδητή προσοχή σας στο πού βρίσκεστε, τι αισθάνεστε και τι συμβαίνει γύρω σας. Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας μπορεί να σας βοηθήσει να είστε πιο ενσυναίσθητοι στη σχέση σας, επειδή θα γίνετε πιο διαθέσιμοι συναισθηματικά. Η ενσυνειδητότητα είναι να έχετε επίγνωση των συναισθημάτων του εαυτού σας και του συντρόφου σας, στο παρόν, χωρίς να κρίνετε.

  • το να είσαι προσεκτικός περιλαμβάνει:
  • την αναγνώριση του συναισθήματος
  • την αποδοχή του συναισθήματος
  • την κατανόηση του συναισθήματος
  • την επικοινωνία του συναισθήματος
  • την καλοσύνη

Όταν μπορείτε να το κάνετε αυτό για τον εαυτό σας, μπορείτε να προχωρήσετε βαθύτερα με τους άλλους. Η κρίση και το άγχος μας ωθούν πέρα από την απαραίτητη κοινωνική σύνδεση και σε καταστάσεις μάχης, φυγής και αποκλεισμού.

Επίλυση πληγών του παρελθόντος

Η μνησικακία και ο συναισθηματικός πόνος μπορεί να εμποδίσουν την ενσυναίσθηση σε μια σχέση. Μερικές φορές τα ζευγάρια σταματούν να αισθάνονται ενσυναίσθηση προς τον ερωτικό τους σύντροφο όχι επειδή δεν τον αγαπούν πια, αλλά επειδή είναι συγκλονισμένοι και πληγωμένοι. Ακόμα και αν νιώθετε ότι έχετε ξεπεράσει μια δύσκολη κατάσταση, μπορεί να κουβαλάτε ακόμα κάποιο πόνο μαζί σας.

Σε μια ερωτική σχέση όπου το ένα μέρος αισθάνεται αδικημένο ή πληγωμένο, μπορεί να είναι δύσκολο να νιώσει ή να διατηρήσει την ενσυναίσθηση προς τον σύντροφό του. Όσοι δυσκολεύονται να ενσυναισθάνονται με τους συντρόφους τους μπορούν να είναι περίεργοι για το τι οδηγεί την αδυναμία τους να επεκτείνουν την ενσυναίσθηση στη σχέση τους.

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους κάποιος θα αρχίσει να αισθάνεται λιγότερη ενσυναίσθηση είναι αν αισθάνεται ότι υπάρχει έλλειμμα στη λήψη της. Πολλοί σύζυγοι αρχίζουν να κλείνονται συναισθηματικά όταν νιώθουν ότι ο σύντροφός τους αποσύρεται.

Αν η σχέση σας έχει αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις που δεν έχουν επιλυθεί, ίσως είναι καλή ιδέα να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας που ειδικεύεται στη θεραπεία ζευγαριών. Μπορούν να καθοδηγήσουν και να υποστηρίξουν τη διαδικασία επούλωσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε το ζήτημα, αλλά ο σύντροφός σας εξακολουθεί να απομακρύνεται. Οι άνθρωποι μπορούν να προσπαθήσουν μόνο μέχρις ότου εμφανιστεί μια μορφή μαθημένης αδυναμίας και αποφασίσουν ότι δεν αξίζει πια τον κόπο.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.