Πως να διαβάζεις γρηγορότερα

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα

Νιώθεις ότι δεν έχεις χρόνο να διαβάσεις το αγαπημένο σου βιβλίο; Δες παρακάτω μερικούς τρόπους να αυξήσεις την ταχύτητά σου στο διάβασμα και να εξοικονομήσεις χρόνο.

Στο σύγχρονο κόσμο, όπου όλα κινούνται με απίστευτες ταχύτητες, το να διαβάσουμε ένα βιβλίο έχει γίνει, πλέον, πολυτέλεια. Επειδή, όμως, τα οφέλη του διαβάσματος είναι πολλά,  μπορούμε να αξιοποιήσουμε τεχνικές, με τις οποίες μπορούμε να διαβάσουμε, γρήγορα και αποδοτικά, τα βιβλία που θέλουμε για να κάνουμε μια εργασία, ή τα έγγραφα  της δουλειάς, ακόμα και το λογοτεχνικό βιβλίο που μας περιμένει, εδώ και καιρό, στο κομοδίνο.

Αν θες, λοιπόν, να διαβάζεις ταχύτερα, αλλά να κατανοείς, ταυτόχρονα, ό,τι διαβάζεις, δες τις παρακάτω συμβουλές:

Να είσαι προσεχτικός. 

Η γρήγορη ανάγνωση με σωστή κατανόηση, απαιτεί χρόνο, εστίαση και συγκέντρωση. Ελαχιστοποίησε, όσο μπορείς, τους εξωτερικούς θορύβους, οτιδήποτε σου περισπά τη προσοχή και σου διακόπτει τον ειρμό και έλεγχε τις σκέψεις σου που περιπλανιούνται. 

Εάν, την ώρα που διαβάζεις, σκέφτεσαι, για παράδειγμα, τι θα φας μετά, τότε προσπάθησε να επαναφέρεις τη σκέψη σε αυτό που κάνεις τώρα. Πολλοί αναγνώστες, διαβάζουν ένα κείμενο παθητικά, χωρίς να εστιάζουν, ξοδεύοντας, έτσι, χρόνο στο να επιστρέφουν και να το ξαναδιαβάζουν για να βεβαιωθούν ότι το κατανόησαν. Η τακτική αυτή επιβραδύνει σημαντικά το διάβασμα, ενώ αν προσεγγίζεις, προσεχτικά, αυτό που διαβάζεις, τότε θα το κατανοείς πιο γρήγορα και, μακροπρόθεσμα, θα κερδίσεις πολύ χρόνο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 10 τρόποι για να αυξήσω τη συγκέντρωσή μου στο διάβασμα


Μην διαβάζεις από μέσα σου

Πολλοί από εμάς, όταν διαβάζουμε κάτι, έχουμε μία εσωτερική φωνή που επαναλαμβάνει τα όσα διαβάζουμε. Αυτό επιβραδύνει την ταχύτητα ανάγνωσης και με τη διακοπή αυτής της φωνής στο κεφάλι μας, μπορούμε, σχεδόν, να διπλασιάσουμε τον ρυθμό ανάγνωσής μας. Αν είναι δύσκολο να το καταφέρεις, τότε προσπάθησε να αποσπάσεις τον εαυτό σου με το να χρησιμοποιείς το δάχτυλό σου για να ακολουθείς τις λέξεις, να ακούς μουσική ή να μασάς τσίχλα.

Κάνε μία προεπισκόπηση

Πριν δεις μια ταινία, συνήθως βλέπεις το τρέιλερ, ώστε να πάρεις μία γεύση του τι θα ακολουθήσει και τι να περιμένεις. Με τον ίδιο τρόπο, πριν διαβάσεις ένα βιβλίο, διάβασε πρώτα μία περίληψη για να δεις ποιο είναι το θέμα του βιβλίου, τι περιέχει, τι θα αποκομίσεις από αυτό και, έτσι, θα κατανοήσεις, γρήγορα, τα όσα πρόκειται να διαβάσεις. 

Για να πάρεις μία γενική ιδέα του βιβλίου, κοίτα την περιγραφή του στο οπισθόφυλλο, κοίτα τα περιεχόμενα, τους τίτλους, οτιδήποτε με έντονη ή μεγάλη γραμματοσειρά ή σημεία με κουκκίδες.

Μπες στην ιδανική νοητική κατάσταση για μάθηση

Για να διαβάζεις πιο αποτελεσματικά, το σώμα σου πρέπει να είναι χαλαρό και το μυαλό σου σε εγρήγορση. Αν διατηρήσεις αυτή τη χαλαρή εγρήγορση, θα είσαι πιο ικανός να κατανοήσεις, να διατηρήσεις και να θυμηθείς αυτά που έχεις διαβάσει. 

Αυτή η κατάσταση σωματικής χαλάρωσης και νοητικής εγρήγορσης είναι ιδανική και για άλλες σημαντικές δραστηριότητες. Είναι η κατάσταση «ζενίθ» για την ανθρώπινη απόδοση και είναι παρόμοια με τον βαθύ στοχασμό, με το διαλογισμό και τη προσευχή, οπότε είσαι απορροφημένος στη παρούσα στιγμή. 

Παρόλο που είναι μια κατάσταση χαλάρωσης, δεν είναι το ίδιο με τον ύπνο, αλλά, αντίθετα, εστιάζεις το μυαλό σου έχοντας, ταυτόχρονα, μια εσωτερική ηρεμία. 

Φωτοανάγνωση

Η μέθοδος της φωτοανάγνωσης, εφαρμόζεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια σε μαθητές, φοιτητές, ή σε όποιον ενδιαφέρεται να βελτιώσει τον τρόπο που διαβάζει, και ουσιαστικά, σε βοηθά να βελτιώσεις τη μνήμη σου και την ταχύτητα ανάγνωσης, ενώ καλλιεργεί τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου. 

Το να φωτοδιαβάζεις σημαίνει ότι μπορείς να φωτογραφίσεις νοητικά ένα, μεσαίου μεγέθους, βιβλίο μέσα σε τρία λεπτά. Μπορεί να φαίνεται ακατόρθωτο, όμως στην πράξη εφαρμόζεται εδώ και χρόνια. Η φωτοανάγνωση βασίζεται σε πέντε βήματα τα οποία πρέπει να ακολουθήσεις για να δεις αποτελέσματα:

Προετοιμασία: Κατάστησε σαφές τον λόγο που θες να διαβάσεις ένα βιβλίο και μπες στην ιδανική για σένα νοητική κατάσταση.

Προαναγνώριση: Δες συνοπτικά το υλικό σου, σελίδες περιεχομένου, δομή βιβλίου και αποφάσισε αν θα συνεχίσεις με την ανάγνωσή του ή όχι.

Φωτοδιάβασμα: Πρόκειται για το μεγαλύτερο βήμα αυτής της μεθόδου, κατά το οποίο ο εγκέφαλος απορροφά πληροφορίες κατευθείαν από τη σελίδα που διαβάζεις. Το φωτοδιάβασμα σου μαθαίνει πως να κοιτάς ένα βιβλίο, διαφορετικά, και πως να απορροφήσεις πληροφορίες, καθώς ανατρέχεις στο υλικό ανάγνωσης. Πρόκειται για μια ασυνείδητη διαδικασία, η οποία υπόσχεται να διαβάζεις άρθρα, βιβλία κλπ. σε χρόνο ρεκόρ.

Μεταγνώριση: Στο στάδιο αυτό ρίχνεις μια βαθύτερη ματιά στο βιβλίο και ‘’σκανάρεις’’ ξανά το υλικό σου αναζητώντας για λέξεις που τραβούν τη προσοχή σου και σημειώνοντας τες.

Ενεργοποίηση: Αυτό το βήμα σε καθοδηγεί σε στάδια κατανόησης, από την επίγνωση και την εξοικείωση έως τη γνώση. Διάφορες τεχνικές ενεργοποίησης σε βοηθούν να επεξεργαστείς και να κατανοήσεις τις πληροφορίες, ώστε να τις γνωρίζεις συνειδητά και να τις χρησιμοποιείς καθημερινά.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το σωστό διάβασμα θέλει χρόνο. Μύθος ή πραγματικότητα;


Η μέθοδος της φωτοανάγνωσης συνδυάζει, λίγο ή πολύ, τις παραπάνω συμβουλές για πιο αποτελεσματικό και γρήγορο διάβασμα. 

Για να πετύχεις όλα τα παραπάνω θέλει προσπάθεια, αφοσίωση ενώ βοηθάει, αν αγαπάς, γενικά, το διάβασμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, στο τέλος, θα ανταμειφθείς!

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.