Το να αποδέχεσαι τον εαυτό σου είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα κληθείς να αντιμετωπίσεις ξανά και ξανά στη …
Πώς να αποδεχτείτε τις δυσκολίες και το ψυχολογικό τραύμα και να προχωρήσετε
Τα στοιχεία της αληθινής αποδοχής
Η αποδοχή είναι μια ακατάστατη διαδικασία. Μέσα σε αυτό το χάος κρύβεται το χρώμα και η ελευθερία. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να περάσετε από ένα συγκεκριμένο στάδιο ή είδος αποδοχής μόνο και μόνο επειδή το έχει κάνει κάποιος άλλος. Με άλλα λόγια, θεραπεύεστε στο δικό σας χρόνο και στους δικούς σας στόχους.
Ορισμένες πτυχές της αποδοχής μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Ότι δεν φταίτε (για όλα) εσείς. Ιδιαίτερα όταν μας συμβαίνουν πράγματα ως παιδιά, έχουμε την τάση να κατηγορούμε τον εαυτό μας ως έναν τρόπο άσκησης ελέγχου στο μυαλό μας. Μόνο που αυτό μας καθιστά πρωταρχικούς υποψήφιους για αυτοκατηγορίες συνεχώς για τα πάντα.
- Ότι κάποιοι άνθρωποι έκαναν πράγματα που συνέβαλαν στην κατάσταση.
- Ότι το τέλειο μέλλον που οραματιζόσασταν -ειδικά αυτό που διαβάζετε ή βλέπετε στις ζωές των άλλων- μπορεί να μη συμβεί ποτέ σε εσάς. Για παράδειγμα, αυτό το τοξικό άτομο μπορεί να μην σας αγαπήσει ποτέ ή να μην γίνει ποτέ αυτός ο άνθρωπος που θέλετε να είναι. Ή με μια συγκεκριμένη ασθένεια ή απώλεια, η ζωή σας θα αλλάξει για πάντα.
- Ότι βρίσκεστε σε ένα είδος οριακού σταδίου κάθαρσης, όπου οι παλιοί κόσμοι έχουν πεθάνει και οι νέοι δεν έχουν γεννηθεί ακόμα. Και δεν είσαι σίγουρος πότε ή αν οι νέοι θα υλοποιηθούν ποτέ.
- Το γεγονός ότι έχετε αλλάξει, και μπορεί να βλέπετε τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο. (Αν και, ενώ μια κρίση μας κάνει να βλέπουμε συνειδητά τον κόσμο ως ένα επικίνδυνο μέρος, το μέλλον ως μη καλό και ότι μπορεί να μας συμβούν άσχημα πράγματα – μπορείτε να εργαστείτε για να το αναιρέσετε αυτό, γιατί δεν χρειάζεται να ζείτε με αυτόν τον τρόπο).
- Ότι έχετε έντονα και επώδυνα συναισθήματα και μερικές φορές το σώμα σας, οι σχέσεις σας και η λειτουργικότητά σας πληρώνουν το τίμημα.
- Ότι ίσως δεν υπάρχει δικαιοσύνη που θα επέλθει σε μια κατάσταση όπως η δική σας.
- Ότι δεν έχεις φτάσει ακόμα στην πλήρη αποδοχή, ή ότι δεν φτάνεις εκεί καθημερινά.
Πώς να βοηθήσετε τον εαυτό σας να αποδεχτεί
Όταν παλεύουμε με μια κατάσταση που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε, βάζουμε τον εαυτό μας σε μια κατάσταση μάχης ή φυγής, και αυτό μπορεί να είναι απίστευτα τοξικό, καθώς η ενέργειά μας καίγεται σε μεγάλο βαθμό.
Αντίθετα, καθώς βοηθάτε τον εαυτό σας να αποδεχτεί, υποστηρίζετε τον εαυτό σας να θεραπευτεί.
- Περιμένετε σωματικές αλλαγές.
Το νευρικό μας σύστημα επιστρέφει σε παρασυμπαθητική κατάσταση μετά από χρόνια πάλης ή φυγής. Να περιμένετε να κοιμηθείτε πολύ. Να τρώτε όποτε πεινάτε. Αφήστε πίσω αυτό που “θα έπρεπε” να κάνετε και αφήστε το σώμα σας να αυτοθεραπευτεί. Αυτό είναι ένα καλό σημάδι ότι η ενέργεια κινείται στο σώμα σας, επειδή αποθηκεύουμε τα συναισθήματα στο σώμα μας.
- Ακούστε τα συναισθήματά σας.
Θα νιώσετε όλα τα είδη συναισθημάτων – καλά, κακά και ουδέτερα, και το πιθανότερο είναι ότι μπορεί να κρίνετε κάποια ή όλα από αυτά. Αλλά τα συναισθήματα είναι απλώς δεδομένα που μας λένε τι χρειαζόμαστε περισσότερο ή λιγότερο στη ζωή μας. Και το πρώτο βήμα για να δουλέψουμε με τα συναισθήματά μας είναι να αναγνωρίσουμε την παρουσία τους, ως συμμάχους που μας βοηθούν να γίνουμε σοφότεροι. Είστε ανήσυχοι; Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να χρειάζεστε ένα σχέδιο μπροστά στη θολή αβεβαιότητα. Είστε καταθλιπτικοί; Ίσως το σώμα σας να σας λέει να ξεκουραστείτε ώστε να εξοικονομήσετε ενέργεια. Θυμώνετε; Ίσως σας έχει συμβεί κάποια αδικία, από την οποία μπορείτε να προστατευτείτε. Και αν αισθάνεστε χαρούμενοι; Αυτά είναι τα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να ζήσει βαθιά αυτή την πολύτιμη ζωή σου.
Και καθώς νιώθετε αυτά τα συναισθήματα, ονομάστε τα χωρίς να τα κρίνετε, πριν πάρετε τρεις βαθιές αναπνοές για να επαναφέρετε τον εγκέφαλό σας, ώστε να επανέλθει σε λειτουργία ο σοφότερος προμετωπιαίος φλοιός σας.
- Χρησιμοποιήστε τα 3 P
Αν αυτά τα συναισθήματα (και γενικά η ζωή) σας φαίνονται υπερβολικά συντριπτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε τα 3P του θετικού ψυχολόγου Martin Seligman:
- Είναι αυτό μόνιμο (permanent); Και πώς μπορώ να το κάνω ακόμα πιο προσωρινό;
- Είναι αυτό προσωπικό (personal); Τι σε αυτό δεν έχει καμία σχέση με εμένα- και πώς μπορώ να το κάνω πιο αντικειμενικό;
- Είναι αυτό διάχυτο (pervasive); Μπορώ να το διατηρήσω αυτό σε έναν τομέα της ζωής μου χωρίς να νιώθω καταστροφή και κατήφεια για όλους τους τομείς της ζωής μου;
- Ενεργός ανάκαμψη.
Για τους ανθρώπους που χαρακτηρίζονται ως άκρως τελειομανείς, ίσως μπορείτε να κάνετε μόνο τόσο πολύ καθισιό και ξεκούραση πριν τρελαθείτε. Αυτό δεν πειράζει. Στην αθλητική ψυχολογία, υιοθετούμε τη χρήση της “ενεργητικής αποκατάστασης”, δηλαδή υπάρχουν μέρες που χρησιμοποιούμε ελαφρύτερη δραστηριότητα για να βοηθήσουμε τους μυς μας να αναπτυχθούν και να ανακάμψουν. Διαφορετικά, δεν φτάνουμε ποτέ στο επόμενο επίπεδο. Έτσι, η ενεργητική αποκατάσταση μπορεί να μοιάζει με ένα γρήγορο περπάτημα κάθε δύο ημέρες αντί να τρέχουμε 10 χιλιόμετρα κάθε μέρα. Σκεφτείτε ποιο είναι το ισοδύναμο της ενεργητικής ανάκαμψης για εσάς.
- Δείτε την κατάστασή σας με νέα μάτια.
Έχω επίσης η συναισθηματική ωριμότητα είναι η ικανότητα να επανεξετάζω αποφάσεις που πήρα όταν ήμουν νεότερος, ως ο σημερινός μου εαυτός και να είμαι ανοιχτός στο να ξέρω ότι θα είχα κάνει κάποια πράγματα διαφορετικά. Το να μπορείς να καθίσεις με νέες γνώσεις, γνωρίζοντας παράλληλα ότι ο νεότερος εαυτός σου έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, είναι σημάδι ότι μπορείς να αποδεχτείς το παρελθόν σου.
- Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας.
Συνολικά, να είστε όσο πιο ευγενικοί μπορείτε με τον εαυτό σας. Αν σας είναι δύσκολο αυτό, πάρτε μια φωτογραφία του παιδικού σας εαυτού και κοιτάξτε την. Αξίζει όλη την καλοσύνη, την προστασία και την υπεράσπιση που μπορείτε να δώσετε.