Πώς να απαλλάξετε το μωρό σας από τη συνήθεια της πιπίλας
Η χρήση της πιπίλας αποτελεί ένα διαχρονικό σημείο αντιπαράθεσης. Υπάρχουν οι γονείς που είναι φανατικοί θαυμαστές αφού χάρη στην πιπίλα βρίσκουν την ηρεμία τους και οι φανατικοί πολέμιοι που ούτε θέλουν να ακούσουν γι’ αυτή. Το γεγονός όμως παραμένει: Η πιπίλα αποτελεί, αναμφισβήτητα, ένα πολύ σημαντικό αξεσουάρ για το μωρό αφού το κάνει να αισθάνεται πολύ όμορφα.
Όταν ένα μωρό πιπιλάει, εκκρίνονται στον οργανισμό του ενδορφίνες, ορμόνες που δημιουργούν έντονη ευφορία. Έτσι, το μωρό αισθάνεται αμέσως ηρεμία, πολλές φορές ξεχνάει τον πόνο του και αποκοιμιέται χωρίς δεύτερη σκέψη. Γι’ αυτό και πολλές μαμάδες, που δεν αντέχουν να ακούνε το μωρό τους να κλαίει συνέχεια, προτιμούν τις πιπίλες.
Προσοχή όμως! Αν η χρήση της πιπίλας είναι συνεχής, τότε το μωρό σας θα δυσκολευτεί να την αποχωριστεί. Όπως επίσης, η συνεχής χρήση της δεν το βοηθάει να μάθει να εκφράζεται και να συνομιλεί με τους γύρω του. Γι’ αυτό και κάθε φορά που θέλετε να ηρεμήσετε το μωράκι σας, προσπαθήστε πρώτα να τα καταφέρετε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, όπως την αγκαλιά, τα γλυκόλογα ή ένα παραμύθι. Αν τώρα, όλα αυτά αποτύχουν, τότε μπορείτε να βρείτε καταφύγιο ηρεμίας στη χρήση της πιπίλας.
«Πώς να του την κόψω;»
Για να είναι ο αποχωρισμός από την πιπίλα όσο πιο ανώδυνος γίνεται, θα πρέπει να το κάνετε σταδιακά και να έχετε υπομονή. Καλό είναι να επιλέξετε μία εποχή κατά την οποία το παιδί δείχνει σημάδια ηρεμίας (όταν δεν είναι άρρωστο, όταν έχει καλή διάθεση κ.λπ.) έτσι ώστε να είναι περισσότερο δεκτικό σε νέες συνήθειες.
Ξεκινήστε καθιερώνοντας κάποιες ώρες της ημέρας, κατά τις οποίες θα βγαίνετε βόλτα με το παιδάκι σας χωρίς να έχετε πάρει μαζί την πιπίλα του. Με αυτό τον τρόπο θα καταλάβει ότι υπάρχει ζωή και χωρίς την πιπίλα. Επίσης καλό είναι να το επιβραβεύετε κάθε φορά που τα καταφέρνει χωρίς το αγαπημένο του αξεσουάρ. Ελαττώστε τη χρήση της πιπίλας κατά τις νυχτερινές ώρες έτσι ώστε να κοιμάται όλο και λιγότερες ώρες μαζί της.
Τι να λάβετε υπόψη σας σχετικά με την πιπίλα του
- Η πιπίλα να έχει διάμετρο πάνω από 3 εκατοστά
- Να έχει δίσκο εφοδιασμένο με τρύπες για να αποφεύγεται η ασφυξία
- Να έχει στη μία της άκρη κρίκο που τον χρησιμοποιείτε κάθε φορά που θέλετε να τη βγάλετε από το στόμα του μωρού σας
- Επιλέξτε πιπίλα από φυσικό καουτσούκ, Είναι πιο ανθεκτικές από τις σιλικονούχες οι οποίες μπορεί να κοπούν ξαφνικά στο στόμα του παιδιού.
- Να την ελέγχετε τακτικά για τρύπες ή σχισίματα. Μια χαλασμένη πιπίλα μπορεί να προκαλέσει ασφυξία στο μωράκι σας . Κάθε 2-3 μήνες η πιπίλα χρειάζεται αλλαγή.
- Μην τη στερεώνετε ποτέ στο καροτσάκι ή στα ρούχα του μωρού με κορδόνι ή κορδέλα γιατί μπορεί να προκαλέσει πνιγμό.