Πώς να αφήσετε το παιδί μόνο του στο σπίτι

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Η ανασφάλεια και η έλλειψη εμπιστοσύνης αποτελούν δύο από τα βασικά στοιχεία που συμβάλλουν στο φόβο κάθε γονιού για να αφήσει το παιδί του μόνο στο σπίτι. Είτε όταν πρόκειται για μια εξωτερική 30λεπτη δουλειά είτε για δύο ώρες εργασίας, ο γονιός οδηγείται κάποια στιγμή σε αδιέξοδο, όσον αφορά την επιτήρηση και την προστασία του παιδιού του. Βέβαια μια τέτοια πράξη πρέπει να εξεταστεί, όχι μόνο σχετικά με το θέμα ηλικίας αλλά και με την ωριμότητα και ικανότητα λήψης αποφάσεων του παιδιού σας…

Είναι φυσικό για τους γονείς να νιώθουν ανήσυχοι και να αισθάνονται ότι «εγκαταλείπουν» τα παιδιά τους, αλλά αυτό μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη και την αίσθηση της ευθύνης ενός παιδιού. Καλό θα είναι λοιπόν σε τέτοιες περιπτώσεις να λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες που οδηγούν σε ένα σπίτι ασφαλές και ιδανικά διαμορφωμένο για ένα παιδί σε μικρή ηλικία…

Παράγοντες που πρέπει να σκεφτείτε

Είναι σημαντικό να αναλογιστείτε σε πρώτη φάση αν στην περιοχή που κατοικείτε, υπάρχουν γείτονες που εμπιστεύεστε και είναι διαθέσιμοι να βοηθήσουν το παιδί σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, ο χαρακτήρας της περιοχής μπορεί να καθορίσει την απόφασή σας, καθώς άλλα μέρη θεωρούνται πολυσύχναστα και κακόφημα και άλλα ήσυχα και χωρίς εγκληματικές ενέργειες.Επιπλέον:

  • Μήπως το παιδί σας δείχνει σημάδια ευθύνης, όσον αφορά τα πράγματα και τις δουλειές του σπιτιού;
  • Πώς διαχειρίζεται απρόσμενες καταστάσεις;
  • Μπορεί το παιδί σας να ακολουθήσει τους κανόνες και τα μέτρα ασφαλείας;

Σε περίπτωση ανάγκης

Ακόμα και αν έχετε βεβαιωθεί ότι το παιδί σας είναι ώριμο και σωστό στη συμπεριφορά του, καλό είναι να δοκιμάσετε τις ενέργειές του πριν τη «μεγάλη» μέρα. Αφήστε το παιδί σας να μείνει μόνο του στο σπίτι για περίπου 30 λεπτά, ενώ εσείς θα παραμένετε έξω από το σπίτι και θα παρατηρείτε τις κινήσεις του. Όταν τελειώσει η ώρα, συζητήστε με το παιδί για το πώς πέρασε την ώρα του και προσπαθήστε να διορθώσετε τις λάθος ενέργειες του.

Παράλληλα, το παιδί πρέπει να έχει «εκπαιδευτεί» από εσάς σχετικά με τις απρόσμενες περιπτώσεις και να γνωρίζει τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης. Είναι σημαντικό να γνωρίζει τα πάντα για το συναγερμό στο σπίτι ή το κλείδωμα και ξεκλείδωμα των θυρών, ενώ πρέπει να έχει διαρκώς πρόσβαση στο προσωπικό σας τηλέφωνο. Επιπρόσθετα, είναι απαραίτητο να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση φωτιάς, διακοπής ρεύματος και όταν ένας άγνωστος χτυπάει το κουδούνι της πόρτας.

Πλάνο οδηγιών

  • Προγραμματίστε μια συγκεκριμένη ώρα που θα επικοινωνήσετε μέσω τηλεφώνου με το παιδί σας.
  • Ρυθμίστε τους βασικούς κανόνες για την ώρα που θα λείπετε. Ειδικότερα, βεβαιωθείτε ότι έχει κατανοήσει τους κανόνες για το τηλέφωνο, τον υπολογιστή, την τηλεόραση και το κουδούνι της πόρτας.
  • Ενεργοποιείστε τις απαραίτητες γονεϊκές ρυθμίσεις στο ίντερνετ και την τηλεόραση.
  • Βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας έχει καθημερινά τρόφιμα και αφήστε ένα φακό σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
  • Απομακρύνετε από το προσκήνιο κάθε μπουκάλι με αλκοόλ, φάρμακα, όπλα, αναπτήρες, κλειδιά αυτοκινήτου και τσιγάρα.
  • Ας μην ξεχνάτε ότι τα κατοικίδια ζώα κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται πιο ασφαλή όταν είναι μόνα τους, ακόμη και όταν πρόκειται για ένα χάμστερ.
  • Φτιάξτε μια λίστα με φίλους ή συγγενείς στου οποίους το παιδί μπορεί να τηλεφωνήσει αν αισθανθεί μοναξιά ή με πράγματα που μπορεί να κάνει.
  • Φτιάξτε ένα πρόγραμμα που το παιδί πρέπει να ακολουθήσει κατά την απουσία σας.
  • Αφήστε ένα σημείωμα που να λέει στο παιδί ότι σας λείπει την ώρα που είστε μακριά του.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.