Εκτός από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα λαμπάκια, ένα ακόμη στοιχείο που συνδέεται άμεσα με τη συγκεκριμένη γιορτή του χρόνου …
Πώς μοιάζει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε διάφορες χώρες του κόσμου;
Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι για πολλούς η πιο ευχάριστη της χρονιάς. Πέρα από τον Άγιο Βασίλη και τα δώρα του, το δέντρο και τα στολίδια και τη ζέστη από το τζάκι, ένας βασικός παράγοντας που κάνει τα Χριστούγεννα τόσο αγαπημένα είναι τα φαγητά και τα γλυκά του γιορτινού τραπεζιού. Στην Ελλάδα, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες αποτελούν το σήμα κατατεθέν της χριστουγεννιάτικης περιόδου και κερδίζουν μία θέση στα σπίτια καθ’όλη τη διάρκεια των εορτών. Ας δούμε κι άλλες γεύσεις που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι ανά τον κόσμο…
- Πολωνία
Τα Χριστούγεννα αποτελούν μέρα νηστείας από το κρέας για τους Πολωνούς. Σύμφωνα με την παράδοση, στο τραπέζι σερβίρονται 12 πιάτα, τα οποία αναπαριστούν τους 12 Αποστόλους αλλά και τους 12 μήνες του χρόνου. Το γεύμα δεν ξεκινά προτού τα μέλη της οικογένειας ανταλλάξουν ευχές μεταξύ τους. Μετά τις ευχές, σερβίρεται η παραδοσιακή παντζαρόσουπα (barzcz), μαζί με κυπρίνο και pierogi (γεμιστά νταμπλινγκ) μεταξύ άλλων.
- Γροιλανδία
Στην απομακρυσμένη και κρύα αυτή χώρα, οι ντόπιοι καταναλώνουν κρέας φάλαινας και ταράνδου για τα Χριστούγεννα. Ιδιαίτερο πιάτο-λιχουδιά είναι και τα mattak – λωρίδες λίπους φάλαινας που περικλείονται από το δέρμα της.
- Βενεζουέλα
Tο πιο γνωστό και παραδοσιακό πιάτο στη Βενεζουέλα είναι το hallaca. Παρασκευάζεται μόνο κατά τη διάρκεια των διακοπών και η προετοιμασία του παίρνει αρκετό χρόνο. Οι άνθρωποι μαζεύονται και προετοιμάζουν τη γέμιση το πρωί και έπειτα την τοποθετούν σε φύλλα μπανάνας. Πιο συγκεκριμένα, η γέμιση περιλαμβάνει κοτόπουλο, χοιρινό, σταφίδες, κρεμμύδια, ελιές, κάπαρη και μπαχάρι, η οποία έπειτα τυλίγεται σε ζύμη καλαμποκιού.
- Φιλιππίνες
Το δείπνο των Χριστουγέννων στις Φιλιππίνες είναι ιδιαίτερα πλούσιο και αποτελείται από διάφορα παραδοσιακά πιάτα. Ορισμένα από αυτά είναι το pancit malabon (κίτρινα noodles αρωματισμένα με σπόρους annato), το puto bumbong (ένα γλυκό μείγμα μαύρου και λευκού ρυζιού που σερβίρεται με βούτυρο, τριμμένη καρύδα και ζάχαρη μέσα σε κορμό μπαμπού) και το ψητό γουρουνάκι γάλακτος.
- Αυστραλία
Λόγω της τοποθεσίας της χώρας, τα Χριστούγεννα στην Αυστραλία πέφτουν καλοκαίρι. Έτσι, συνήθως απολαμβάνουν το χριστουγεννιάτικό τους γεύμα έξω και όχι στο σαλόνι με αναμμένο το τζάκι. Ζαμπόν και θαλασσινά είναι οι συνήθεις πρωταγωνιστές στο τραπέζι, ειδικά οι ψητές γαρίδες μπάρμπεκιου (shrimp on the barbie). Βρετανικές γεύσεις όπως ο κιμάς και η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα είναι επίσης συχνά. Τέλος, τα Λευκά Χριστούγεννα όπως τα αποκαλούν (White Christmas) είναι ένα επιδόρπιο που παρασκευάζουν για την γιορτή και περιλαμβάνει αποξηραμένη καρύδα, αποξηραμένα φρούτα και δημητριακά πρωινού.
- Αιθιοπία
Οι Αιθίοπες που είναι ορθόδοξοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα (Ganna) στις 7 Ιανουαρίου, καθώς ακολουθούν το παλιό Ιουλιανό ημερολόγια. Οι πιο πολλοί νηστεύουν για 43 μέρες πριν τα Χριστούγεννα, ξεκινώντας από τις 25 Νοεμβρίου. Η νηστεία σταματά την ημέρα του χριστουγεννιάτικου δείπνου, το οποίο περιλαμβάνει κόκορα doro wat, injera (ένα είδος ψωμιού που χρησιμοποιείται ως βάση για γαρνιτούρες αλλά και αντί για πιάτο για να τοποθετηθεί το φαγητό) και μία σάλτσα με βραστά αυγά.