Πώς μας επηρεάζει η αλλαγή της ώρας;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Πριν από μία εβδομάδα, η ώρα άλλαξε ξανά, με εμάς να αφήνουμε πίσω μας την καλοκαιρινή και να υποδεχόμαστε την χειμερινή ώρα. Έτσι, οι μέρες μας φαίνεται πως έχουν μικρύνει αισθητά αφού πλέον σκοτεινιάζει γύρω στις πέντε το απόγευμα. Πέρα όμως από τις εμφανείς αλλαγές, η νέα αυτή κατάσταση του χειμώνα σίγουρα επηρεάζει την καθημερινότητά μας σε πολλά επίπεδα, αντιληπτά και μη. Ας δούμε πως γίνεται αυτό, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες επιστήμονες.

Μπορεί να στερηθείτε τον ύπνο

Ο Dr. Alcibiades Rodriguez, ιατρός-διευθυντής στο Langone’s Comprehensive Epilepsy and Sleep Center, λέει ότι ο ύπνος επηρεάζεται από την αλλαγή της ώρας. Σύμφωνα με αυτόν, χρειάζονται δύο ή τρεις μέρες για να προσαρμοστούμε – όχι τόσο για να κοιμηθούμε, αλλά για να ξυπνήσουμετο πρωί. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας μπαίνει σε ρυθμούς ύπνου. Αν συνηθίζετε να ξυπνάτε στις 6 το πρωί, ίσως και να ξυπνήσετε από μόνοι σας στις 5 π.μ, κάτι που είναι λογικό ότι θα σας προκαλέσει κόπωση.

Η πνευματική σας διαύγεια επηρεάζεται

Είναι αναμενόμενο πως, αν δεν κοιμόμαστε καλά ούτε μπορούμε να σκεφτούμε αλλά ούτε και να συγκεντρωθούμε εύκολα. Έτσι λοιπόν, μπορούμε να προετοιμάσουμε ψυχολογικά τον εαυτό μας για το ότι δεν θα είμαστε τόσο παραγωγικοί όσο πριν τις πρώτες ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας.

Η εποχική σας κατάθλιψη μπορεί να επιδεινωθεί

Η εποχική κατάθλιψη συμβαίνει όταν το φως της ημέρας αλλάζει το βιολογικό ρολόι του σώματος, εξηγεί η Kelly Rohan, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ που μελετά την εποχική συναισθηματική διαταραχή (ΕΣΔ). Τα επίπεδα της ορμόνης μελατονίνης αυξάνονται τη νύχτα ώστε να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε, αλλά και το πρωί για να μας βοηθήσουν να ξυπνήσουμε. Όμως, η μικρότερη διάρκεια της ημέρας κατά την χειμερινή εποχή, είναι ο λόγος που μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κοιμηθούν.

Σύμφωνα με την κα Rohan, πολλά άτομα με ΕΣΔ αναφέρουν σοβαρότερα συμπτώματα αφού λήξει η θερινή ώρα. Μάλιστα προσθέτει ότι: «Η επιπλέον ώρα φωτός το πρωί θα πρέπει να βοηθά άτομα με εποχική συναισθηματική διαταραχή, επειδή η μελατονίνη καταστέλλεται από το έντονο φως. Παρόλα αυτά οι ασθενείς της διαταραχής αυτής παραπονιούνται για επιδείνωση των συμπτώματων, παρά για καλυτέρευση. Αυτό πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι η μία επιπλέον ώρα φωτός έρχεται το πρωί, που οι περισσότεροι κοιμούνται, και όχι το απόγευμα».

Η αϋπνία σας μπορεί να γίνει πιο σοβαρή

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν λίγες μακροπρόθεσμες συνέπειες μετά από τη λήξη της θερινής ώρας, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εκείνοι με υπάρχοντα προβλήματα ύπνου μπορεί να χρειαστούν λίγους περισσότερους μήνες για να προσαρμοστούν. Για τα άτομα με αϋπνία, οι μικρές αυτές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν τεράστια διαφορά. Για να καταπολεμήσετε τις επιπτώσεις όσο το δυνατόν καλύτερα, αρχίστε να κοιμάστε νωρίτερα για λίγες μέρες πριν την αλλαγή.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…