Πώς ξαναβρίσκουμε το χαμένο μας κίνητρο

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη

Δεν είναι σπάνιο να νιώθει κανείς απουσία κινήτρου – είτε πρόκειται για τη φασίνα του σπιτιού είτε για την επίτευξη του ονείρου του. Σε αυτό το άρθρο αναφέρονται αιτίες έλλειψης κινήτρων, όπως και μέθοδοι αντιμετώπισης αυτών.

Δεν έχετε κίνητρο να καθαρίσετε το σπίτι, να ξεκινήσετε διατροφή, να διαβάσετε για το μεταπτυχιακό ή να σηκωθείτε από το κρεβάτι μετά τη μεσημεριανή σιέστα… Οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) έχουμε βρεθεί σε ανάλογες καταστάσεις. Όταν όμως οι πράξεις τις οποίες αποφεύγουμε έχουν μία κάποια βαρύτητα, η έλλειψη κινήτρων μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη των στόχων ή ακόμη και της λειτουργικότητάς μας.

Αιτίες έλλειψης κινήτρων

Ας ξεκινήσουμε από την πηγή του προβλήματος – Γιατί μπορεί κάποιος να μην έχει κίνητρα;

Ορισμένες φορές το πρόβλημα είναι η έλλειψη κινήτρων. Άλλες φορές όμως το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και η έλλειψη κινήτρων εκδηλώνεται ως σύμπτωμα αυτού του προβλήματος. Για παράδειγμα, αν κάποιος είναι τελειομανής, η έλλειψη κινήτρων μπορεί να πηγάζει από το φόβο ότι δεν θα παραδώσει ένα αψεγάδιαστο αποτέλεσμα για αυτό που του έχει ανατεθεί. Αν δεν αντιμετωπιστεί η ανάγκη για τελειότητα, τα κίνητρα μπορεί να μειώνονται όλο και περισσότερο με το πέρασμα του χρόνου.

Είναι σημαντικό να αφιερώσετε λίγα λεπτά στο να σκεφτείτε γιατί δυσκολεύεστε να κινητοποιήσετε τον εαυτό σας. Οι πιο κοινοί λόγοι είναι:

Αποφυγή της δυσφορίας. Δεν θέλετε να αισθάνεστε βαρεμάρα όταν κάνετε μια αγγαρεία. Προσπαθείτε να αποφύγετε την εν δυνάμει απογοήτευση αποφεύγοντας μια δύσκολη κατάσταση ή πρόκληση.
Αυτο-αμφισβήτηση. Όταν νομίζετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε κάτι -ή είστε πεπεισμένοι ότι δεν μπορείτε να ανεχτείτε την αγωνία που σχετίζεται με μια συγκεκριμένη εργασία- πιθανότατα θα δυσκολευτείτε να ξεκινήσετε.
Έλλειψη δέσμευσης σε έναν στόχο. Το να συμφωνήσετε σε μια εργασία επειδή αισθανθήκατε υποχρέωση στο άλλο άτομο ή το να πάρετε μια απόφαση υπό πίεση μπορεί να σημαίνει ότι δεν το θέλατε πραγματικά. Το πιο πιθανό είναι να μη λάβετε δράση αν δεν είστε αφοσιωμένοι στο στόχο σας.
Θέματα ψυχικής υγείας. Η έλλειψη κινήτρων είναι ένα από τα συμπτώματα της κατάθλιψης ενώ συνδέεται και με το άγχος. Είναι σημαντικό να ερευνήσετε αν η ψυχική σας υγεία επηρεάζει τα κίνητρά σας.

Αυτά είναι ορισμένα από τα αίτια της απουσίας κινήτρων. Βέβαια, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η έλλειψη κινήτρων προέρχεται από άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα την ανησυχία σας για το τι σκέφτονται οι άλλοι ή την επιθυμία σας να κρατάτε τους πάντες ευχαριστημένους συνεχώς (people pleasing).

Μέθοδοι κινητοποίησης του εαυτού

Όταν δεν έχετε κίνητρο να ολοκληρώσετε μια εργασία (ή ακόμη και να ξεκινήσετε μία), σκεφτείτε τους λόγους για τους οποίους μπορεί να δυσκολεύεστε. Στη συνέχεια, σκεφτείτε ένα σχέδιο για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να κινητοποιηθεί. Μπορείτε να βασιστείτε στους παρακάτω τρόπους:

  • Ενεργήστε σαν να αισθάνεστε πραγματικά κινητοποιημένοι

Αναρωτηθείτε: “Τι θα έκανα αυτή τη στιγμή αν ένιωθα κίνητρο;”
Τι θα φορούσατε; Πώς θα σκεφτόσασταν; Τι ενέργειες θα κάνατε;
Ίσως μπορέσετε να ξεγελάσετε τον εαυτό σας ώστε να νιώσετε κίνητρο αλλάζοντας τη συμπεριφορά σας. Ενεργήστε σαν να αισθάνεστε παρακινημένοι και οι πράξεις σας μπορεί να αλλάξουν τα συναισθήματά σας. Για παράδειγμα, αντί να κάθεστε στον καναπέ με τις πιτζάμες σας περιμένοντας πότε θα έρθει το κίνητρο, αλλάξτε φορεσιά και κινηθείτε. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι αυτό θα αυξήσει το κίνητρό σας, γεγονός που θα σας διευκολύνει να συνεχίσετε.

  • Αυτοσυμπόνια

Μπορεί να νομίζετε ότι το να είστε σκληροί με τον εαυτό σας είναι το κλειδί για να αποκτήσετε κίνητρα. Αλλά η σκληρή αυτοκριτική δεν λειτουργεί, αντιθέτως οι έρευνες δείχνουν ότι η αυτοσυμπόνια είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο παρακινητική.
Μιλήστε στον εαυτό σας σαν να μιλάτε σε έναν καλό φίλο. Αναρωτηθείτε: “Τι θα έλεγα σε έναν φίλο που έχει αυτό το πρόβλημα;”. Πιθανότατα θα ήσασταν πολύ πιο ευγενικοί με κάποιον άλλον απ’ ό,τι είστε με τον εαυτό σας.

  • Συνδυάστε την εργασία με κάτι που σας ευχαριστεί

Τα συναισθήματά σας σχετίζονται με το επίπεδο των κινήτρων σας. Αν είστε λυπημένοι ή αγχωμένοι, νιώθετε μοναξιά ή βαριέστε, η επιθυμία σας να αντιμετωπίσετε μια πρόκληση ή να ολοκληρώσετε κάτι κουραστικό θα έχει εξαφανιστεί. Ανεβάστε τη διάθεσή σας προσθέτοντας λίγη διασκέδαση σε κάτι που δεν έχετε κίνητρο να κάνετε. Για παράδειγμα, βάλτε την αγαπημένη σας playlist απο τα 90s να παίζει όταν πρέπει να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού, πάρτε έναν φίλο τηλέφωνο για όσο κάνετε τη γυμναστική σας ή ανάψτε ένα ωραίο αρωματικό κερί όσο διαβάζετε για τις εξετάσεις σας.

  • Αυτοφροντίδα

Θα παλεύετε με τα κίνητρα όσο παραμελείτε τον εαυτό σας. Η στέρηση ύπνου, η κακή διατροφή και η έλλειψη ελεύθερου χρόνου είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που μπορούν να κάνουν το κουράγιο μέσα στην ημέρα πιο δύσκολο από ποτέ. Δημιουργήστε ένα υγιές πλάνο αυτοφροντίδας που θα σας επιτρέπει να φροντίζετε το μυαλό και το σώμα σας. Ακολουθούν ορισμένες ευεργετικές συμπεριφορές που αξίζει να καθιερώσετε:

  • Τακτική άσκηση
  • Τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου
  • Συχνή κατανάλωση νερού
  • Υγιεινή διατροφή
  • Αναψυχή και διασκέδαση με αγαπημένα πρόσωπα

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη,

Influence:

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην πολύπλευρη πρωτεύουσα, διανύοντας την δεκαετία των ρίσκων και των μεγάλων αλλαγών για την ώρα…