Πώς η συγχώρεση επηρεάζει την ψυχική υγεία και ανακουφίζει από το άγχος

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Το να συγχωρούμε κάποιον που μας έχει αδικήσει είναι ευεργετικό για την ψυχική μας υγεία και σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα στρες.

Ποιο είναι το αληθινό νόημα της συγχώρεσης;

Όλοι μας έχουμε πληγωθεί από τα λόγια ή τις πράξεις κάποιου- ωστόσο, το να προχωράμε ή να αγνοούμε αυτό που συνέβη δεν σημαίνει ότι τον έχουμε συγχωρήσει. Το αληθινό νόημα της συγχώρεσης είναι η σκόπιμη απόφαση να αφήσουμε τον θυμό και τη μνησικακία και να νιώσουμε ενσυναίσθηση και συμπόνια για το άτομο που μας πλήγωσε.

Η κακοποίηση ή η επιβλαβής συμπεριφορά μπορεί να εξακολουθεί να είναι απαράδεκτη και να μη συγχωρείται – αλλά αν μπορείτε να συμπάσχετε με τον πόνο ή τις συνθήκες που αντιμετώπιζε το άτομο – η δυσαρέσκεια και η αγωνία σας μπορεί να μειωθούν με αυτή την κατανόηση για να μειωθεί τελικά ο δικός σας πόνος.

Μια συνηθισμένη παρανόηση της συγχώρεσης είναι ότι συνδέεται με τη συμφιλίωση. Για παράδειγμα, έχετε αποξενωθεί από τον γονέα σας λόγω ενός ιστορικού παιδικής κακοποίησης και παραμέλησης. Το να τους συγχωρήσετε δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να ξαναχτίσετε μια σχέση ή ακόμη και να έχετε επαφή μαζί τους.

Ποιες είναι οι τρεις πτυχές της συγχώρεσης;

Υπάρχουν 3 πτυχές της συγχώρεσης:

Συγχώρεση ενός άλλου ατόμου(ων)

Αυτή η πτυχή της συγχώρεσης είναι η πιο συχνά συζητούμενη. Περιλαμβάνει τη διαπροσωπική συγχώρεση μεταξύ δύο ή περισσότερων ανθρώπων. Μερικά παραδείγματα του θέματος αυτού περιλαμβάνουν:

  • Προδοσία εμπιστοσύνης
  • Λέξεις έλλειψης ευαισθησίας
  • Επιθετική συμπεριφορά
  • Σωματικές διαμάχες

Συγχωρώντας τον εαυτό μας

Η συγχώρεση του εαυτού σας για τα δικά σας λάθη μπορεί να απαιτεί τη μεγαλύτερη προσπάθεια, καθώς μπορεί να νιώθετε θλίψη για κάτι που είπατε, κάνατε ή δεν κάνατε. Η συγχώρεση του εαυτού σας για το δικό σας λάθος απαιτεί τη μεγαλύτερη προσπάθεια. Η μη συγχώρεση του εαυτού σας μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα ντροπής, ενοχής και αυτοκαταστροφής και σε επιζήμια αποτελέσματα για την υγεία, όπως η κατάθλιψη και η αυτοκτονία.

Συγχωρώντας την κατάσταση ή την περίσταση

Αυτή η πτυχή της συγχώρεσης αφορά γεγονότα που δεν είναι υπό τον έλεγχο του ατόμου. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν μια πανδημία, φυσικές καταστροφές όπως σεισμοί, πλημμύρες και τυφώνες, το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου και τη διάγνωση μιας απειλητικής για τη ζωή κατάστασης.

Αυτές οι καταστάσεις κάνουν τους ανθρώπους να θυμώνουν- μπορεί να κατηγορούν τον Θεό και να αισθάνονται αβοήθητοι, ανίσχυροι και απελπισμένοι. Εάν ένα άτομο δεν είναι σε θέση να συγχωρήσει, μπορεί να αναπτύξει μια αρνητική άποψη για τον κόσμο.

Τρόποι που η συγχώρεση επηρεάζει την ψυχική υγεία

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους η συγχώρεση επηρεάζει θετικά την ψυχική μας υγεία.

Βελτιώνει την ψυχική υγεία

Η συγχώρεση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατάθλιψης, του άγχους και των μείζονων ψυχιατρικών διαταραχών. Η συγχώρεση συσχετίστηκε σημαντικά με καλύτερα αποτελέσματα ψυχοκοινωνικής ευημερίας, όπως η θετική επίδραση και η κοινωνική ενσωμάτωση, και μειωμένα αποτελέσματα ψυχολογικής δυσφορίας, όπως τα καταθλιπτικά συμπτώματα. Το συμπέρασμα είναι ότι η συγχώρεση μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του πληθυσμού για την προώθηση της ψυχοκοινωνικής ευημερίας.

Μειώνει το χρόνιο στρες

Η αναπόληση για το τι έκανε κάποιος ή για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα μπορεί να μας κάνει χρόνια αγχωμένους. Η συγχώρεση μπορεί να βοηθήσει να δημιουργήσουμε γαλήνη στη ζωή μας και να επουλώσουμε τις συναισθηματικές πληγές. Τα επίπεδα συγχώρεσης, άγχους και υγείας αυξομειώνονται και αλληλοεπηρεάζονται.
Για παράδειγμα, η συγχώρεση μπορεί να είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από την αντίληψη του στρες που προκαλεί ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Αποτρέπει τον τοξικό θυμό

Το να αισθάνεστε θυμωμένοι περιστασιακά είναι απολύτως φυσιολογικό και υγιές. Ωστόσο, το να αισθάνεστε συνεχώς θυμωμένοι επειδή αναπολείτε μια αδικία του παρελθόντος μπορεί να γίνει τοξικό για τη σωματική, διανοητική και συναισθηματική σας ευεξία. Η συγχώρεση μπορεί να μας βοηθήσει να αφήσουμε την αγανάκτηση, να ηρεμήσουμε το μυαλό μας, να δημιουργήσουμε ειρήνη με τον εαυτό μας, να νιώσουμε λιγότερο νευρικοί και να βελτιώσουμε τα επίπεδα ενέργειάς μας.

Η εκμάθηση της συγχώρεσης στους νεότερους πληθυσμούς μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός λιγότερο θυμωμένου μέλλοντος.

Επαναφέρει την αυτοεκτίμηση

Τέλος, η συγχώρεση μπορεί να έχει αντίκτυπο στην αυτοεκτίμησή σας. Το να συγχωρήσετε κάποιον που σας πλήγωσε, προσφέροντας ενσυναίσθηση και συμπόνια, μπορεί να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τον εαυτό σας.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.