Πώς να φτιάξετε τα παραδοσιακά λαλάγγια Καλαμάτας

Συντάκτης: Μαρία Τατιάνα Πινακούλα

Τι πιο ωραίο να ξεψαχνίζουμε τοπικές παραδοσιακές συνταγές, που μας μεταφέρουν νοερά στα παιδικά μας χρόνια; Μια αντίστοιχη συνταγή είναι τα λαλάγγια της Καλαμάτας, την οποία θα βρείτε παρακάτω.

Μία παραδοσιακή ντόπια νοστιμιά, με την οποία όλα τα ξαδέλφια ξεκινήσαμε να ερχόμαστε σε επαφή τα δροσερά βράδια του καλοκαιριού, στο χωριό του μπαμπά και της μαμάς, όταν ακόμα βρισκόμασταν σε τρυφερή ηλικία και μόνη μας έγνοια ήταν ο χορός και το παιχνίδι. Συγκεντρωμένοι κάθε βραδιά όλοι μαζί σαν μία παρέα, ενώ θείοι και θείες να στέκονται ώρες ατελείωτες, προκειμένου να μας ετοιμάσουν κάθε λογής γλυκίσματα και μπουκιές από κάθε γωνιά της Ελλάδος. Κατά αυτό τον τρόπο γνωρίσαμε και τα λαλάγγια Καλαμάτας και τώρα είμαστε εδώ έτοιμοι, για να τα γνωρίσουμε και σε εσάς!

Σύμφωνα με τα ήθη και έθιμα, αυτή η συνταγή αξιοποιείται κάθε χρόνο πριν τα Χριστούγεννα από τις νοικοκυρές της Μεσσηνίας. Πρόκειται για ένα λαχταριστό ζυμαράκι με απλά-αγνά υλικά, το οποίο συνηθίζεται να συνοδεύεται με τυρί φέτα ή την τοπική σφέλα (ημίσκληρο πικάντικο, αλμυρό τυρί).

Καλαμάτα

Η Καλαμάτα αποτελεί πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας και βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Πελοποννήσου. Η Αρχαία ιστορία της πόλης είναι σπουδαία και συναντάμε σχετικές αναφορές σε έργα του Ομήρου, όπως η Ιλιάδα και η Οδύσσεια. Τόσο το ίδιο το κέντρο της περιοχής όσο και τα μέρη που την περιστοιχίζουν είναι μοναδικά με εξαίρετο πλούτο σε ομορφιά και θάλασσες.

Υλικά που θα χρειαστείτε για να δημιουργήσετε τη συνταγή

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 500 γρ

Ξερή μαγιά ½ κουταλάκι γλ

Αλάτι 1 κοφτό κουταλάκι γλ

Ελαιόλαδο 1 φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ

Κανέλα 1/3 κουταλάκι γλ τριμμένη

Γαρίφαλο ¼ κουταλάκι γλ τριμμένο

Για το μείγμα με το νερό

Νερό όσο σηκώσει το αλεύρι

1 ξυλάκι κανέλα

Γαρίφαλο: 5-6

Μισή φλούδα πορτοκαλιού

Για το τηγάνισμα

Ελαιόλαδο (όσο κρίνετε εσείς)

Εκτέλεση

Για το νερό της ζύμης

Σε μία κατσαρόλα βάλτε το νερό που θα χρησιμοποιήσετε για τη ζύμη σας και προσθέστε ένα ξύλο κανέλας, τα γαριφαλάκια και τη φλούδα πορτοκαλιού. Βράστε το μείγμα σας για 5 έως 6 λεπτά.

Για τα λαλάγγια

 Στην αρχή βάζετε σε μία λεκάνη το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το ελαιόλαδο και τρίβετε με τα χέρια σας το μείγμα. Στο κέντρο κάνετε μία λακουβίτσα και ρίχνετε μέσα το χλιαρό νερό που βράσατε , την κανέλα, το γαρίφαλο, την ξηρή μαγιά, το αλάτι και τα μπαχαρικά

 Ζυμώστε μέχρι να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι και μόλις η ζύμη σας είναι έτοιμη, σκεπάστε την και αφήστε την να ξεκουραστεί για μία έως δύο ώρες. Αφού περάσει η ώρα, ξεκινήστε να ζυμώνετε για ένα λεπτό. Έπειτα πάρτε λίγο ζυμαράκι και πλάστε κορδόνια.

Χρειάζεται να είναι λίγο πιο λεπτά από το μικρό σας δάχτυλο, καθώς φουσκώνουν πολύ. Αφού τους δώσετε ό, τι σχήμα επιθυμείτε, τηγανίστε τα στο ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία για 9 έως 10 λεπτά, για να πάρουν το χρώμα του χρυσού και να γίνουν τραγανά. Τέλος, βγάλτε τα σε ένα χαρτί απορροφητικό. 

Καλή απόλαυση!

Συντάκτης: Μαρία Τατιάνα Πινακούλα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.