Μιλώντας κανείς για διακοπές στην Ευρώπη, σίγουρα το πρώτο πράγμα που σκέφτεται είναι ατέλειωτοι περίπατοι σε απέραντους πεζόδρομους μεσαιωνικών πόλεων, …
Πυρκαγιά στη Notre Dame: Η επόμενη μέρα
Η πυρκαγιά που κατέστρεψε μέρος του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2019, άφησε ανυπολόγιστες ζημιές σε ένα από τα πιο γνωστά ορόσημα της γαλλικής πρωτεύουσας. Με αποκορύφωμα την πλήρη καταστροφή της κεραίας του κωδωνοστασίου, η οποία κατέρρευσε μέσα στις φλόγες, και την ξύλινη οροφή του καθεδρικού ναού να είναι πια καμένη.
Τα λείψανα και τα έργα τέχνης που απομακρύνθηκαν για να σωθούν από τη φωτιά, μεταφέρθηκαν πρώτα στο Δημαρχείο του Παρισιού και στη συνέχεια στο μουσείο του Λούβρου για φύλαξη. Οι πυροσβέστες ισχυρίστηκαν ότι τα έργα τέχνης που παρέμειναν στον καθεδρικό ναό ήταν διατηρημένα σε πολύ καλή κατάσταση μετά τη φωτιά.
Μεταξύ των αντικειμένων που διασώθηκαν ήταν και το ακάνθινο στεφάνι που φέρεται ότι φορούσε ο Ιησούς, ο χιτώνας του Αγίου Λουί, καθώς και ένα κομμάτι ξύλο και ένα καρφί που πιστεύεται ότι ήταν μέρος του σταυρού που χρησιμοποιήθηκε στη σταύρωση.
Τι σημαίνει όμως ο ναός της Notre Dame για το γαλλικό λαό; Η Notre Dame αποτελεί ορόσημο, καθώς αποτελεί σύμβολο του δυτικού πολιτισμού απ’ τη μία και της λαϊκής κουλτούρας από την άλλη. Είναι ένα δυτικό, παγκόσμιο, θρησκευτικό, λογοτεχνικό και πολιτιστικό φαινόμενο και αυτό είναι που την κάνει να ξεχωρίζει. Για πολλούς, ο καθεδρικός αυτός ναός είναι η καρδιά του Παρισιού. Η Γαλλία είναι ριζικά Ρωμαιοκαθολική χώρα και η Notre Dame είναι ένας τόπος που συνδυάζει το κοσμικό, το ιερό και το βέβηλo.
Το οικοδόμημα είναι μεταξύ των πιο δημοφιλών προορισμών που επισκέπτονται οι τουρίστες στη Δυτική Ευρώπη και είναι «ενσωματωμένο στη λαϊκή κουλτούρα», όπως δήλωσε ο Γάλλος αναλυτής François Heisbourg. Εμφανίζεται στο γνωστό έργο του Victor Hugo, αλλά και σε ταινίες και σε κινούμενα σχέδια, όπως το «The Hunchback of Notre Dame».
Όταν το βέλος του κωδωνοστασίου κατέρρευσε, πολλοί θυμήθηκαν ένα ακόμη πιο ζοφερό γεγονός, αυτό της κατάρρευσης των Δίδυμων Πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.
Σχεδόν 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι οποίες παραμένουν μακράν η πιο θανατηφόρα πράξη της τρομοκρατίας στην ιστορία. Κανείς δεν πέθανε από τη φωτιά στη Notre Dame και οι ερευνητές μέχρι στιγμής θεωρούν ότι η πυρκαγιά ήταν ατύχημα. Αλλά η εικόνα της ανόδου του μαύρου καπνού, που μεταδιδόταν σε όλο τον κόσμο από την τηλεόραση, προκάλεσε έναν οικείο συνδυασμό φρίκης, έκπληξης και θλίψης. Την ίδια στιγμή, η εικόνα αυτή έπλασε μια ιστορία ισλαμοφοβίας και μετέδωσε άγριες φήμες για τρομοκρατία και συνωμοσία.
Αυτά ωστόσο, είναι πιο σκοτεινά ζητήματα που μόνο εν μέρει μπορούν να συζητηθούν. Αντικατοπτρίζουν μια βαθύτερη και παραπλανητική συζήτηση σχετικά με τη θρησκεία, την ευρωπαϊκή ταυτότητα, τον κοσμικό χαρακτήρα και το ρόλο του Ισλάμ στην κοινωνία.
Πέρα όμως από τις θεωρίες συνωμοσίας που πάντοτε εμφανίζονται σε τέτοιες περιπτώσεις καταστροφής, υπάρχει και μία ακόμα καθολική πραγματικότητα: η δύναμη των στοιχείων της φύσης που δε λογαριάζει ούτε μνημεία, ούτε ανθρώπους.